Zioła na działce cz. 1
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Koktajl witaminowy
Składniki:
*1 szklanka kefiru
*1 łyżeczka szczypiorku
*1 łyżeczka koperku
*1 łyżeczka natki pietruszki
*1,5 łyżeczki świeżej melisy
*sól do smaku
Szczypiorek,koperek,natkę i melisę umyć,dokladnie osączyć,pokroić,zmiksować z kefirem.
Przyprawić do smaku,schłodzić w lodówce,ozdobić plasterkami marchewki.
Składniki:
*1 szklanka kefiru
*1 łyżeczka szczypiorku
*1 łyżeczka koperku
*1 łyżeczka natki pietruszki
*1,5 łyżeczki świeżej melisy
*sól do smaku
Szczypiorek,koperek,natkę i melisę umyć,dokladnie osączyć,pokroić,zmiksować z kefirem.
Przyprawić do smaku,schłodzić w lodówce,ozdobić plasterkami marchewki.
- Dratina
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 maja 2008, o 22:07
- Kontakt:
Ja niestety nie mam ziółek w ogródku-ale może coś posadzę. Miałam kiedyś bazylię w doniczce i się zmarnowała, nie pomyślałam żeby ją wysadzić do ogródka może by się jeszcze odratowała. Za to rośnie u mnie za domem dużo mięty-ale to jakieś dzikie.
Babcia posadziła rozmaryn i doskonale jej rośnie, więc może wezmę troszkę od niej
Babcia posadziła rozmaryn i doskonale jej rośnie, więc może wezmę troszkę od niej

Ja w moim małym ogródku zielnym mam: rozmaryn, melisę, tymianek, oregano, miętę, szczypiorek, pietruszkę, koperek, lawendę, curry, nowym nabytkiem jest lubczyk i „knobi kraut“ niestety nie wiem jak się to nazywa po polsku. To ma takie listki jak trawa ale smakuje na czosnek, ponoć nie zostaje w ustach zapach czosnku. Z tej melisy można robic taką nalewkę ale bym musiala poszukać przepisu. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że warto poeksperymentować.Dratina pisze:Właśnie dodatkiem. Bo ja osobiście na przykład nie stosuję takich świeżych ziół bo nie wiem za bardzo co jak i gdzie?
Mięta świetnie nadaje się do deserów, mnie bardzo dobrze komponuje się z czekoladą, truskawkami lub pomarańczami. Można z niej zrobić również rodzaj dressingu i polać lody. To samo dotyczy melisy.
A na lubelszczyźnie jadłam pyszne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i mietą właśnie. Jak dla mnie super.

Swieże oregano, bazylia i szałwia obowiązkowo do pomidorowego sosu (do spagetti, lasagne). Tymianek właściwie dodaję do wszystkiego bo lubię.
Cząber, rozmaryn najczęściej do marynowania mięsa.
A wszystkie zioła wymieszane razem do masełka ziołowego z odrobiną czosnku.
Czarnuszka świetna jest do posypywania pieczonych pasztecików, pizzy itp.
Zielona kolendra do bardzo wielu potraw, zwłaszcza egzotycznych.
Mhm...aż zgłodniałam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Zalecam przeczytanie o melisie lekarskiej http://zielnik.herbs2000.com/ziola/melisa_l.htm
Pozdrawiam Andrzej.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Tymianek, jak i czosnek u mnie pasuje do wszystkiego
Bazylia i oregano - do sałatek i sosów pomidorowych. Majeranek do mięs pieczonych, zup: grochowej i fasolowej i do jabłek duszonych z cebulką i podawanych jako dodatek do karkówki np. z grilla. Mięta i melisa do picia latem i w niewielkiej ilości do napojów z letnich owoców, doskonale orzeźwia
Mieszanka ziół siekanych do posypania na kanapki. Wszystkie nadwyżki suszę i korzystam z nich zimą - co za aromat, żadne zioła ze sklepu tak nie pachną 

Przepis na nalewkę z melisą
Składniki A:
30 g listkow melisy
skórka z cytryny
500 ml wódki
składniki B:
200 ml wody
200 g cukru
Składniki A dać do słoika, trzymać dobrze zamknięte ok. 2-3 tyg. W temperaturze pokojowej ale w zacienionym miejscu. Często mieszać.
składniki B zagotować, ostudzić i wymieszać ze składnikami A. Zostawić jeszcze na 2-3 tyg. Stać, a potem przefiltrować i przelać do butelek.
Przepis niestety nie wypróbowany, ale może ktos zaryzykuje.
Składniki A:
30 g listkow melisy
skórka z cytryny
500 ml wódki
składniki B:
200 ml wody
200 g cukru
Składniki A dać do słoika, trzymać dobrze zamknięte ok. 2-3 tyg. W temperaturze pokojowej ale w zacienionym miejscu. Często mieszać.
składniki B zagotować, ostudzić i wymieszać ze składnikami A. Zostawić jeszcze na 2-3 tyg. Stać, a potem przefiltrować i przelać do butelek.
Przepis niestety nie wypróbowany, ale może ktos zaryzykuje.

- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
Co do nalewki, to można ją robić, jest smaczna. Można dodać kilka listków miety, nabierze świeżości i lekkości, no i jest to nalewka zdrowotna. Melisa uspokaja skołatane nerwy, a mięta jest doskonała na dolegliwości żołądkowe.
Miętę oraz melisę można wrzucać do wody, podana z kostkami lodu doskonale gasi pragnienie. Można dodaić plasterek cytryny.
Pod wpływem lektury forum pasadzilam zioła. Na razie są niewielkie, ale ładnie rosna. Mam 4 rodzaje mięty, melisę, cząber górski, oregano, estragon, ogórecznik, lubczyk, tymianek, macierzankę, szałwię, lawendę, ... Chyba coś pominęłam, bo nie mam pod ręką zapisków.
Ziół używam w kuchni, dość dużo, warto, bo zdrowe i nadają potrawom oryginalną nutę.
Miętę oraz melisę można wrzucać do wody, podana z kostkami lodu doskonale gasi pragnienie. Można dodaić plasterek cytryny.
Pod wpływem lektury forum pasadzilam zioła. Na razie są niewielkie, ale ładnie rosna. Mam 4 rodzaje mięty, melisę, cząber górski, oregano, estragon, ogórecznik, lubczyk, tymianek, macierzankę, szałwię, lawendę, ... Chyba coś pominęłam, bo nie mam pod ręką zapisków.
Ziół używam w kuchni, dość dużo, warto, bo zdrowe i nadają potrawom oryginalną nutę.
Ja mam posadzone w ogrodzie melisę, miętę, tymianek, oregano, majeranek, bazylię
bardzo polecam mieszanke tych ziół do ryb z grila (czy też pieczonych w piekarniku).
mieszanke ziół (najwięcej powinno być melisy) tak "na oko" drobno posiekać, dodać troszkę soku z cytryny, soku z mandarynki lub pomarańczy (nie za dużo - na 4 filety z ryb jedna mała mandarynka), dodać miód, sól, pieprz, troszke oliwy... trzeba wysmakować samemu ile czego dodać... wysmarować tym filet (ja robiłam z mintaja) owinąć w folię aluminiową i na Grilla
pychotka 

mieszanke ziół (najwięcej powinno być melisy) tak "na oko" drobno posiekać, dodać troszkę soku z cytryny, soku z mandarynki lub pomarańczy (nie za dużo - na 4 filety z ryb jedna mała mandarynka), dodać miód, sól, pieprz, troszke oliwy... trzeba wysmakować samemu ile czego dodać... wysmarować tym filet (ja robiłam z mintaja) owinąć w folię aluminiową i na Grilla

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52

Cząber zaczyna kwitnąć-ale nikt nie chce go spożywać, czerwona bazylia dopiero się przymierza do zakwitnięcia, tegoroczny tymianek ma się dobrze, koperek do mrożenia ładnie się zieleni a bazylia do zimowania w kuchni właśnie zaczyna wypuszczać pierwsze listki. Bazylia z wiosennego siewu też ma zamiar zakwitnąć.
- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Majeranek
Majeranek w naszym klimacie jest rosliną tylko jednoroczną i niestety trzeba go co roku siać.
Pytanie nie było do mnie skierowane ale znam odpowiedź wiec mam nadzieje, że nikt sie nie obrazi.
Jestem tu pierwszy raz, trafilam szukając informacji o ślimakach.
Witam wszystkich Forumowiczów
z tego co widzę, będę tu częściej zagladac.
Pozdrawiam, Ola.
Pytanie nie było do mnie skierowane ale znam odpowiedź wiec mam nadzieje, że nikt sie nie obrazi.
Jestem tu pierwszy raz, trafilam szukając informacji o ślimakach.
Witam wszystkich Forumowiczów

Pozdrawiam, Ola.