Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2
Witaj ANIU!
Jeszcze raz pooglądałam ciemierniki i tak się zastanawiam, które piękniejsze tradycyjne czy pełne?
Jeszcze raz pooglądałam ciemierniki i tak się zastanawiam, które piękniejsze tradycyjne czy pełne?
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj, Aniu!
Te wszystkie kokorycze to solida? Fajnie, że się ładnie sieją, może i ja doczekam się różnych. Moja 'George Baker' jest jakaś blada, nie tak ładnie wybarwiona jak Twoje.
Sasanka piękna. To znaczy, że trzeba już zacząć polować na Al. Krakowskiej. Byłam tam w zeszłym tygodniu, ale były tylko zwykłe i przebrane (to pewnie ta dostawa przebrana już przez Ciebie
)
Muszę powąchać tulipa polychroma
. Nie sądziłam, że on pachnie.
Te wszystkie kokorycze to solida? Fajnie, że się ładnie sieją, może i ja doczekam się różnych. Moja 'George Baker' jest jakaś blada, nie tak ładnie wybarwiona jak Twoje.
Sasanka piękna. To znaczy, że trzeba już zacząć polować na Al. Krakowskiej. Byłam tam w zeszłym tygodniu, ale były tylko zwykłe i przebrane (to pewnie ta dostawa przebrana już przez Ciebie

Muszę powąchać tulipa polychroma

-
Witaj ANIU!
U mnie sasanki jeszcze w ziemi. Taką jak Twoja /nowy nabytek/ chętnie bym
kupiła - piękna.
U mnie sasanki jeszcze w ziemi. Taką jak Twoja /nowy nabytek/ chętnie bym
kupiła - piękna.

- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Igiełko - kokorycze nie są kłopotliwe w uprawie. Jednak po tej zimie straciłam białą pustą i pomarańczową pełną. Zgniły. Szczególnie żal mi tej drugiej bo była dość droga i bardzo się nią cieszyłam ze względu na niespotykaną u kokoryczy barwę kwiatów.
Piotrze - lubię te wcześnie kwitnące roślinki
Elu, Krysiu - bardzo mi żal, że nie było takich sasanek więcej bo zaopatrzyłabym połowę forum. Ale może jeszcze się trafią choć nie bywam w tym sklepie zbyt często; mam tam daleko.
Aniu- wszystkie przedstawione do tej pory to kokorycze C.solida. Prawdziwa C. George Baker jest cukierkowo czerwony.
Myślę, że i ja będę na Al. Krakowskiej częściej. Najgorzej, że tam bywają takie rzesze i albo się coś trafi albo częściej, nie.
Dzisiejszy dzień był taki uroczy, że z chęcią ( gdyby nie święta ) pracowałabym w ogrodzie. Ale zdjęcia zrobiłam. Kwitną wiosenne cebulowe.

Piotrze - lubię te wcześnie kwitnące roślinki

Elu, Krysiu - bardzo mi żal, że nie było takich sasanek więcej bo zaopatrzyłabym połowę forum. Ale może jeszcze się trafią choć nie bywam w tym sklepie zbyt często; mam tam daleko.
Aniu- wszystkie przedstawione do tej pory to kokorycze C.solida. Prawdziwa C. George Baker jest cukierkowo czerwony.
Myślę, że i ja będę na Al. Krakowskiej częściej. Najgorzej, że tam bywają takie rzesze i albo się coś trafi albo częściej, nie.
Dzisiejszy dzień był taki uroczy, że z chęcią ( gdyby nie święta ) pracowałabym w ogrodzie. Ale zdjęcia zrobiłam. Kwitną wiosenne cebulowe.

- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, czyli rozumiem, że kokorycze nie przepadają za nadmiarem wilgoci? Piękne u ciebie tulipany, u mnie dopiero początki.
- andowan

I niecebulowe.

Zaczynają się rozwijać pąki pierwiosnków.

-
Witaj ANIU!
Piękne tulipany. Botaniczne są najbardziej urocze.
Piękne tulipany. Botaniczne są najbardziej urocze.
-
Aniu!
Nadajemy na tych samych falach /równocześnie wysyłałyśmy/.
Nadajemy na tych samych falach /równocześnie wysyłałyśmy/.
Wszystko piękne, ale cieszynianka rewelacja! Wmawiam sobie, że mi się przylaszczki nie podobają
, ale że cieszynianka też, to chyba nie zdołam
Aniu, a jak ona wygląda potem? Jakie ma liście, bo na razie widać tylko kwiaty...

- andowan
Krysiu
Marto- liście ma podobne do jaskra. Teraz już się rozwijają i mają żółtozielony kolor

Znowu zrobiło się zimno i popaduje deszcz. Może to dobrze bo wczesne wiosenne rośliny wcale nie rosną i kwitną dobrze w temperaturze bliskiej 20 stopni Celcjusza. Prymule poczuły się znacznie lepiej w niższej temperaturze. Kwitną też następne cebulowe.

Dziwacznie zakwitł ciemiernik kupiony dwa lata temu na allegro jako pełny różowy ( MW ). Wiedziałam, że taki nie będzie bo z tego, co kupiłam u tej sprzedającej prawie nic nie urosło i nie zakwitło tak, jak powinno. Ale wydaje mi się bardzo ciekawy.

Marto- liście ma podobne do jaskra. Teraz już się rozwijają i mają żółtozielony kolor

Znowu zrobiło się zimno i popaduje deszcz. Może to dobrze bo wczesne wiosenne rośliny wcale nie rosną i kwitną dobrze w temperaturze bliskiej 20 stopni Celcjusza. Prymule poczuły się znacznie lepiej w niższej temperaturze. Kwitną też następne cebulowe.

Dziwacznie zakwitł ciemiernik kupiony dwa lata temu na allegro jako pełny różowy ( MW ). Wiedziałam, że taki nie będzie bo z tego, co kupiłam u tej sprzedającej prawie nic nie urosło i nie zakwitło tak, jak powinno. Ale wydaje mi się bardzo ciekawy.

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ANIU- cudowne zdjęcia , piękne roślinki , o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia.
Mąż z zachwytu tylko kiwał głową.

Mąż z zachwytu tylko kiwał głową.

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Aniu witaj cudne te Twoje kwiatki , wszystkie to rarytasy .
Cudne tulipany , psi zęby nie wiedziałam że już kwitną ja jeszcze długo poczekam na swoje
Ale z tych wszystkich cudnych kwiatków najbardziej podoba mi się Fritillaria raddeana ,masz ja pierwszy rok czy już dłużej ?
Aniu ciemiernik ode mnie zakwitł ? Mnie w tym roku tylko 2 o pełnych kwiatów zakwitnie reszta nie ma kwiatostanów .
Genia
Cudne tulipany , psi zęby nie wiedziałam że już kwitną ja jeszcze długo poczekam na swoje
Ale z tych wszystkich cudnych kwiatków najbardziej podoba mi się Fritillaria raddeana ,masz ja pierwszy rok czy już dłużej ?
Aniu ciemiernik ode mnie zakwitł ? Mnie w tym roku tylko 2 o pełnych kwiatów zakwitnie reszta nie ma kwiatostanów .
Genia
-
- 200p
- Od: 4 lut 2010, o 17:56
- Kontakt:
Witaj Aniu
. Jak u Ciebie pięknie, kolorowo. Jak dużo kwiatuszków już kwitnie.
U mnie dopiero w pączkach.
Pierwiosnki cudo, pierwszy raz takie widzę nawet nie wiedziałam, że są takie odmiany.
Pozdrawiam serdecznie Barbara

Pozdrawiam serdecznie Barbara
- andowan
Tajko- dziękuję za komplementy
Świat roślin jest taki ogromny, że my wszyscy ciągle odkrywamy nowe gatunki i odmiany , o których istnieniu dotąd nie mieliśmy pojęcia. Tym bardziej, że do naszych ogrodów wkracza coraz więcej gatunków z przepastnej Azji 
Geniu - psizęby dopiero zaczynają kwitnienie i mam nadzieję, że nie zważą ich pąków zapowiadane chłody
Fritillarię raddeana mam drugi rok i sprawia mi mniej kłopotów niż znane wszystkim cesarskie korony. Namawiam Cię do posadzenia jej u siebie. Zrobię jej zdjęcie, gdy rozwinie więcej pąków. Twój ciemiernik, jak i pozostałe, bardzo zachorował - zdecydowanie zaszkodziła im gruba warstwa śniegu, która długo się utrzymywała ,gdy były już wysokie temperatury w powietrzu. Rozwinęła się czarna plamistość. Ale są już po oprysku i regenerują ale mało z nich zakwitnie
Basiu43 - witaj
Bardzo lubię pierwiosnki i namiętnie je sadzę. Dziękuję za bardzo miłe słowa 

Geniu - psizęby dopiero zaczynają kwitnienie i mam nadzieję, że nie zważą ich pąków zapowiadane chłody

Basiu43 - witaj

-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08

Zdziwiłam się na widok cieszynianki. Nie poznałam jej. Zdecydowanie bardziej wolę ją jeszcze przed wypuszczeniem liści.
Nie znam też Fritillarii raddena

Tę z radosnych, jak mniemam

Oj! Aniu. Powoli wpadam w sidła zbieractwa. Nie nazwę tego kolekcjonerstwem, bo słabo się znam na roślinach i większość ich nabywam za podpowiedzią życzliwej Marty lub Zofii. Nie wiem, czy to dla mnie dobrze...może tak

Pytałaś jakie piwonie mi zakwitły. Bev i Wine Angel. Reszta ma trochę problemów z zakwitnięciem, bo chłodno.
Chyba też pojawiła się oznaka szarej pleśni. Lois Kelsey już otwiera kwiat, ale Circus...jakby nie on.
A jak startują Twoje piwonie?