Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku-sliczne kwiaty :D :D :D tak ogólnie bardzo ładnie....szałwie cudne...(nawet nie wiedziałam że tyle ich jest :shock: ) a przetacznik? taki cudny...a Ty chciałes taką miją marnotę :?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witajcie moi drodzy :!: Wczoraj już drugi raz wiązałem dalie, bo rosną na potęgę. Cała ścieżka była zajęta. Ale są piękne po tych deszczach. Podobnie pacioreczniki. Tych na szczęscie nie trzeba wiązać, choć mają już po 1,2m.

Geniu, Agness, szałwia trójbarwna jest jednoroczna ale podobno sama się rozsiewa więc moge Wam zebrać nasionka. Moje siewki są od Ali i naprawdę jestem zadowolony. Kiedyś w starym ogrodzie też ją miałem, ale nie była tak ładna. Widać deszcze jej służą.

Grażynko, Twój przetacznik też jest bardzo ładny więc nie ma co porównywać. Przetaczniki kłosowe mam dwa. Zwłaszcza ten ciemnoróżowy (chyba odm. 'Red Fox') jest ładny. Ale wszystkie przetaczniki lubię :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naoglądałem się pięknych zdjęć w Waszych ogrodach, a sam nie mam jakoś weny do robienia zdjęć :oops: Wybaczcie, więc dziś tylko takie:
zatrwian tatarski w pełnej krasie i tak już pozostanie aż do jesieni
Obrazek
a tego zatrwiana przywiozłem z Afryki. Podoba mu sie w Polsce :wink:
Obrazek
anafalis perłowy, czyli kolejny suchokwiat
Obrazek
i żeby nie było tak "sucho" :wink: mój nowy nabytek - ostróżka 'Pacific Giant Summer Skies' (ale długaśna nazwa)
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Cześć Jacku !
Super, super jest Twój zatrwian z Afryki !
I ostróżka też !
Pozdrawiam.

:D :P 8)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Pell :!: Wiem, że lubisz te kolorki :)
Ostróżka dopiero teraz nabrała wigoru po marketowych katuszach, a zatrwian z kolei rozkręca się po przesadzeniu z doniczki. Niby to afrykańskie ziele ale co tam go będę męczył w doniczce. I większość afrykanek przesadziłem do gruntu (z wyjątkiem delospermy) :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szałwię trójbarwną miałam w zeszłym roku...ale jakoś nie wysiała się...lub co gorsza mogłam wypielić :oops:
Mam nadzieję, że teraz i u mnie będzie sporo przetaczników :wink:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Pokaż mi ten zatrwian tatarski z pewnej odległości.
Podoba mi się ale chciałabym widzieć jak się przedstawia jako cała roślinka :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie! Już raz mi skasowało post, bo zabrakło prądu :?

Izo-Tu.ja, w przyszłym roku będziesz miała od wiosny do jesieni kwitnące przetaczniki.
Szałwia trójbarwna w starym ogrodzie też nie bardzo się wysiewała. Widocznie glina jej nie pasowała. Zobaczymy jak będzie tutaj, ale zawsze mogę zebrać nasionka (dla Ciebie też :) ).
Zakwitła na biało i różowo malope od Ciebie. Wydaje mi się, że to nasza pospolita ślazówka a nie ślazownik, jak wskazywałaby nazwa łacińska. Bardzo się z niej cieszę, bo lubię malwowate, a w starym ogrodzie rosła średnio.

Mariola-Coma, nie mam na razie lepszego zdjęcia zatrwianu. Postaram się zrobić, to wtedy wkleję :)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku miło jest popatrzeć na Twój ogród...bardzo ciekawe są Twoje widoczki ogólne i ta ścieżka która prowadzi do skalniaka bardzo urocza :lol:

Jacku to prawda że ta szałwia rozsiewa się i nawet nie trzeba zbierać nasion no chyba że zbiera się aby komuś dać. Jest bardzo wdzięczną roślinką i kwitnie aż do zimy :lol:

A to moja szałwia dla Ciebie Jacku i dla Twoich gości ;:92
Obrazek
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku zatrwian prześliczny, wspaniale komponowałby sie z różami na rabacie, muszę o tym pomyśleć :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Joluś za śliczny obrazek :) U Ciebie te szałwie wyrosły olbrzymie :shock: Pewnie u mnie samosiejki za rok też będą większe :) One rekompensują mi brak szałwi błyszczącej w tym roku, bo prawie nie wzeszła, a mam tę nieodmianową, która jest równie wysoka i ogniście czerwona.
A ścieżka do skalniaka to taka wewnętrzna, prosta, żeby móc się poruszać po tej sporej rabacie szerokiej na ok. 4 metry :)

Agness, Ty to masz zmysł kompozycyjny :!: :) ten zatrwian jak ulał pasuje do róży podobnie jak gipsówka :!: Ale u mnie róż nie ma. Świetnie też rośnie na skalniaku, bo on lubi słońce i sucho. Bardzo się cieszę, że przyjął mi się też zatrwian szerokolistny :!: Ma jeszcze ładniejsze kwiaty i liście.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku piszesz, że dopiero zagospodarowujesz ogród a tu takie piękne fotki pokazujesz. Z oddali wszystko ładnie widać, tyle ciekawych roślin no i jak kolorowo. Moją uwagę zwrócił zatrwian, ma niezwykle dużo kwiatów, czy on ma taki różowy kolor jak na zdjęciu?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Irenko :!: Cieszy mnie Twoja ocena :) Staram się pokazywać to, co ładne i myślę, że tego ładnego będzie coraz więcej w ogrodzie. Na razie jeszcze nie panuję nad całością :cry:
Tak, zatrwian jest różowo-biały. Kiedyś miałem czysto białego więc ten troszkę inny ale równie ładny. W tym roku z czterech, które rosną razem zakwitł jeden wiec myślę, że w przyszłym roku będzie jeszcze ładniej jak zakwitną wszystkie :)
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Właśnie mi przypomniałeś że miałem wysiać ten zatrwian
i jeszcze zatrwian suworowa :evil:
Pięknie wygląda...a wysoko to to rośnie?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę drobiazgów pokażę. Małe a cieszy :lol:
hyzop ma drobniutkie kwiatki ale jest ich bardzo dużo a przy tym ciekawy zapach
Obrazek
jedna z moich trzech głowienek przycupnęła przy skalniaku :wink:
Obrazek
to rozchodnik wielki 'Atropurpureum' (trochę go koper zarósł ale jak wyrwę zielsko to będzie bił po oczach purpurĄ :) )
Obrazek
na pięciornika nepalskiego robiłem podchody chyba ze trzy lata, bo ciągle wyrastało coś innego. Nareszcie JEST :!:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”