Witaj Jadziu123, piękne imię, ja mam w rodzinie 2 Jadzie i obydwie Panie to wspaniałe dziewczyny. Jadwiga to "kobieta wojownicza, zwycięska" Wiesz, że to imię przyszło do Polski ze stron starogermańskich wraz z Hedwigą, teraz świętą śląską. Ja osobiście uwielbiam św. Jadwigę-królową Polski. Jak jestem na Wawelu to nie potrafię odejść od Jej sarkofagu. Ale o tym kiedyś....
Teraz Droga Jadziu, w sprawie poidełek dla ptaków. Mam ich kilka i wiem że większość jest wykorzystywana. Najlepsze są te kładzione na ziemi. Nawet zwykłe miski, czy miseczki. Wtykam w nie cienkie patyczki, aby sie pszczółki nie topiły. I Zawsze rano zmieniem wodę na czystą. Sypię ptakom ziarno, nawet latem, parę garści, chleb, a jak jest bardzo duszno to moczę bułki lub chleb i rozdrobnione rzucam na trawę. To dopiero ptaszki mają radochę. Parę minut i już nic nie ma. No może kilkanaście minut..... Zjedzą coś, napija się i troche im lżej oddychać. Zobacz jak często ptaszki maja otwarte dzioby i strasznie dyszą. Dla nich woda to miód!!! Ja mam cztery budki lęgowe. W tych zamówionych nie chcą ptaki mieszkać. Nie wiem dla czego, już trzeci rok. Spróbuję im zmienić miejsce, może wtedy? Ale mam też dwie budki kupione w castor... za ok.20 zł. Wydłubane w brzozie. Jak tylko zostały powieszone od razu miałam lokatorów. Sikoreczki. W zeszłym roku nawet dwa lęgi. W tym roku też są. Uwielbiam je podglądać. A pod starym dachem jest mnóstwo wróbelków-elemelków. Nie możemy zakończyć malowania elewacji po dociepleniu, bo się boję, że zniszczymy gniazda, a młodych na pewno jest dużo, bo świergot od rana do wieczora.
Jeżeli sprawa dotyczy szpaków, to muszą to być budki duże z większym otworem. Szpaki są bardzo towarzyskie i możesz nawet parę budek powiesić w jednym ogrodzie. Sikoreczki moga mieć małe budki i muszą mieć mały wlot max.28mm. Gdy są większe, dla własnego i młodych bezpieczeństwa nie zamieszkają. No i trzeba pamiętać aby późną jesienią czyścić budki. Ale jaka frajda jest gdy wyrzucasz stare gniazdko. Znaczy że były. Tego się nie da opisać. Ja wierzę że będziesz Jadziu123 miała w ogrodzie dużo ptaszków. Musisz trochę poczekać. Nara, pozdrawiam stasia