Działka Artura i jego działkowe zmagania :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
ArturChelmno
50p
50p
Od: 3 lip 2010, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Działka Artura i jego działkowe zmagania :)

Post »

Cisza w wątku nic nikt nie pisze, więc dodaje fotki paru nowych zakupów. Ale pogoda taka że nawet posadzić niczego nie można nie mówiąc już o działaniu przy oczku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zajrzyj do mnie :-D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1652293" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marion215
200p
200p
Od: 1 sie 2010, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajne zakupki, co to za różyczki ? Znasz nazwy ?
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

marion215 pisze:Fajne zakupki, co to za różyczki ? Znasz nazwy ?
Nazwy są na opakowaniach a opakowania wraz z roślonkami sa na działce :) a ze zdjęcia nie za barzdo widać dokładnej nazwy. Jak będę na działeczce to pospisuje i podam :)

Czerwoną pnącą różę wczoraj jako jedyną roślinkę udało mi się zasadzić ,będzie rosła koło wc :D będzie romantycznie podczas każdej wizyty w wychodku hihi
Lampki solarne 4 szt. bo w promocji po 2.99zł były , jak zrobię oczko to postawię jedną na próbę bo mam pecha i ciągle mi giną w magiczny sposób. A bliżej lasu sąsiad ma dwa duże ozdobne wiatraki i jakoś nie giną :P

Tyle róż bo likwiduje perygolę i chcę taki zakręcający pas z róż zrobić coś na podobę półkola w którym same róże będą rosły :)

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1652293" onclick="window.open(this.href);return false;
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

Fotki cieplutkie sprzed chwili. W tym miejscu w którym jest aktualnie to 130l oczko będę niebawem robił to większe . Moje pytanie do Was kochani co polecilibyście mi na ta stronę od tej blachy aby ją zakryło i jakieś większe roślinki na tą stronę od płotu mam na myśli np juke ,może lilie . Doradzcie co by ze sobą ładnie się komponowało :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

Nikt nie ma żadnych propozycji ?
Zrobię po swojemu to wtedy będzie wysyp uwag :heja

Proszę o sugestie :)

ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

Trochę archiwalnych fotek , p[óki pogoda nie pozwala podziałać na działeczce :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rowerek z 1978r więc bardzo cenny eksponat :)
Szmagliczka ta biała była okryta na zimę i teraz coś tak marnie wygląda mam nadzieje że nie zmarnowała mi się ,mam białą i fioletową odmianę. Proszę komentować :)

Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Hej, Arturze! Wpadłam na Ciebie u Amby i zajrzałam się przywitać :wit W końcu jesteśmy chyba prawie-sąsiadami... do Chełmna ze Starogardu całkiem niedaleko:)
No, to teraz sobie poczytam ;:224
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

anabanana pisze:Hej, Arturze! Wpadłam na Ciebie u Amby i zajrzałam się przywitać :wit W końcu jesteśmy chyba prawie-sąsiadami... do Chełmna ze Starogardu całkiem niedaleko:)
No, to teraz sobie poczytam ;:224
Jak ze Starogardu to kawałek do siebie mamy :)

bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Arturze!
Fajna działka! Jest gdzie popracować! Oglądałam ostatnie zdjęcia oczka i tak mi się od razu nasunął pomysł odnośnie nasadzeń od strony blachy. Ja posadziłabym tam wysokie trawy np. miskant, trzęślica trzcinowata,trawa pampasowa lub inne wysokie. Nie wiem jakie tam jest nasłonecznienie i warunki, ale posadziłabym stopniowo od najwyższych traw (od strony blachy) do najniższych ( w stronę brzegu oczka). Na niższe piętro np. rozplenica japońska lub inne. Przy brzegu urozmaiciłabym jakąś paprocią, funkią, żurawką, kosaćcem syberyjskim lub żółtym, trzykrotką Andersona. Taka roślinność idealnie pasuje nad oczko wodne i podkreśla charakter tego zakątka. Ale koniecznie musisz zakryć tą blachę. Jak już pisałam - ja zrobiłabym to wysokimi trawami:) A teren za blachą należy do Twojej działki? To kompostownik?
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za porady. Teren za blachą to już działka sąsiada. A czy trzmielina żółta i zielona ładnie wkomponowywałaby się w koło oczka ??

bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arturze, czy chodzi ci o Trzmielinę Fortune'a? Jeśli tak, to wokół oczka może być, ale przy brzegu, bo jest niska. Nie zasłoni ci blachy...Poza tym fajnie by było ją z czymś połączyć, żeby było ciekawie :wink:
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Podpisuję się pod słowami Bozuni, trawy dają kapitalny efekt, na który w dodatku nie trzeba długo czekać, a co więcej, pięknie prezentują się również zimą, kiedy większość ozdobnych krzewów przechodzi "na urlop":) No i nie czynią strasznego spustoszenia w portfelu, co też nie jest bez znaczenia;)
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

Tak, właśnie o tą trzmielinę mi chodzi. Udało mi się ją rozmnożyć od matczynej rośliny przez podział ,ale teraz nie bedę raczej miał z czego więc kupię gotową sadzonkę i posadzę gdzieś przy brzegu oczka ,ale to już jak forma będzie w ziemii i kamienie wokół niej a póki co pogoda nie pozwala na nic,

O trawach pomyślę, bo faktycznie ładnie zakryłyby blachę. Jeszcze zastanawiam się jak zamaskować ten krzywy pień po ściętej śliwce ??

Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Można np. troszkę w nim podłubać, ziemki wsypać i coś wsadzić do środka, co by pędami wylegało na zewnątrz. Z najmniej wymagających roślinek np. bluszcz... albo dąbrówka... choć możliwości bez liku
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Arturze byłam u Ciebie już wczoraj, tylko nie miałam czasu nic napisać :oops: .
Działkę masz bardzo fajną i wiele pomysłów :lol:
Świetna ta forma na oczko. Też mam na działce oczko z gotowej kształtki. Jestem bardzo ciekawa jak planujesz ją wykorzystać. Wymienisz istniejące oczko na większe czy zrobisz drugie?
Jaka jest pojemność tych Twoich oczek? Moje ma ok. 350 ltr - czyli to taka wanna :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”