Sadzenie cebul,koszyczki i inne porady dot. cebulek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak głęboko zakopać koszyczki z tulipanami?
Mala Rybko, od lat sadze dokladnie tak jak Ty posadzilas, widac brzegi doniczek i koszyczkow, (specjalnie oczyszczam brzegi, zeby je bylo widac). I wszystko jest OK, nornice nie przeleza, i tulipany nie przemarzaja i pieknie kwitna.
Pozdrawiam! Gienia.
Ja sobie pozwolę wyrazić troszkę odmienną opinię.
Nie trzymałbym się za bardzo zasady "3x".
Po pierwsze dlatego, że rozpiętość wielkości cebulek tulipanów jest względnie duża i gdybyśmy się tego trzymali to niektóre cebulki wylądowały by prawie na powierzchni (te najmniejsze) zaś inne trafiły by bardzo głęboko, bo w moim odczuciu ponad 20cm pod ziemią to jest chyba troszkę dużo.
Ja raczej optowałbym aby sadzić je tak na głębokości 10-15 cm - to jest odległość od piętki cebuli do powierzchni ziemi.
Nawet na większości opakowań cebul tulipanowych proponują głębokość sadzenia 10cm.
Wracając jednak do Twojego konkretnego przypadku to wydaje mi się, że trochę za płytko posadziałaś jeśli faktycznie widać brzegi koszyczka. Z reguły te standardowe, oferowane w handlu koszyczki mają wysokość około 5-7cm więc jeśli widać ich brzeg, i jeśli - mam nadzieję - nie położyłaś ich bepośrednio na dnie koszyczka tylko na przynajmniej cienkiej warstwie ziemi to w efekcie końcowym wypadnie bardzo płytko. Jeśli masz taką możliwość to albo je wykop i wkop ponownie troszkę głębiej albo możesz również przysypać dodakową cienką warstwą ziemi.
Co prawda zbyt płytkie posadzenie nie powoduje jakichś wielkich problemów dla tulipanów jako takich ale najprawdopodobniej będą się przewracać a nawet rosnące łodygi mogą się wyłamywać z cebulki.
Nie trzymałbym się za bardzo zasady "3x".
Po pierwsze dlatego, że rozpiętość wielkości cebulek tulipanów jest względnie duża i gdybyśmy się tego trzymali to niektóre cebulki wylądowały by prawie na powierzchni (te najmniejsze) zaś inne trafiły by bardzo głęboko, bo w moim odczuciu ponad 20cm pod ziemią to jest chyba troszkę dużo.
Ja raczej optowałbym aby sadzić je tak na głębokości 10-15 cm - to jest odległość od piętki cebuli do powierzchni ziemi.
Nawet na większości opakowań cebul tulipanowych proponują głębokość sadzenia 10cm.
Wracając jednak do Twojego konkretnego przypadku to wydaje mi się, że trochę za płytko posadziałaś jeśli faktycznie widać brzegi koszyczka. Z reguły te standardowe, oferowane w handlu koszyczki mają wysokość około 5-7cm więc jeśli widać ich brzeg, i jeśli - mam nadzieję - nie położyłaś ich bepośrednio na dnie koszyczka tylko na przynajmniej cienkiej warstwie ziemi to w efekcie końcowym wypadnie bardzo płytko. Jeśli masz taką możliwość to albo je wykop i wkop ponownie troszkę głębiej albo możesz również przysypać dodakową cienką warstwą ziemi.
Co prawda zbyt płytkie posadzenie nie powoduje jakichś wielkich problemów dla tulipanów jako takich ale najprawdopodobniej będą się przewracać a nawet rosnące łodygi mogą się wyłamywać z cebulki.
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Dziękuję za odpowiedzi.
W razie czego mogę operację przeprowadzić w przyszłym tygodniu? Właśnie się dowiedziałam, że rano mam się zameldować z dzieckiem w szpitalu. Nie wiem jak długo tam będziemy. Od kilku dni sa u nas przymrozki, dziś było -5.
W razie czego mogę operację przeprowadzić w przyszłym tygodniu? Właśnie się dowiedziałam, że rano mam się zameldować z dzieckiem w szpitalu. Nie wiem jak długo tam będziemy. Od kilku dni sa u nas przymrozki, dziś było -5.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ha ha ja swoje cebulki w koszyczkach lub bez sadziłam czasami przy pomocy miarki ,tak na ok 10 cm głębości.
Jeszcze jakoś moje oko nie wyrobiło sie w myśl zasady na oko,głębokości dołka dla cebulek, a trzeba przyznać , że wielkości ich są bardzo różne.
Jeszcze jakoś moje oko nie wyrobiło sie w myśl zasady na oko,głębokości dołka dla cebulek, a trzeba przyznać , że wielkości ich są bardzo różne.

Pozdrawiam Dana 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jejku, zapomnialam napisac, ze te koszyczki w ktorych sadze tulipany nie sa to te plytkie i okragle, tylko prostokatne i troche glebsze od tych okraglych. Mam jeszcze takie same jak te prostokatne koszyki , doniczki azurowe, tez dosyc glebokie, ale brzegi zawsze widac na wierzchu. Musze je widziec, bo zaraz wleze z lopata i cos tam wcisne, bylaby masakra z tulipanow. Wspominacie cos o przymrozkach, mam nadzieje, ze moja sasiadka rabatowa z pod bloku zdazyla posadzic moje tulipany. Nie ma mnie w kraju, wiec poprosilam ja (w zamian za polowe tulipanow na jej polowe rabaty) o posadzenie, koszyczki tez jej przed wyjazdem dalam.
Pozdrawiam! Gienia.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Głębokość sadzenia zależy od kilku zmiennych:
rodzaj gleby na zwięzłych sadzimy płycej
czy na wierzchu jest mulcz z kory wtedy płycej
terminu sadzenia im później tym głębiej
Sadząc w koszykach swoje tulipany dół ma głębokość 3x wysokość koszyka.
rodzaj gleby na zwięzłych sadzimy płycej
czy na wierzchu jest mulcz z kory wtedy płycej
terminu sadzenia im później tym głębiej
Sadząc w koszykach swoje tulipany dół ma głębokość 3x wysokość koszyka.
- Katarzyna1969
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja posadziłam bez koszyczka i co teraz ? Zagłębią się ? Nie znajdę ich ?
Kaśka
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Pilnuj i wykop 6 tygodni po kwitnieniu. Trafisz do cebulek po pędach.
Małe cebulki kwiatów...
Witam serdecznie,
Podczas przekopywania ogródeczka, który wzięliśmy z mężem w tym roku, wyciągnęłam z ziemi mnóstwo cebul kwiatowych. Z dużymi cebulami nie ma problemu, zostaną wkopane do ziemi pod koniec sierpnia. Natomiast zastanawia mnie co zrobić z całą rzeszą maluchów. Czy je też się wsadza normalnie do gruntu, czy są jakieś mateczniki, żeby sobie ładnie podrosły? Proszę o wsparcie dla początkującego ogrodnika.
Podczas przekopywania ogródeczka, który wzięliśmy z mężem w tym roku, wyciągnęłam z ziemi mnóstwo cebul kwiatowych. Z dużymi cebulami nie ma problemu, zostaną wkopane do ziemi pod koniec sierpnia. Natomiast zastanawia mnie co zrobić z całą rzeszą maluchów. Czy je też się wsadza normalnie do gruntu, czy są jakieś mateczniki, żeby sobie ładnie podrosły? Proszę o wsparcie dla początkującego ogrodnika.
Zielono mi ...
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Re: Małe cebulki kwiatów...
Ja zrobiłam w ten sposób, aby wiedziec co mam - wsadziłam je rządkami, a później (w następnym roku, gdy zakwitły) na kartce napisałam co po czym jest. Chciałam aby rośliny były w następnych latach posadzone np. wg gatunku i wzrostu
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Nie piszesz jakie to cebulki bo np. krokusy i szafirki zawsze mają małe cebulki, sporo mniejsze niż tulipany czy narcyzy.
Ilonka dobrze radzi, pogrupuj i posadź i czas pokaże.
Ilonka dobrze radzi, pogrupuj i posadź i czas pokaże.
Comcia tak jak napisałaś są to cebulki tulipanów, narcyzów i szafirków (przynajmniej tak powiedziały sąsiadki). Cebulki były dość głęboko w ziemi, bo na długość wideł. I np. przy dużej cebulce tulipana są przyklejone 3 maluchy. Chodzi mi co zrobić z tymi maluszkami, bo podejrzewam, ze z takiego maleństwa to kwiatka nie będzie. Gdzieś z boku zrobić szkółkę, czy lepiej do pojemników wysadzić?
Zielono mi ...
- Comcia
Jak nie masz nornic to sadź normalnie do ziemi, szkoda zachodu z pojemnikami.
Chociaż.... łatwiej potem z pojemnikiem wykopać :P
Są różne szkoły.
Szafirków - nie wykopujesz, ale uważaj bo mnożą się jak króliki
Narcyzy - można nie wykopywać przez kilka lat.
Tulipany - powinno się wykopywać co roku i sadzić powtórnie ale leniwce takie jak ja tego nie robią tylko dokupują trochę nowych.
Chociaż.... łatwiej potem z pojemnikiem wykopać :P
Są różne szkoły.
Szafirków - nie wykopujesz, ale uważaj bo mnożą się jak króliki

Narcyzy - można nie wykopywać przez kilka lat.
Tulipany - powinno się wykopywać co roku i sadzić powtórnie ale leniwce takie jak ja tego nie robią tylko dokupują trochę nowych.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Czy bylibyście w stanie rozpoznać przyszłe kwiaty po cebulkach? Dostałam całą siatkę różnych i nei wiem za bardzo co czym jest...tylko hiacynty poznaje 

- Comcia
Większość tak.
Jeśli porobisz zdjęcia z czymś do porównania wielkości ( np. pudełko zapałek ) to na pewno uda nam się je zidentyfikować
Jeśli porobisz zdjęcia z czymś do porównania wielkości ( np. pudełko zapałek ) to na pewno uda nam się je zidentyfikować