Ligustr,pielęgnacja,cięcie,ściółkowanie
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ligustr a trawa
A jak myślisz?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
maryann,dziwna Twoja odpowiedz
.Moje myślenie,może być błędne,dlatego nie będąc pewna tego środka,pytam bardziej doświadczonych.A Ty,jak myślisz?

Ewka
- maryann
Pozwoliłem sobie tak napisać, bo to najpopularniejszy na świecie herbicyd, a zapewne i w ogóle pestycyd, więc o info łatwo. Na etykiecie czytamy:
"I OPIS DZIAŁANIA.
GLIFOSAT CLASSIC 360 SL jest środkiem chwastobójczym w formie koncentratu do
sporządzania roztworu wodnego, stosowany nalistnie, przeznaczony do zwalczania perzu oraz
innych chwastów jednoliściennych i dwuliściennych (jednorocznych i wieloletnich) na polach
uprawnych, w uprawie jabłoni i porzeczki czarnej, na torach kolejowych i innych terenach nie
użytkowanych rolniczo, oraz do likwidacji ugorów i odłogów przed zasiewem roślin
uprawnych.
DZIAŁANIE NA CHWASTY
GLIFOSAT CLASSIC 360 SL jest dolistnym herbicydem o działaniu układowym. Pobierany
jest przez zielone części roślin (liście, zielone pędy i nie zdrewniałą korę), a następnie
przemieszcza się po całej roślinie i dociera do jej części podziemnych (korzenie, rozłogi itp.)
powodując ich zamieranie.(...)
UWAGI:
2. Opryskiwać w sposób bezpieczny, najlepiej stosując opryskiwacze z osłonami, tak aby
krople cieczy użytkowej nie przedostały się na liście, pędy i nie zdrewniałą korę drzew ze
względu na możliwość uszkodzenia roślin.(...)
V PRZECIWWSKAZANIA.
Środka nie stosować:
- przed wschodami chwastów,
- na liście, pędy oraz nie zdrewniałą korę drzew i krzewów ze względu na możliwość
uszkodzenia roślin.
- na rośliny mokre(...)"
Czytałaś? Może dużo tego, ale o jednoznaczne wnioski nietrudno: środek wnika przez liście i mlodą korę(wszystkie niezdrewniałe części roślin). Nie wnika w drewno ani przez korzenie. Wiedząc o tym można uważając na liski ligustru i sąsiedni np. trawnik, pokropić zieleniące się właśnie chwasty.
Powodzenia!
"I OPIS DZIAŁANIA.
GLIFOSAT CLASSIC 360 SL jest środkiem chwastobójczym w formie koncentratu do
sporządzania roztworu wodnego, stosowany nalistnie, przeznaczony do zwalczania perzu oraz
innych chwastów jednoliściennych i dwuliściennych (jednorocznych i wieloletnich) na polach
uprawnych, w uprawie jabłoni i porzeczki czarnej, na torach kolejowych i innych terenach nie
użytkowanych rolniczo, oraz do likwidacji ugorów i odłogów przed zasiewem roślin
uprawnych.
DZIAŁANIE NA CHWASTY
GLIFOSAT CLASSIC 360 SL jest dolistnym herbicydem o działaniu układowym. Pobierany
jest przez zielone części roślin (liście, zielone pędy i nie zdrewniałą korę), a następnie
przemieszcza się po całej roślinie i dociera do jej części podziemnych (korzenie, rozłogi itp.)
powodując ich zamieranie.(...)
UWAGI:
2. Opryskiwać w sposób bezpieczny, najlepiej stosując opryskiwacze z osłonami, tak aby
krople cieczy użytkowej nie przedostały się na liście, pędy i nie zdrewniałą korę drzew ze
względu na możliwość uszkodzenia roślin.(...)
V PRZECIWWSKAZANIA.
Środka nie stosować:
- przed wschodami chwastów,
- na liście, pędy oraz nie zdrewniałą korę drzew i krzewów ze względu na możliwość
uszkodzenia roślin.
- na rośliny mokre(...)"
Czytałaś? Może dużo tego, ale o jednoznaczne wnioski nietrudno: środek wnika przez liście i mlodą korę(wszystkie niezdrewniałe części roślin). Nie wnika w drewno ani przez korzenie. Wiedząc o tym można uważając na liski ligustru i sąsiedni np. trawnik, pokropić zieleniące się właśnie chwasty.
Powodzenia!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
A ja,nie znałam tego
w ogóle mało używam,tego typu środków.Glifosat,dostałam od sąsiadki,bez etykiety.Nie użyłam go,pojechałam kupić Fusilade Forte,sprawdzony przez wawiak.Żywopłot jest mojego sąsiada,który nie dba o niego i o trawę,która przechodzi później do mnie.Więc dwa razy w sezonie plewię ten żywopłot i przeklinam.Mam nadzieję,że będę miała teraz mniej roboty.Maryann,dziękuję i pozdrawiam 

Ewka
- maryann
Więc właśnie- Fusilade znacznie lepszy, bo można zamknąć oczy i pryskać- w co nie trafimy, spali tylko trawki. Za to więcej spokoju mielibyśmy po zastosowaniu śroidka doglebowego, działającego przez korzenie. Niestety, wycofane chyba wszystkie. Prawdopodobnie dostępny jest jeszcze Kerb.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 maja 2012, o 11:02
Witam
Mam żywopłot z ligustra. Rośnie mi jakoś dziwnie, nierównomiernie. W linii żywopłotu są miejsca gdzie nie podrósł prawie wcale, a są i takie, że ładnie poszedł do góry. Jednakże nawet tam mam wrażenie, że nie rośnie całą kolumną ale wyrastają - kilka, kilkanaście, więcej - takich długich pędów. Wszystko starałem się zilustrować zdjęciami. Proszę o poradę jak teraz przyciąć żywopłot. Podciąć zdecydowanie w jednej linii [różnica między najwyższym punktem żywopłotu a najniższym wynosi chyba z metr] czy może jednak ciąć te nowe pędy, nierównomiernie a z czasem się wyrówna?
Dodam, że u dołu jest całkiem zagęszczony. Ile razy do roku ciąć? W jakie miesiące?

U dołu na tym zdjęciu pokazuję fragment gdzie wyskoczył do góry

Mam żywopłot z ligustra. Rośnie mi jakoś dziwnie, nierównomiernie. W linii żywopłotu są miejsca gdzie nie podrósł prawie wcale, a są i takie, że ładnie poszedł do góry. Jednakże nawet tam mam wrażenie, że nie rośnie całą kolumną ale wyrastają - kilka, kilkanaście, więcej - takich długich pędów. Wszystko starałem się zilustrować zdjęciami. Proszę o poradę jak teraz przyciąć żywopłot. Podciąć zdecydowanie w jednej linii [różnica między najwyższym punktem żywopłotu a najniższym wynosi chyba z metr] czy może jednak ciąć te nowe pędy, nierównomiernie a z czasem się wyrówna?
Dodam, że u dołu jest całkiem zagęszczony. Ile razy do roku ciąć? W jakie miesiące?

U dołu na tym zdjęciu pokazuję fragment gdzie wyskoczył do góry

Re: Jak to przyciąć?
Proponuje przyciąć to co jest za długie, ale nie wiem co to za krzew 

Re: Jak to przyciąć?
Rośnie nierównomiernie bo jest niezbyt często przycinany . By był równy i gęsty trzeba to robić co najmniej trzy razy w sezonie . Przytnij silnie też boki .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 wrz 2011, o 11:08
Re: Ligustr jako drzewo
Napoleon pisze:Hej.Czy ktoś z Was w Polsce ma ligustr w formie drzewa czy może widział go w takiej formie w naszym kraju?
W Lubaniu widziałem wielki krzaczor ligustru pospolitego, nigdy nie cięty, kwitnie i pachnie aż miło.
Gdyby mu podcinać gałęzie od dołu i próbować prowadzić na drzewko, mogłoby się udać:)
Na życzenie wrzucę fotkę, mam z tym niejakie problemy na tym forum.
Tak to może się udać,główny pęd,który sie wyróżnia grubością i siłą wzrostu zostawić a potem prowadzić za pomocą sekatora.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
W pewnej książce znalazłem opis Ligustru który rośnie jako drzewo bez cięcia i prowadzenia.W necie nie znalazłem do tej pory żadnego zdjęcia.Albo źle szukam 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może szczepiony na jesionie?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Może to Ligustrum lucidum?
- boja53
- 100p
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
miałam taki krzew,dużo kwiatów i przyjemny zapach, a póżniej czarne jagody aż do wiosny,ale niestety , jak zakładali u nas kanalizację to go zniszczyli
.Ale już rośnie następny! Mój był raczej krzewem,ale jakby porósł dłużej ,to może byłby jak drzewko.
-- 23 cze 2012, o 10:20 --

-- 23 cze 2012, o 10:20 --
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Niedaleko widziałam u kogoś dość pokaźny ligustr,dorównuje wysokością parterowemu domowi i wydaje mi się,że gdyby nad nim popracować i wyciąć oboczne gałęzie to wyszłoby z niego ładne drzewko.Myślę,że problemem byłaby skłonność ligustru do odbijania nowych pędów,lale dla chcącego nic trudnego.W końcu nawet bonsai samo z siebie nie wygląda jak wygląda 

Kwiaty to resztki Raju.