Daktylowiec, palma daktylowa (Phoenix dactylifera )pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Czy ten daktyl wygląda normalnie?
Niestety zajrzałam do korzeni i było dużo pleśni, jakby taka wata. Musiałam go wywalić 

- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szkoda !! ja mam 4 egzemplarze i nic się z nimi nie dzieje teraz są w pomieszczeniu 15 C, nie dało się uratować ??
No niestety nie dało. Średnio w ciągu tygodnia wyrzucam kilka roślin, bo tak mi niestety ciągle padają. Zauważyłam, że czym mniej się dba o kwiatek tym lepiej rośnie.
moja 40-letnia palma Daktylowa umiera na mich oczach! pomocy
moja 40-letnia palma daktylowa (3 metry wys ) umiera po prostu.4 lata temu dostala nowa wielka donice ,swieza ziemie i bylo wszystko dobrze .Podlewalam ja srednio 1 raz na 2 tyg, raz na 2 mies zasilalam ,wypuscila z 8 nowych lisci ,kilka oczywiscie tez stracila .Ale od jakiegos czasu ,cos sie z nia dzieje zlego .Marnieje z tygodnia na tydzien ,ma co prawda z 5 (pałek) nierozwinetych jeszcze lisci , nawet malutka paleczka wyszla z korzenia, ale pozostale liscie chyba calkiem padną ,zrobila sie "klapnięta" ,taka bez zycia zupelnie ,nie wiem doprawdy co z nia robic ? prosze kogos z Panstwa o pomoc,porade,sugestie .Szkoda mi tej przepieknej rosliny , byla ze mna wiekszosc mojego zycia ,za kazda fachowa pomoc będę naprawde bardzo wdzieczna .....pozdrawiam serdecznie ...
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: moja 40-letnia palma Daktylowa umiera na mich oczach! pomocy
Felcia sprawdź co się dzieje w ziemi.Wyjmij roślinę i obejrzyj korzenie. Sprawdź czy w ziemi nie ma przypadkiem żadnych robali.
Jeśli palma jest z Tobą tak długo to nie podejrzewam Ciebie o błędy uprawowe
Ale podczas wymiany ziemi mogły się w donicy osiedlić nieproszeni lokatorzy.
Załatwiłam tak cykasa. Tracił liście z miesiąca na miesiąc-kiedy po roku od przesadzenia zajrzałam do doniczki znalazłam tam 10 wielkich wypasionych pędraków !!!!
Korzenie były kompletnie wyjedzone. Nie wiem czy uda mi się go odratować
Jeśli palma jest z Tobą tak długo to nie podejrzewam Ciebie o błędy uprawowe

Załatwiłam tak cykasa. Tracił liście z miesiąca na miesiąc-kiedy po roku od przesadzenia zajrzałam do doniczki znalazłam tam 10 wielkich wypasionych pędraków !!!!

Korzenie były kompletnie wyjedzone. Nie wiem czy uda mi się go odratować

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prosze o pomoc,coś się dzieje z moją palmą,od kilku dni zasychają jej starsze liście,ale 1 nowy powoli się otwiera,co może byś tego przyczyną
Warunki ma takie:stoi blisko okna zachodniego więc światła jej nie brakuje ,rośnie w ziemi palmowej z odrobiną uniwersalnej,korzenie ma zdrowe bo sprawdzałem ostatnio,podlewam jak podłoże prawie całkowicie przeschnie,raz na kilka dni jest zraszana,co około 2 tygodnie nawoże nawozem uniwersalnym,do tej pory rosła doskonale,zimno też nie ma w pokoju około 20 stopni lub więcej.

Warunki ma takie:stoi blisko okna zachodniego więc światła jej nie brakuje ,rośnie w ziemi palmowej z odrobiną uniwersalnej,korzenie ma zdrowe bo sprawdzałem ostatnio,podlewam jak podłoże prawie całkowicie przeschnie,raz na kilka dni jest zraszana,co około 2 tygodnie nawoże nawozem uniwersalnym,do tej pory rosła doskonale,zimno też nie ma w pokoju około 20 stopni lub więcej.
Re: Daktylowiec-pomocy!
Witam,
wynieś ją na dwór, na słońce
skoro liść rośnie powoli, to podawanie nawozu co 2 tygodnie jest niewskazane
nie musisz go zraszać
wynieś ją na dwór, na słońce
skoro liść rośnie powoli, to podawanie nawozu co 2 tygodnie jest niewskazane
nie musisz go zraszać
- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
Dzięki za odpowiedż ale nie mam możliwości wyniesienia jej na dwór,z ogrodu pewnie by zginęła jeszcze tego samego dnia a balkonu nie mam,a może zostać na parapecie okna zachodniego,bo tu też słońce mocno operuje 

Wynieś ją gdzieś do ogrodu,ziemia wygląda na ciężką.
Nie powinno się z nią tak dziać.
U mnie daktylowce zawsze na polu odbijały,w domu kiepsko rosły.
Na parapecie nie wskazane bo Ci będą o szybę liście się ocierały a daktylowce nie lubią tego.
Nie powinno się z nią tak dziać.
U mnie daktylowce zawsze na polu odbijały,w domu kiepsko rosły.
Na parapecie nie wskazane bo Ci będą o szybę liście się ocierały a daktylowce nie lubią tego.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 cze 2010, o 08:53
Phoenix roebelenii - pielęgnacja, problemy w uprawie
Witam,
Na początku czerwca przesadziłem swoją palmę do większej doniczki (stara była za mała - zaczęły wystawać korzenie; kupiłem specjalną ziemię do palm, na dnie doniczki usypałem bardzo cienką warstwę kermazytu; starej ziemi nie usuwałem gdyż korzenie były bardzo zbite, otrzepałem tylko i dosypałem nowej + odciąłem te, które uschły i wystawały ponad ziemię, dosłownie kilka). Po jakimś czasie zauważyłem, że liście jakby oklapły. Końcówki już wcześniej były brązowe - ponoć z przelania i z powodu zbyt twardej wody. Dlatego też ograniczyłem podlewanie na jakiś czas. To chyba nie za bardzo było przyczyną gdyż liście zaczeły opadać, schnąć a palma przekrzywiać na jedną stronę. Jakiś czas temu znowu zacząłem ją podlewać i dokupiłem odżywkę do palm. Czy ktoś może poradzić jak odratować moje drzewko? Co może być przyczyną? Jak je pielęgnować? Co robić?
Z góry dziękuję za pomoc!

Na początku czerwca przesadziłem swoją palmę do większej doniczki (stara była za mała - zaczęły wystawać korzenie; kupiłem specjalną ziemię do palm, na dnie doniczki usypałem bardzo cienką warstwę kermazytu; starej ziemi nie usuwałem gdyż korzenie były bardzo zbite, otrzepałem tylko i dosypałem nowej + odciąłem te, które uschły i wystawały ponad ziemię, dosłownie kilka). Po jakimś czasie zauważyłem, że liście jakby oklapły. Końcówki już wcześniej były brązowe - ponoć z przelania i z powodu zbyt twardej wody. Dlatego też ograniczyłem podlewanie na jakiś czas. To chyba nie za bardzo było przyczyną gdyż liście zaczeły opadać, schnąć a palma przekrzywiać na jedną stronę. Jakiś czas temu znowu zacząłem ją podlewać i dokupiłem odżywkę do palm. Czy ktoś może poradzić jak odratować moje drzewko? Co może być przyczyną? Jak je pielęgnować? Co robić?
Z góry dziękuję za pomoc!

Re: Palma (daktylowiec kanaryjski) usycha
Twoja palma to nie phoenix canariensis, który rośnie w suchych rejonach,
ale phoenix robellini, który pochodzi w wilgotnych lasów.
Być może przesadzając wytrzepałeś zbyt wiele ziemi z korzeni i pozostała pusta przestrzeń między korzeniami.
W ten sposób roślina nie może pobierać wody (albo ma ograniczone możliwości).
Przycięcie korzeni nie jest problemem.
Moim zdaniem, podobnie jak w większości tego typu przypadków (zasychający robellini), powodem jest niewystarczająca ilość wody.
W okresie letnim ziemia powinna być prawie cały czas wilgotna, czasami mokra.
Mój stoi na dworze i podlewam go prawie codziennie (po kilka litrów, gdyż doniczka jest duża).
Postaw go w ciepłe miejsce, daj podstawek i podlewaj.
Regeneracja może potrwać dosyć długo.
Wiele osób spodziewa się efektów po 2-3 tygodniach.
Mój robellini zaczął dobrze rosnąć po ok. pół roku (a może więcej) od zakupu.
Wody.
ale phoenix robellini, który pochodzi w wilgotnych lasów.
Być może przesadzając wytrzepałeś zbyt wiele ziemi z korzeni i pozostała pusta przestrzeń między korzeniami.
W ten sposób roślina nie może pobierać wody (albo ma ograniczone możliwości).
Przycięcie korzeni nie jest problemem.
Moim zdaniem, podobnie jak w większości tego typu przypadków (zasychający robellini), powodem jest niewystarczająca ilość wody.
W okresie letnim ziemia powinna być prawie cały czas wilgotna, czasami mokra.
Mój stoi na dworze i podlewam go prawie codziennie (po kilka litrów, gdyż doniczka jest duża).
Postaw go w ciepłe miejsce, daj podstawek i podlewaj.
Regeneracja może potrwać dosyć długo.
Wiele osób spodziewa się efektów po 2-3 tygodniach.
Mój robellini zaczął dobrze rosnąć po ok. pół roku (a może więcej) od zakupu.
Wody.
-
- 10p - Początkujący
Witam ponownie, Dzięki za odpowiedz 
Czyli mam ja wiecej podlewac?
Raczej nie zostaly wolne przestrzenie miedzy korzeniami.
i pytanie troche z innej beczki. Zauwazylem, ze w ziemi byly takie 2 male robaczki (wyszly na powierzchnie po podlaniu). Moze przyczyna jest tez to, ze nie prazylem nowej ziemi?

Czyli mam ja wiecej podlewac?
Raczej nie zostaly wolne przestrzenie miedzy korzeniami.
i pytanie troche z innej beczki. Zauwazylem, ze w ziemi byly takie 2 male robaczki (wyszly na powierzchnie po podlaniu). Moze przyczyna jest tez to, ze nie prazylem nowej ziemi?
Nie wiem, co to za robaczki, ale raczej nie są one przyczyną.
Dla pewności napisz ile lałeś wody, ale ta palma w ciepłe dni potrzebuje dużo wody.
Staraj się nie lać zimnej wody z kranu.
Najlepiej wziąć wodę odstaną na dworze lub puścić trochę ciepłej wody (tak ok. 30°C).
Duża ilość zimnej wody (odczuwanej ręką jako zimna) nie sprzyja palmom.
One potrzebują ciepłego powietrza, ale także i ciepłego podłoża.
Dla pewności napisz ile lałeś wody, ale ta palma w ciepłe dni potrzebuje dużo wody.
Staraj się nie lać zimnej wody z kranu.
Najlepiej wziąć wodę odstaną na dworze lub puścić trochę ciepłej wody (tak ok. 30°C).
Duża ilość zimnej wody (odczuwanej ręką jako zimna) nie sprzyja palmom.
One potrzebują ciepłego powietrza, ale także i ciepłego podłoża.
-
- 10p - Początkujący
Witam ponownie
Rzeczywiscie moja palma to phoenix robellini
Wczesniej podlewalem ja raz na tydzien, wlewalem ok. 1 litra wody. Rosla bez problemow ale po przesadzeniu do wiekszej doniczki zaczely sie klopoty. Wczoraj wlalem 1,5 litra bo ziemia byla miejscami sucha jak piasek (troche ponad polowa doniczki). W innych miejscach na glebokosci "palca" byla w miare wilgotna.
Czyli Ty tak podlewasz aby miala ciagle wilgotno? Moge cos jeszcze zrobic aby jej jakos pomoc? Liscie sa wciaz jakby skrecone lekko i "zlozone"
Ile moze trwac taki powrot do formy u mojego drzewka?
i jeszcze jedno pytanie: czy liscie z dolnych partii schna naturalnie? co jaki czas mniej wiecej?
Rzeczywiscie moja palma to phoenix robellini

Wczesniej podlewalem ja raz na tydzien, wlewalem ok. 1 litra wody. Rosla bez problemow ale po przesadzeniu do wiekszej doniczki zaczely sie klopoty. Wczoraj wlalem 1,5 litra bo ziemia byla miejscami sucha jak piasek (troche ponad polowa doniczki). W innych miejscach na glebokosci "palca" byla w miare wilgotna.
Czyli Ty tak podlewasz aby miala ciagle wilgotno? Moge cos jeszcze zrobic aby jej jakos pomoc? Liscie sa wciaz jakby skrecone lekko i "zlozone"

i jeszcze jedno pytanie: czy liscie z dolnych partii schna naturalnie? co jaki czas mniej wiecej?