Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Już przeczytałem na forum że jeśli pomidory są blisko ziemniaków to występuje zaraz ziemniaczana . A jeśli posadzę pomidory 4 metry od ziemniaków to też je dopadnie . Jak zwalczać tą zarazę
. Na szczęście mam duża działkę więc będę musiał posadzić je dalej o ziemniaków .

Początki działki Minika
Dominik
Dominik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Minik, choćbyś pole ziemniaczane miał kilka km od pomidorów, to zaraza wcześniej czy później i tak je dopadnie. Ona doskonale potrafi fruwać.
Na zarazę jest kilka preparatów, zapobiegawcze i zapobiegawczo - interwencyjne. Gdybyś miał czas i poczytał ten wątek (i nie tylko ten) z okresu letniego, zorientowałbyś się o jakich środkach ochrony mówię. Ten temat na pewno odżyje w stosownym okresie, tzn w czerwcu, gdy zaraza się pojawi.
Ogórki i pomidory przeważnie sadzę obok siebie, bo z nielicznymi wyjątkami, do oprysków stosuję takie same preparaty.
Na zarazę jest kilka preparatów, zapobiegawcze i zapobiegawczo - interwencyjne. Gdybyś miał czas i poczytał ten wątek (i nie tylko ten) z okresu letniego, zorientowałbyś się o jakich środkach ochrony mówię. Ten temat na pewno odżyje w stosownym okresie, tzn w czerwcu, gdy zaraza się pojawi.
Ogórki i pomidory przeważnie sadzę obok siebie, bo z nielicznymi wyjątkami, do oprysków stosuję takie same preparaty.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jako, że jestem nowy witam wszystkich serdecznie,
W tym roku zamierzam założyć tunel foliowy i w związku z uprawą pomidora mam kilka pytań.
Zamierzam posadzić pomidory i zamiast cylindrów zastosować doniczki. Chciałbum przesadzić pomidory z wielodoniczek do doniczki fi20 o wysokości 23cm. Następnie w drugiej połowie maja chciałbym je przenieść do namiotu i wkopać do połowy wysokości doniczki w ziemie. Pytanie czy ta doniczka nie będzie dla rośliny za mała (oczywiście doniczka ma otwory w denku)? Czytałem, że korzenie pomidorów potrafią w niekorzystnych warunkach rosnąć do 1,5m wgłąb ziemi. Zamierzam zastosować włokninę i nawadnianie kropelkowe.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i wszystkich serdecznie pozdrawiam.
W tym roku zamierzam założyć tunel foliowy i w związku z uprawą pomidora mam kilka pytań.
Zamierzam posadzić pomidory i zamiast cylindrów zastosować doniczki. Chciałbum przesadzić pomidory z wielodoniczek do doniczki fi20 o wysokości 23cm. Następnie w drugiej połowie maja chciałbym je przenieść do namiotu i wkopać do połowy wysokości doniczki w ziemie. Pytanie czy ta doniczka nie będzie dla rośliny za mała (oczywiście doniczka ma otwory w denku)? Czytałem, że korzenie pomidorów potrafią w niekorzystnych warunkach rosnąć do 1,5m wgłąb ziemi. Zamierzam zastosować włokninę i nawadnianie kropelkowe.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i wszystkich serdecznie pozdrawiam.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam pytanie.
Dlaczego chcesz te pomidory wkopać w doniczkach ?
Ma to jakiś cel ?
Nie lepiej normalnie do gruntu ?
Dlaczego chcesz te pomidory wkopać w doniczkach ?
Ma to jakiś cel ?
Nie lepiej normalnie do gruntu ?
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
celowe jest tylko wkopanie doniczek z pomidorami ale pod warunkiem, że mają wycięte dno na przestrzał - dosypuje się wtedy im ziemi do pełna w doniczkę i w tej ziemi puszczają dodatkowe korzenie z głównej łodygi 

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
WSTASIEKnapisał:
Pomidory potrafią w korzystnych warunkach rozrosnąć się do 1.5 m. wszerz od posadzonej rośliny. Pomidory mają płytki system korzeniowy i nie sięgają 1,5m wgłąb ziemiCzytałem, że korzenie pomidorów potrafią w niekorzystnych warunkach rosnąć do 1,5m wgłąb ziemi.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Stasiek, Tadeusz ma rację. Przy jesiennym wyrywaniu krzaków, niektóre korzenie (ale raczej rzadko) miały długośc około 1 metra ale wszerz, nie na głębokość i były tuż pod powierzchnią ziemi.
Znowu trąbię (już mi tchu brakuje)- głosujcie!
Znowu trąbię (już mi tchu brakuje)- głosujcie!
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Wstasiek jeżeli zamierzasz pomidory wstawiać do tunelu dopiero w maju to uprawa w pojemnikach/pierścieniach traci sens. Ziemia jest już wtedy ogrzana i niewiele zyskasz sadząc do donic czy pierścieni. To się opłaca ale przy wcześniejszych terminach uprawy.Jeżeli z jakiś powodów chcesz swoje pomidorki trzymać do maja w donicach to możesz tak postąpić ale sadząc w tunelu nie możesz ich zakopać z doniczkami. Śmiało w połowie maja możesz sadzić pomidory bezpośrednio do gruntu, tylko, że sadzenie w tunelu w tym okresie to już troszeczkę za późno. Co do sposobu korzenienia się pomidorów to dodam, że mając np. wybiegniętą rozsadę nie sadzimy jej głęboko (tam korzenie mają za zimno) tylko kopiemy płytki rowek i korzenie wraz z dużą częścią łodygi wkładamy do niego, przysypujemy ziemią a wierzchołek rośliny wyginamy tak by wystawał pionowo do góry.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja ostatnio posadziłem bardzo głęboko i też wyrosły 

Pozdrawiam, Maciek.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Suppa , głębokie sadzenie opóźnia wzrost , dlatego tak jak pisali wcześniej przedmówcy , lepiej jest kłaść łodygę pod skosem lub stopniowo dosypywać podłoże .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ooops
To był błąd początkującego, na szczęscie bez grubszych konsekwencji
Edit:
Powoli planuję tegoroczne zasiewy i poszukuję w miarę smacznej i bardzo wczesnej odmiany do gruntu, moglibyście coś doradzić? Myślałem o Beta, Betalux lub Kibic, jest też wiele innych...
Jeśli ktoś je uprawiał proszę o opinie.

To był błąd początkującego, na szczęscie bez grubszych konsekwencji

Edit:
Powoli planuję tegoroczne zasiewy i poszukuję w miarę smacznej i bardzo wczesnej odmiany do gruntu, moglibyście coś doradzić? Myślałem o Beta, Betalux lub Kibic, jest też wiele innych...
Jeśli ktoś je uprawiał proszę o opinie.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 09:46
Może troszkę przesadziłem z tym MAJEM po prostu bębę starał się wsadzić pomidorki jak najwcześniej tak, aby to było beż szkody dla nich (ewentualnie zminimalizować). Nie mam czegoś podobnego do tzw. cylindrów więc staram się je czymś zastąpić. Widzę jednak, że mój pomysł nie jest do końca dobry.
A co powiecie o pomidorach, które chcę zasiać Baron , Słomka , Rumba Ożarowska .
Dziękuję i pozdrawiam
wstasiek
A co powiecie o pomidorach, które chcę zasiać Baron , Słomka , Rumba Ożarowska .
Dziękuję i pozdrawiam
wstasiek
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
Baron, Słomka i Rumba to bardzo dobre odmiany- przetestowałem. ;)
Pozdrawiam,
Mateusz!
Mateusz!
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Potwierdzam Baron, bardzo dobra odmiana
Pozdrawiam

Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek