Magiczny zakątek dwostr cz.1
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Magiczny zakątek dwostr
Na nerinę też choruję ,ale jakoś nie potrafię jej zmusić do kwitnienia u mnie
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Spróbuj w doniczce co Ci szkodzi
-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ładny ogród. Jeżeli pozwolisz będę do Ciebie zaglądała .
Pozdrawiam , Joanna
- dwostr
Jadziu pewnie ,że spróbuję ... a co??
Asiu zaglądaj ,proszę i zapraszam,będzie mi niezmiernie miło
A dla moich miłych gości- lekki powiew wiosny

Asiu zaglądaj ,proszę i zapraszam,będzie mi niezmiernie miło
A dla moich miłych gości- lekki powiew wiosny

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Fajny ten Tamaryszek tylko szkoda ,ze taki wielkolud
- dwostr
Ten wielkolud byłby jeszcze większy gdyby nie gruntowne podstrzyżyny jakie mu funduję co 2-3 lata.
Wygląda wtedy dziwacznie (delikatnie mówiąc),bo stoi sobie taki kikut ,który bardzo szybko się regeneruje i po kilku tygodniach już ma sporą czuprynkę.
Wygląda wtedy dziwacznie (delikatnie mówiąc),bo stoi sobie taki kikut ,który bardzo szybko się regeneruje i po kilku tygodniach już ma sporą czuprynkę.
- roslynn
- 1000p
- Od: 15 lut 2008, o 12:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Danusiu. Ladnie u Ciebie, ciekawe czy mój tamaryszek też kiedyś wybije tak mocno w górę 

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Danusiu
zrobiłam sobie spacerek po Twoim ogrodzie, nacieszyłam oczy pięknymi kompozycjami i ślicznymi kwiatuszkami

Masz piękne duże okazy drzew i krzewów.
Złotokap rewelacja !!! Ja mam chyba pięciolatka i już od trzech lat bardzo ładnie kwitnie.
Tamaryszek rzeczywiście olbrzym
Mój tamaryszek przez trzy lata rósł, jak chciał i jak latem na niego popatrzyłam, to mi się słabo zrobiło - istny gąszcz
Strasznie się na szerokość rozrósł, a wiotkie gałęzie pokładały na stosie płytek chodnikowych. We wrześniu zrobiłam mu ostre cięcie, a potem było mi wstyd, co ja z niego zrobiłam
Mam nadzieję, że nie będzie straszył
Rabatka kwiatowa taka wypieszczona - gratuluję !!!
Nooo, a najbardziej oczarował mnie ten widok - tyle ciepła i spokoju emanuje od niego.
Cudne, to Twoje miejsce na Ziemi

Masz piękne duże okazy drzew i krzewów.
Złotokap rewelacja !!! Ja mam chyba pięciolatka i już od trzech lat bardzo ładnie kwitnie.
Tamaryszek rzeczywiście olbrzym

Rabatka kwiatowa taka wypieszczona - gratuluję !!!
Nooo, a najbardziej oczarował mnie ten widok - tyle ciepła i spokoju emanuje od niego.
Cudne, to Twoje miejsce na Ziemi

- dwostr
Sabinko dziękuję za wizytę w moim ogródku.
Jeśli chcesz ,żeby tamaryszek rósł wysoko w formie drzewka ,to trzeba wybrać sobie jeden pęd i pozwolić mu rosnąć -resztę pędów wyciąć .Niestety wiosną każdego roku te pędy znów trzeba usuwać ale to nie problem,bo są jeszcze wiotkie i zwykły sekator daje im radę.
Halinko Miło mi ,ze do mnie zajrzałaś .Dziękuje za tak ciepłe słowa, dopiero się uczę od Was i wiem,że jeszcze długa droga przede mną.Te duże okazy to zaledwie kilka sztuk ale i one cieszą oko.Jak to dobrze ,że kiedyś przed laty ,kiedy nie było jeszcze nawet mowy o ogródku kupowałam od czasu do czasu jakąś roślinkę i wsadzałam ją (fakt,gdzie popadnie)Teraz mam już "bazę",której trzeba dać towarzystwo.
I jeszcze trochę utęsknionej wiosny

Jeśli chcesz ,żeby tamaryszek rósł wysoko w formie drzewka ,to trzeba wybrać sobie jeden pęd i pozwolić mu rosnąć -resztę pędów wyciąć .Niestety wiosną każdego roku te pędy znów trzeba usuwać ale to nie problem,bo są jeszcze wiotkie i zwykły sekator daje im radę.
Halinko Miło mi ,ze do mnie zajrzałaś .Dziękuje za tak ciepłe słowa, dopiero się uczę od Was i wiem,że jeszcze długa droga przede mną.Te duże okazy to zaledwie kilka sztuk ale i one cieszą oko.Jak to dobrze ,że kiedyś przed laty ,kiedy nie było jeszcze nawet mowy o ogródku kupowałam od czasu do czasu jakąś roślinkę i wsadzałam ją (fakt,gdzie popadnie)Teraz mam już "bazę",której trzeba dać towarzystwo.
I jeszcze trochę utęsknionej wiosny

-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
U Ciebie tak wiosennie . Szkoda,że ta prawdziwa wiosna tak daleko.
Pozdrawiam , Joanna
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Przepiękna hosta .Czy wiesz jak się zowie . 

- dwostr
Niestety Joluś nie wiem -kupiłam ją kiedy nazwy roślin zupełnie do mnie nie przemawiały.Teraz to się zmieniło ale niektórym roślinkom nadal nie potrafię dopasować odpowiedniej nazwy ,są takie do siebie podobne.Mam nadzieję ,że ktoś obeznany w sprawach hostowych rozszyfruje tę zagadkę.
Witaj
PIękny ogródek
Bardzo ładnie wyglądają te ścieżki wysypane otoczakami

Chodzi mi po głowie pomysł, żeby u siebie zrobić coś takiego. Powiedz prosze, czy kładliści pod spód jakąś włókninę przeciw chwastom?

PIękny ogródek

Chodzi mi po głowie pomysł, żeby u siebie zrobić coś takiego. Powiedz prosze, czy kładliści pod spód jakąś włókninę przeciw chwastom?
- dwostr
Witaj Pawle miło mi ,że mnie odwiedziłeś.
Pod kamyczki położona jest papa. Zastosowałam ją jako zabezpieczenie przed kretami i ich kopcami a nie przed chwastami .I co się okazało? Od chwili położenia tej papy na ścieżkach nie miałam ani jednego kopca do usunięcia. Co do chwastów- przez pierwszy rok nic nie rosło na moich kamykach ale już na wiosnę następnego roku zaczęły się pojawiać tak licznie i uporczywie,że latem musiałam już zastosować rundup.Dodatkowy problem przy tego rodzaju ścieżkach to opadające jesienią liście-bardzo czasochłonne zajęcie,ale i tak nie zrezygnuję z kamyków(przynajmniej na razie).

Pod kamyczki położona jest papa. Zastosowałam ją jako zabezpieczenie przed kretami i ich kopcami a nie przed chwastami .I co się okazało? Od chwili położenia tej papy na ścieżkach nie miałam ani jednego kopca do usunięcia. Co do chwastów- przez pierwszy rok nic nie rosło na moich kamykach ale już na wiosnę następnego roku zaczęły się pojawiać tak licznie i uporczywie,że latem musiałam już zastosować rundup.Dodatkowy problem przy tego rodzaju ścieżkach to opadające jesienią liście-bardzo czasochłonne zajęcie,ale i tak nie zrezygnuję z kamyków(przynajmniej na razie).
- dwostr
Dla tych,którzy tak jak ja nie mogą wydostać się spod zasp śniegu-troszkę cieplejszych zdjęć :
nie,nie ,to nie z tego roku ,ale już niedługo może...

nie,nie ,to nie z tego roku ,ale już niedługo może...