Przedstawiam kolejna dalię w której sie zakochałam, gdy ja zobaczyłam -to dalia DUET.
Po jednym sezonie zaczęłam robić na niej powiedżmy takie małe "doświadczenia"

To jedna z ładniejszych dalii, pieknie wybarwiona i te koncówki kazdego płatka wykończone bielą jakby malarz każdy z osobna pociągnął pędzlem.
Skusiło mnie to do skrzyżowania jej z dalią o kwiatach kulistych w kolorze białym z bardzo delikatnym odcieniem fioletu.
Poniżej zdjęcie gdzie zauwazyłam pierwsze zmiany w kształcie kwiatów bo oryginalnie dalia DUET ma płatki z zakończeniem podobnym do kaktusowych - one zwijają się w taka rurkę.
Na dwóch kolejnych zmiany widoczne są nie tylko w kształcie ale i w kolorze
- wchodzi na płatki dużo więcej bieli.
Ostatnie dwa zdjecia to już pełna niespodzianka bo takich efektów raczej nie oczekiwałam
- ta poniżej wyszła półpełna z dość oryginalnym wybarwieniem a na ostatniej znikł prawie biały kolor i jest po nim tylko ślad w postaci smug, które widać na zdjęciu
Pokazałam na zdjeciach efekty mojej zabawy w tworzenie może ..... nowej odmiany ale zdaję sobie sprawe,że to tylko zabawa.
Odmian dalii jest duża ilośc i występują prawie we wszystkich kolorach - jedynie chyba niebieskiej nie ma. Gdzieś czytałam,że ta róznorodność wynika z łatwości tworzenia nowych odmian bo o ile dobrze pamietam mają więcej par chromosomów niz inne kwiaty i stąd ... jeśli czegos nie pokręciałam.
To własnie skusiło mnie do tej zabawy.
Jestem bardzo ciekawa, czy ktoś bawił się w coś podobnego ?
Chetnie obejrzę zdjęcia.
bogusia177 witam u siebie i zapraszam.
Działka ponad 5 arów w naszych stronach to jedna z wiekszych bo jak pisałam lezy na terenie dawnych ogrodów pracowniczych - tak szczerze to przy kazdej wielkości jest sporo pracy jeśli się chce o nia dbać.
Z kłączami zdążyłam i z innymi pracami też musiałam sie wyrobić.
Kilka miesięcy poświęciałam działce - teraz jesienią czas pomysleć o sobie. Za kilka dni wyjeżdżam na 3 tygodnie aby troszke odpocząć i zregenerować siły.
Pozdrawiam