Storczyki Edyty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Edyty

Post »

myrtille1986 pisze:Macie może jakieś sklepy internetowe ze storczykami,w których zamawiacie kwiaty??
Tak, orchidgarden (różne storczyki, głównie botaniczne), ewentualnie na all... można czasem coś spotkać.
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dzisiaj dostałam paczuszkę z orchidgarden ;:138 Jutro pokaże zdjęcie mojego zakupu.

Kochani,ja do kąpania Vand używam przegotowanej wody.Do innych storczyków również,więc pomyślałam czy tej wody od kąpania Vandy mogłabym użyć potem do innych storczyków.Myślicie,że mogłabym tak robić?Nie ukrywam,że szukam oszczędności,ponieważ sporo tej wody gotuję .
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Myślę ,że tak jeśli wszystkie storczyku są zdrowe.Ja tak robię z wodą destylowaną bo bym nie wyrobiła :roll: hehe
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Edytko ja myslę że można używać, ale jak masz pewność że vanda na bank zdrowa i nie zainfekowana :evil: Wiadomo woda droga i dużo jej idzie ,ale pomyśl jakbyś miala przez jakąś chorobę stracić wszystkie storczyki i tu nie chodzi już o pieniądze ale o roślinki.Warto to przemyśleć, aczkolwiek decyzja należy do Ciebie :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

A ja mam pytanie odnośnie wody destylowanej. Przecież ona nie ma żadnych wartości odżywczych, zatem czy podlewając nią storczyki zwiększacie dawkę nawozu? Czy jak?
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moje oko są zdrowe ale nigdy nic nie wiadomo :roll: O destylowanej też myślałam ale stwierdziłam,że gotowanie wyjdzie taniej .Chociaż jeśli kąpałabym je w tej samej wodzie,to chyba przejdę na destylowaną.Tylko czy taka zmiana nie zaszkodzi storczykom :roll:

A używacie mgiełki do storczyków?
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Destylowana woda jest mięka, a nasz kranówa wiadomo :wink: Ja podlewam przegotowaną odstaną i raz w miesiącu nawóz pół z tej dawki co piszą na opakowaniu.Mają się dobrze, wiec nic nie kombinuję.Mgiełki nie używam żadnej ,zmgławiam je zwykłą woda(przeg.) a szczegolnie jak ciepło i zauważyłam że to lubią , wypuszczają dużo korzonków i liści a i pedzików jest kilka
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Migrenqa pisze:A ja mam pytanie odnośnie wody destylowanej. Przecież ona nie ma żadnych wartości odżywczych, zatem czy podlewając nią storczyki zwiększacie dawkę nawozu? Czy jak?
Wszystkie zakładniki odżywcze są magazynowane w liściach.Nawóz dodaje co 2-3 podlewanie. :)
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

U mnie:botaniki-woda destylowana,pozostałe-przegotowana,odstana+ zawsze mniej niż 1/4 dawki nawozu.Zraszanie zawsze destylowaną.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie- wszystkie <botaniki, hybrydy> - woda studzienna, niegotowana, odstana. Czasami deszczówka z działki i raz do roku źródlana ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie tak jak u Henryka: botaniki i oznaczone hybrydy: woda destylowana, reszta: przegotowana. Do zraszania : destylowana ;:108
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

O patrzcie, jaka różnorodność w podlewaniu, a raczej w wodzie. Ja tam swoje kranówką z odrobiną przegotowanej traktuję i jest ok. Teraz, kiedy zdarzają się burze, będę zbierać deszczówkę i zobaczę co mi z tego wyjdzie.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo serdecznie Wam dziękuję za wypowiedzi o podlewaniu i wodzie ;:196 .Dla takiego początkującego storczykomaniaka jak ja,każda wypowiedź i każda rada jest cenna. ;:108

A to mój zakup w OG.

Obrazek

Jestem zaniepokojona jego listkami.Zobaczcie sami,czy one powinny takie być?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Edytko, powiem Ci, że mój przyszedł ponad tydzień temu od tego samego sprzedawcy lecz bez takich liści, natomiast na drugi dzień zwiędły i opadły dwa kwiatuszki.
Co do listków musi Ci pomóc bardziej doświadczona osoba, których na tym forum z pewnością nie brak.
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

Witaj Edytko ;) Masz super tą swoja kolekcję, naprawdę :) Ja dopiero zaczynam ale mam nadzieję, że kiedyś się też takiej dorobię.

Jakoś na początku przeczytałam że wynosicie swoje storczyki na dwór? To już tak na całą dobę można? Bo powiem wam, że by mnie to urządziło, bo wydaje mi się że jest za ostre słonce u mnie w oknie i nie mam co z nimi zrobić... Na razie je poustawiałam na szafkach ale chyba będą miały za ciemno, bo jak są te upały to mam zasłonięte okno. To mogę je wystawić na stałe na taras? U mnie jest trochę mrówek, mogą im zaszkodzić na tarasie?
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”