Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Koktajl witaminowy

Składniki:
*1 szklanka kefiru
*1 łyżeczka szczypiorku
*1 łyżeczka koperku
*1 łyżeczka natki pietruszki
*1,5 łyżeczki świeżej melisy
*sól do smaku

Szczypiorek,koperek,natkę i melisę umyć,dokladnie osączyć,pokroić,zmiksować z kefirem.
Przyprawić do smaku,schłodzić w lodówce,ozdobić plasterkami marchewki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Bardzo smaczna jest herbatka ze swieżej melisy :D
Awatar użytkownika
Dratina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 maja 2008, o 22:07
Kontakt:

Post »

Ja niestety nie mam ziółek w ogródku-ale może coś posadzę. Miałam kiedyś bazylię w doniczce i się zmarnowała, nie pomyślałam żeby ją wysadzić do ogródka może by się jeszcze odratowała. Za to rośnie u mnie za domem dużo mięty-ale to jakieś dzikie.
Babcia posadziła rozmaryn i doskonale jej rośnie, więc może wezmę troszkę od niej :-D
marcela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świeże listki melisy są doskonałym/dekoracją do deserów, oraz mrożonej herbaty, czy domowej lemoniady.
Awatar użytkownika
Dratina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 maja 2008, o 22:07
Kontakt:

Post »

Właśnie dodatkiem. Bo ja osobiście na przykład nie stosuję takich świeżych ziół bo nie wiem za bardzo co jak i gdzie?
Awatar użytkownika
White Elk
50p
50p
Od: 31 mar 2008, o 11:47

Post »

Ja w moim małym ogródku zielnym mam: rozmaryn, melisę, tymianek, oregano, miętę, szczypiorek, pietruszkę, koperek, lawendę, curry, nowym nabytkiem jest lubczyk i „knobi kraut“ niestety nie wiem jak się to nazywa po polsku. To ma takie listki jak trawa ale smakuje na czosnek, ponoć nie zostaje w ustach zapach czosnku. Z tej melisy można robic taką nalewkę ale bym musiala poszukać przepisu. :wink:
marcela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dratina pisze:Właśnie dodatkiem. Bo ja osobiście na przykład nie stosuję takich świeżych ziół bo nie wiem za bardzo co jak i gdzie?
Myślę, że warto poeksperymentować.
Mięta świetnie nadaje się do deserów, mnie bardzo dobrze komponuje się z czekoladą, truskawkami lub pomarańczami. Można z niej zrobić również rodzaj dressingu i polać lody. To samo dotyczy melisy.
A na lubelszczyźnie jadłam pyszne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i mietą właśnie. Jak dla mnie super. :D
Swieże oregano, bazylia i szałwia obowiązkowo do pomidorowego sosu (do spagetti, lasagne). Tymianek właściwie dodaję do wszystkiego bo lubię.
Cząber, rozmaryn najczęściej do marynowania mięsa.
A wszystkie zioła wymieszane razem do masełka ziołowego z odrobiną czosnku.
Czarnuszka świetna jest do posypywania pieczonych pasztecików, pizzy itp.
Zielona kolendra do bardzo wielu potraw, zwłaszcza egzotycznych.
Mhm...aż zgłodniałam.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Zalecam przeczytanie o melisie lekarskiej http://zielnik.herbs2000.com/ziola/melisa_l.htm
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Tymianek, jak i czosnek u mnie pasuje do wszystkiego :D Bazylia i oregano - do sałatek i sosów pomidorowych. Majeranek do mięs pieczonych, zup: grochowej i fasolowej i do jabłek duszonych z cebulką i podawanych jako dodatek do karkówki np. z grilla. Mięta i melisa do picia latem i w niewielkiej ilości do napojów z letnich owoców, doskonale orzeźwia :) Mieszanka ziół siekanych do posypania na kanapki. Wszystkie nadwyżki suszę i korzystam z nich zimą - co za aromat, żadne zioła ze sklepu tak nie pachną :!:
Awatar użytkownika
White Elk
50p
50p
Od: 31 mar 2008, o 11:47

Post »

Przepis na nalewkę z melisą
Składniki A:
30 g listkow melisy
skórka z cytryny
500 ml wódki
składniki B:
200 ml wody
200 g cukru

Składniki A dać do słoika, trzymać dobrze zamknięte ok. 2-3 tyg. W temperaturze pokojowej ale w zacienionym miejscu. Często mieszać.

składniki B zagotować, ostudzić i wymieszać ze składnikami A. Zostawić jeszcze na 2-3 tyg. Stać, a potem przefiltrować i przelać do butelek.

Przepis niestety nie wypróbowany, ale może ktos zaryzykuje. :lol:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Co do nalewki, to można ją robić, jest smaczna. Można dodać kilka listków miety, nabierze świeżości i lekkości, no i jest to nalewka zdrowotna. Melisa uspokaja skołatane nerwy, a mięta jest doskonała na dolegliwości żołądkowe.
Miętę oraz melisę można wrzucać do wody, podana z kostkami lodu doskonale gasi pragnienie. Można dodaić plasterek cytryny.
Pod wpływem lektury forum pasadzilam zioła. Na razie są niewielkie, ale ładnie rosna. Mam 4 rodzaje mięty, melisę, cząber górski, oregano, estragon, ogórecznik, lubczyk, tymianek, macierzankę, szałwię, lawendę, ... Chyba coś pominęłam, bo nie mam pod ręką zapisków.
Ziół używam w kuchni, dość dużo, warto, bo zdrowe i nadają potrawom oryginalną nutę.
rosita
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 wrz 2007, o 16:29

Post »

Ja mam posadzone w ogrodzie melisę, miętę, tymianek, oregano, majeranek, bazylię :-) bardzo polecam mieszanke tych ziół do ryb z grila (czy też pieczonych w piekarniku).

mieszanke ziół (najwięcej powinno być melisy) tak "na oko" drobno posiekać, dodać troszkę soku z cytryny, soku z mandarynki lub pomarańczy (nie za dużo - na 4 filety z ryb jedna mała mandarynka), dodać miód, sól, pieprz, troszke oliwy... trzeba wysmakować samemu ile czego dodać... wysmarować tym filet (ja robiłam z mintaja) owinąć w folię aluminiową i na Grilla :-) pychotka :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Cząber zaczyna kwitnąć-ale nikt nie chce go spożywać, czerwona bazylia dopiero się przymierza do zakwitnięcia, tegoroczny tymianek ma się dobrze, koperek do mrożenia ładnie się zieleni a bazylia do zimowania w kuchni właśnie zaczyna wypuszczać pierwsze listki. Bazylia z wiosennego siewu też ma zamiar zakwitnąć.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Przemku, wyczytałam, że majeranek w naszym klimacie jest rośliną jednoroczną, czy rzeczywiście co roku powinno się kupować nową sadzonkę lub wysiewać?
Nie mam majeranku, a bardzo go lubię i używam dużo, chętnie widzialabym go w ogrodzie.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Majeranek

Post »

Majeranek w naszym klimacie jest rosliną tylko jednoroczną i niestety trzeba go co roku siać.
Pytanie nie było do mnie skierowane ale znam odpowiedź wiec mam nadzieje, że nikt sie nie obrazi.

Jestem tu pierwszy raz, trafilam szukając informacji o ślimakach.

Witam wszystkich Forumowiczów :lol: z tego co widzę, będę tu częściej zagladac.
Pozdrawiam, Ola.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”