Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat.

Post »

Tamaryszku, ;:167 popodziwiałam "Twój świat" jest piękny i wyjątkowy ;:138 ;:138 ;:138 ... las ... strumyczek ... dzikie zwierzątka ... jest Ci czego pozazdrościć :roll:

Liliowce w przepięknych kolorach :roll:

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Dzien dobry, Tamaryszku!
Trafiłaś na Forum z tą opowieścią, akurat w momencie, gdy już dużo wiesz o swoim ogrodzie, ale i jeszcze wciaż masz plany, marzenia, niepewność...
To bardzo ciekawy moment, np. dla mnie, jako czytelnika, oglądacza zdjęć Twojego wątku! Z przyjemnością posłucham o Twoich zmaganiach i planach. Bardzo ciekawie to opisałaś...że ten ogród stał, czekał na ciebie, aż nagle sięgnęłaś po książki ogrodnicze ale powiedz co tak naprawdę Cię tknęło, tak nagle, że jednak - ogrodnictwo?) i tyle zrobiłaś w ciągu 4 lat!
I do tego masz Biały Ogród jeszcze? Będę czekała zatem na opowieść i zdjęcia także o nim.
Bardzo się cieszę, że do Ciebie trafiłam. Wspaniałe zdjęcia, zwłaszcza złotej brzozy, wrzosowiska, jaszczurki, kamiennej fontanny...mieszanki słońca i cienia...Wszystko to tworzy niepowtarzalny nastrój. Gratuluję przyjaźni z Naturą!
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Magnolia wygląda na dojrzały i duży krzew więc podejrzewam że okrycie
już nie będzie jej potrzebne. Ale dla pewności zawsze można ją okryć
ale luźniej niż do tej pory. Powinna przetrwać. U mnie w zeszłym roku
w mieście posadzili magnolie bardzo małe i znając życie nie zostaną okryte
więc ciekaw jestem czy przetrwają. A mahonie znam bo sam miałem taką w
donicy i też złapała mączniaka ale to przetrwała. Ale przyszła mroźna zima a ja
jej nie okryłem i nadszedł jej koniec. Szkoda bo miała ładne kwiaty :roll:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

IZO ,przepiękny ten Twój raj . ;:138 ;:138 ;:138
Hosty i funkie to jedno i to samo .
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Wita Tamaryszku

Piękny i zadbany masz ogród :D i jeszcze ten strumyk ;:138 rewelacja
Istny raj na ziemi :wit :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

AGAPE - witaj ! cieszę sie,że Ci się u mnie podoba. Masz rację, moment jest ciekawy...Już coś mam, już coś wiem , a jeszcze tyle przede mną...Tak właśnie myślałam, żeby spróbować opisać swoje ogrodowe pomyłki i błędy i znaki zapytania...
Ciągle np. nie mogę się zdecydować czy wolę ogrody bardziej rozwichrzone czy bardziej uporządkowane...A raczej, gdzie przebiegać ma ta granica w MOIM ogrodzie, żeby wyglądał,jak WYMARZONY.

Pierwszy problem, to zobaczyc różnicę między tym, co mi się PODOBA, czym się ZACHWYCAM, a tym, w czym się będę CZUŁA u SIEBIE, co jest mi BLISKIE.
I tak podziwiam ogrody naturalistyczne, swobodne, z mieszającą się naturalnie roślinnością... Z drugiej strony wspaniałe wydają mi się też przystrzyżone bukszpany, regularne żywopłoty, dzielące ogród na wnętrza, wypełnione kwiatami.
A to się ma nijak do siebie - co wybrać ? Jeśli wziąć elementy z jednego i drugiego, to jak je spójnie połączyć ???
No, i o tym sobie właśnie rozmyślam, wędrując po Waszych ogrodach. Ten piękny i ten piękny...a jaki ma być mój ostatecznie...?

Drugi problem, to mój brak spontaniczności... Pewien znany angielski projektant powiedział,żenajlepsze projekty powstają spontanicznie . A ja mam tendencje do skupiania się na perfekcyjnym planie...No i "mam przechlapane"...

Obrazek

A przełom w moim stosunku do ogrodu? Toprzychodziło stopniowo...Kryzys w pracy, odreagowywanie w ogrodzie ( okazało się,że to jest możliwe ! ) i stopniowo nastąpiło przewartościowanie. Odkryłam świat bez rywalizacji, z ustalonym naturalnym rytmem, gdzie porażki nie bola, a uczą...
Kwiaty Cię nie oceniają, tylko proszą o uwagę i troskę...

A z Naturą próbuję się zaprzyjaźnić, np. staram się prowadzić ogród według zasad biodynamiki, ekologicznie. Ale dopiero się uczę...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Tamaryszku pięknie opowiadasz o swojej pasji do ogrodów. Ja też znalazłam w ogrodzie odskocznię od codziennych stresów. A Twój ogród będzie dla mnie kolejną inspiracją.
pozdrawiam serdecznie
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

ORINOKO - witaj Orinoko,cieszę się,że trafiłeś do mojego ogrodu. Mam trochę doświadczeń "strumykowych", spróbuję to opisać. Zapraszam więc w odwiedziny !

PYZIA - Pyziu, z tą wizją, to nie tak łatwo...Najłatwiej chyba wybrać rośliny, które się podobają ( ale przecież ciągle ich przybywa !). Jeśli masz duszę kolekcjonera - Twoją ideą jest gromadzić jak najwięcej roślin.
Ale w pozostałych przypadkach - najtrudniejsza jest DYSCYPLINA - trzeba ciągle z czegoś rezygnować ! ( nawet,jak są jeszcze wolne miejsca w ogrodzie ).
No, i , oczywiście , z tym mam kłopoty. Niby miejsca mam dużo , ale chciałabym z tego stworzyć spójną całość.

HALINA KWAK - dzień dobry, Halinko! Na tym zdjęciu rzeczywiście słońce podkreśliło barwę liliowców.
Bardzo je lubię. W ogóle prawie wszystkie kwiaty w ogrodzie są w kolorach od żółci do pomarańczu, z małymi plamami czerwieni. Lubię też białe kwiaty. Dlatego też tego lata założyłam Biały Ogród.

Obrazek

KRZYSIEK 86 - Krzysiu, myślę,że sama magnolia przetrwa, tylko pąki kwiatów mogą zmarznąć.Spróbuję w tym roku, jak radzisz, okryć ją tylko leciutko. A w przyszłym roku - już zimny wychów.
Mahonii nigdy nie okrywałam. Młodej tylko robiłam kopczyk nad korzeniami.

JOLU - więc odwiedzaj mnie w raju ! A z tymi hostami ( funkiami ) to wiem..., tylko tak nie chciałam powtarzać słowa...

ZABECZKA - dziękuję za miłe słowa !Z tym zadbaniem, to przesada ( chyba pokazałam dobre zdjęcia), ale pracuję nad tym !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuniu wybacz, że dopiero teraz oglądam Twój "bajkowy świat". :D
Musiałam odrobić "zadania domowe". :( :D
Już określiłam to co zobaczyłam. Bajkowe miejsce, a Twoje zagospodarowanie dodaje mu uroku.
Wiesz, nie wiem co napisać. Zwykłe słowa pochwały, za mało. Miejsca, które pokazujesz zapraszają, chce się tam być, a to chyba jest właśnie to co chcemy osiągnąć w naszym ogrodzie.
Wyobraźnia podsuwa upalny dzień i chłód tego strumyka, jego urocze otoczenie z host. Usiąść, zamknąć oczy i marzyć. Tak, to chyba o to chodzi.
Izuniu czerp inspirację z innych ogrodów, a urządzaj swój ogród tak, jak Ci podpowiada intuicja, wtedy poczujesz, że on jest naprawdę Twój.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Witam Cię Izo tutaj rozpoczyna się, chyba jeden z najpiękniejszych wątków na tym forum. Początek wspaniały i na pewno będzie tak dalej. Kiedy przeczytałem i zobaczyłem, pomyślałem sobie Mój Boże Najukochańszy, ogromny ogród na skraju puszczy, połączenie natury i inwencji człowieka to będzie raj do podziwiania. Zazdroszczę lokalizacji. Jest już pięknie, co będzie dalej, jakich słów będziemy używać by opisać to co mam dalej pokażesz, nie wiem. Zachwycam się .tak jak wszyscy którzy Cię już odwiedzili. A ten strumień,boski, czy on naturalny czy wymyślony przez Ciebie?
Pięknie...pięknie...pięknie niech tak będzie zawsze. :D
Co do Twojej magnolii to raczej betty.

Pozdrawiam Tomek :wit
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Izo
3 tysiące metrów kwadratowych i otulinie Puszczy Kampinoskiej to raj na ziemi
w/g mnie nie musisz nic robić
Ja wiem oglądając czasopisma, zwiedzając ogrody , pragnie się zmiany otoczenia
i kuszą różne pomysły ,
i prawie we wszystkich książkach znajdziesz pouczenie by kształtować swoją ogrodową przestrzeń jak najbliżej natury .
Ja niestety mam małą działkę i tylko z jednej strony wspaniały widok na las
od innych stron muszę się izolować ,by zachować intymność
ta ucieczka przed niechcianymi widokami zaowocowała takimi a nie innymi rozwiązaniami w ogrodzie
nieustające poszukiwania by coś zasłonić ,odwrócić uwagę
i tak powstawał a właściwie jeszcze ciągle powstaje nasz ogród
czasami zastanawiam się jak daleko odeszłam od swoich marzeń
mój ogród to, sad z łączką i stół z lnianym obrusem
a co mam, strzyżony trawnik, strzyżone żywopłoty, rabatki ,oczko wodne, grabienie, koszenie, nawadnianie , wyrywanie ,przesadzanie, przenoszenie, kompostowanie, okrywanie, wymienianie, burzenie ,budowanie i tak dalej i tak dalej
dzisiaj też byłam w polu pograbić i popatrzeć jak kret zrył mi trawnik.,
cóż nic nie pomaga za blisko las , a obornik z dżdżownicami robi swoje , pychota na całej działce dla mojej rodzinki kreciej
słyszałam że dobrym pomysłem na kreta jest kieliszeczek naleweczki po drugim kieliszeczku kochasz drania.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izo, ;:167 podobnie jak Ty, tworzę ogród naturalistyczny iii ciągle napotykam na problemy.

W ogrodzie naturalistycznym powinny dominować drzewa liściaste, a w moim jest "trochę" :lol: iglastych, bo kocham sosny, jodły i świerki, nooo i od strony północnej rosną tuje, które stanowią osłonę przed zimnymi wiatrami i tło dla liściastych - ozdobnych. Ścieżki powinny być sypane żwirowe lub piaszczyste, a u mnie są trawiaste i w dodatku króciutko strzyżone :;230

W moim ogrodzie usiłuję stworzyć takie kąciki kolorystyczne i zapachowe, ale to wszystko przede mną ... na razie zdobywam potrzebne roślinki :lol:

Pragnę aby w moim ogrodzie przez cały rok można było coś podziwiać. Sadzę więc roślinki, które mają nas zachwycać przez cały rok ... zimą ogród zdobią korale irg i ogników :lol:

Podobnie jak Ty kocham barwy ciepłe, odcienie żółtego i pomarańczowego z dodatkiem czerwieni, dlatego zwróciłam uwagę na te liliowce :D Liliowce też kocham :)

Izuniu, będę tu do Ciebie często zaglądać i podglądać :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Izo :) Cieszę się, że nareszcie zdecydowałaś się na założenie wątku :) Nie rozumiem, dlaczego miałaś obiekcje, bo ogród masz bardzo piękny :) Lasu Ci nie zazdroszczę, ale strumyka tak :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam serdecznie :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Izo
jestem padnięta ,biegam po ogrodach i mam mętlik w głowie
ale teraz już spoko znalazłam to co szukałam ,było to w Twoim ogrodzie ,już sobie zdjęcie skopiowałam i schowałam w ogrodowe aranżacje .
Ten kamien z wodą ,to jest to !!!!! ciekawa forma głazów, patyna w sam raz ,super !!!

chcę iść dalej ścieżką ,co skrywasz za złocistą thują?

pozdrowienia Ela
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Tamaryszek pisze:
Obrazek
Witaj Tamaryszku....
Masz piękny ogród...dojrzały...i szczęście że trafiłaś na forum...
tylko jeszcze nie wiesz, że juz nie masz odwrotu.....
uświadomisz to sobie.....ja prąd Ci odetną :;230
A co do ogrodu....to bajka....nie ogród....
a to zdjęcie jet dla mnie wzorem...którego nigdy nie osiągnę....
Jednak piękno tkwi w prostocie...
najgorsze że o tym wiem :;230
z racji braku miejsca u mnie........
3300m2 daje pole do popisu....i te drzewa...ach....
strumyczek...bardzo mi się wszystko podoba.
I wiesz co?
W twoich słowach....czuć tę pasję....miłość do ogrodnictwa :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”