Storczyki Madzik
Re: Storczyki Madzik
Z moich obserwacji wynika, że reanimowane kwiatki potrzebują sporo czasu, żeby się zadomowiły... Niestety cierpliwość jest tutaj bardzo istotna....
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu, zajrzałam do Ciebie z rewizytą (powoli nadrabiam zaległości forumowe). Widzę, że masz całkiem ładną kolekcję- też lubię ratować zdechlaczki z marketów, przez ostatnie 2 lata, nazbierało mi się ich sporo 
Od razu widać, że masz rękę do storczyków- na co jest dowodem pokazana wcześniej różowa piękność
Phal., kambrie, miltonia i sabotek- każdy zadbany i pięknie rozrośnięty. Gratuluję 
Dziś masz 10 szt, ale jeszcze chwila i będzie ich dwa razy więcej (u mnie tak było
) I dobrze- ktoś musi ratować te bidulki, by mogły znów pokazać jak pięknie kwitną 
Będę zaglądać

Od razu widać, że masz rękę do storczyków- na co jest dowodem pokazana wcześniej różowa piękność

Dziś masz 10 szt, ale jeszcze chwila i będzie ich dwa razy więcej (u mnie tak było

Będę zaglądać

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wow...ależ niespodzianka. Tyle pędzików naraz? Ale będzie widok 

wow, wow, ale będzie się działo i kwitło
Pogratulować obfitości

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu, ja także reanimuję swoje storczyki i uwielbiam obserwować ich powrót do zdrowia. Wiele egzemplarzy juz mi się odwdzięczyło, ale były też takie, które niestety nie dały rady. Wpadaj czasem do mnie. Pozdrawiam.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madziu podziwiam
twoje storczyki i nie mogę się nadziwić.Ja też prowadzę zeszycik w którym każdy mój storczyk ma swoich kilka stron a na nich opisane wszystkie ich postępy.Co do podlewania kranówką, to ja właśnie tak robię a też mieszkam w Łodzi i moim jakoś służy (nie wiem czy wiesz ale nasza woda jest jedną z lepszych w Polsce) Będę zaglądała do ciebie bo jestem ciekawa rozwoju kwiatka sabotka 

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Madziu, tyle pędów, wow. Ale będzie widok 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- 1000p
Madziu a co to może oznaczać takie harmonijki na cambri bo u mnie na dwóch czy trzech takie są 

-
- 1000p
Kaju chyba nie bo i jedno i drugie u nich pod dostatkiem .Wilgotność utrzymuje się u mnie na poziomie 65-70 % to chyba wystarcza, woda są kąpane co dwa tygodnie ( w upały co tydzień) i nigdy jeszcze się nie zdarzyło żeby przeschły do końca .No chyba że cambria ma jakieś inne wymagania.
- Kaja-gr
- 200p
- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Kontakt:
"Niektóre liście mojego storczyka są pozwijane, wygląda to trochę jak harmonijka. Czy to jakaś choroba? Jak mam postępować ze storczykiem, aby liście były znowu normalne?
Nie wiem jaki to storczyk, podejrzewam hybrydę Miltonii, Oncidium lub Cambrię. Składanie się liści w harmonijkę jest zwykle oznaką zbyt niskiej wilgotności otoczenia. Inną przyczyną może być wcześniejsze uwięźnięcie liścia w fazie wzrostu, a trudność z wydostaniem się z osłonki powoduje powstanie harmonijki.
Taki liść już się niestety nie wyprostuje, ale jest to tylko defekt estetyczny nie mający wpływu na wzrost rośliny. Proszę jednak spróbować podnieść wilgotność otoczenia, aby kolejne liście wyrastały prawidłowo. W okresie zimowym przy grzejących kaloryferach wilgotność w mieszkaniach, zwłaszcza na parapetach nad kaloryferami, jest bardzo niska, a storczyki wymagają znacznie wyższej wilgotności otoczenia niż inne rośliny. Najprostszym sposobem podniesienia wilgotności są tacki z keramzytem zalanym wodą na których stawiamy do góry nogami zwykłe podstawki pod doniczki, a dopiero na nich doniczki ze storczykami. Można też używać nawilżaczy, o ile takowe posiadamy. Sąsiedztwo innych roślin także podnosi wilgotność." http://www.wymarzonyogrod.pl/ogrodnik/odpowiedz/8675
U mnie się to sprawdziło, może u ciebie jest jakaś inna przyczyna
Nie wiem jaki to storczyk, podejrzewam hybrydę Miltonii, Oncidium lub Cambrię. Składanie się liści w harmonijkę jest zwykle oznaką zbyt niskiej wilgotności otoczenia. Inną przyczyną może być wcześniejsze uwięźnięcie liścia w fazie wzrostu, a trudność z wydostaniem się z osłonki powoduje powstanie harmonijki.
Taki liść już się niestety nie wyprostuje, ale jest to tylko defekt estetyczny nie mający wpływu na wzrost rośliny. Proszę jednak spróbować podnieść wilgotność otoczenia, aby kolejne liście wyrastały prawidłowo. W okresie zimowym przy grzejących kaloryferach wilgotność w mieszkaniach, zwłaszcza na parapetach nad kaloryferami, jest bardzo niska, a storczyki wymagają znacznie wyższej wilgotności otoczenia niż inne rośliny. Najprostszym sposobem podniesienia wilgotności są tacki z keramzytem zalanym wodą na których stawiamy do góry nogami zwykłe podstawki pod doniczki, a dopiero na nich doniczki ze storczykami. Można też używać nawilżaczy, o ile takowe posiadamy. Sąsiedztwo innych roślin także podnosi wilgotność." http://www.wymarzonyogrod.pl/ogrodnik/odpowiedz/8675
U mnie się to sprawdziło, może u ciebie jest jakaś inna przyczyna

- Madzik_J-Ch
- 200p
- Od: 12 lip 2010, o 22:51
Witajcie Kochani po dłuższej nieobecności
Niestety od piątku zaczęłam nową pracę i trochę mam mało czasu. Jak się trochę ogarnę, to nadrobię wątek, bo aż wstyd - moje zielone chyba się niedługo na mnie obrażą
Kasiu, co do Cambrii to tak jak pisze Kaja - mogą mieć za mało wody. Ja miałam ten problem z Miltoniopsis'em co jeszcze widać na jej liściach. Obecnie liście rosną dalej już proste, ale harmonijki, które powstały już zostaną. Zauważyłam, że Miltoniopsis jak i Cambria potrzebują trochę więcej wody niż Phalaenopsis, muszę je trochę częściej podlewać. Może dlatego, że ich korzenie są cieńsze. Przesychanie pomiędzy podlewaniami stosuję, ale nie aż tak mocne jak przy Falkach. W moim przypadku wygląda to tak, że podlewam je od 2-3 dni wcześniej, czasem 4. A wilgotność dookoła mają raczej wszystkie taką samą, bo razem stoją. Pomiędzy nimi poustawiałam kubeczki z wodą, ale sposoby na podnoszenie wilgotności no to już można różne stosować.

Niestety od piątku zaczęłam nową pracę i trochę mam mało czasu. Jak się trochę ogarnę, to nadrobię wątek, bo aż wstyd - moje zielone chyba się niedługo na mnie obrażą

Kasiu, co do Cambrii to tak jak pisze Kaja - mogą mieć za mało wody. Ja miałam ten problem z Miltoniopsis'em co jeszcze widać na jej liściach. Obecnie liście rosną dalej już proste, ale harmonijki, które powstały już zostaną. Zauważyłam, że Miltoniopsis jak i Cambria potrzebują trochę więcej wody niż Phalaenopsis, muszę je trochę częściej podlewać. Może dlatego, że ich korzenie są cieńsze. Przesychanie pomiędzy podlewaniami stosuję, ale nie aż tak mocne jak przy Falkach. W moim przypadku wygląda to tak, że podlewam je od 2-3 dni wcześniej, czasem 4. A wilgotność dookoła mają raczej wszystkie taką samą, bo razem stoją. Pomiędzy nimi poustawiałam kubeczki z wodą, ale sposoby na podnoszenie wilgotności no to już można różne stosować.
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
-
- 1000p
Dzięki dziewczyny ,spróbuję trochę więcej ją podlewać, choć nie wiem
.Ostatnio przesadzałam moją cambrię bo już tego potrzebowała .Podłoże miała dość mokre choć była przed kąpielą co dwu tygodniową ,więc nie wiem
a nie chciałaby jej przelać .

- Madzik_J-Ch
- 200p
- Od: 12 lip 2010, o 22:51
Kasiu - to może w takim razie zobacz czy to czasem nie o to chodzi. Jedna z moich Cambrii miała ten problem, wszystkie liście były ok, dwie pseudobulwy rosły jednocześnie, ale jedna z nich miała pomarszczone liście. Wilgotność to nie mógł być problem, bo wtedy ta druga pseudobulwa też miałaby takie liście. Jednak okazało się, że w jednej liście nie mogły się wydostać bo zablokowała je przyschnięta taka niby liściowa błonka czy coś w tym stylu, no nie wiem jak to nazwać.Kaja-gr pisze:Inną przyczyną może być wcześniejsze uwięźnięcie liścia w fazie wzrostu, a trudność z wydostaniem się z osłonki powoduje powstanie harmonijki.
Pozdrawiam:) Madzia
-
- 1000p
Może i tak ,ale wiesz u mnie nie dosyć że powiedzmy harmonijka w poprzek to jeszcze w szerz .No nic na razie nic się nie dzieje szkoda tylko że nic nowego się nie wykluwa bo wtedy mogłabym stwierdzić czy to ja źle coś robię.