Mój mały ogródek - Isia cz.2
- Isia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziewczyny wystarczy trochę słońca i wiosna bliżej nas
Markusie biały kwiatek o który pytasz to gęsiówka kaukaska (Arabis caucasica)
Gosiu z czterech przesłanych tylko jedna była dla mnie reszte rozdałam przyjaciołom, moja rózyczkę Erotice i Mozarta trzymam w garażu bo tam chłodno w wiaderku zasypane ziemią. Po przyjeździe były pare godzin w wodzie. Mysle że trzymaja sie nieźle
Co do pozostałych róz to najbardziej ucierpiały poprzesazane jesienią i niezbyt głęboko posadzone - niestety moja wina no i Chopin posadzony jesienią ma na łodygach czarne plamy na szczęscie drugi posadzony w innym miejscu ma sie dobrze

Markusie biały kwiatek o który pytasz to gęsiówka kaukaska (Arabis caucasica)
Gosiu z czterech przesłanych tylko jedna była dla mnie reszte rozdałam przyjaciołom, moja rózyczkę Erotice i Mozarta trzymam w garażu bo tam chłodno w wiaderku zasypane ziemią. Po przyjeździe były pare godzin w wodzie. Mysle że trzymaja sie nieźle

- Isia
moje różyczki wsadzone jesienią nie były kupowane w markecie. Byłam na giełdzie "Świeto róży " w Kutnie kupowane od hodowców (to jedyne miejsce w poblizu Płocka gdzie widziałam na żywo angielki i paluchem mogłam pokazać kwiatek o! taki chcę
kupiłam ich wtedy kilkanaście i chyba tylko ta jedna sie nie przyjęła. martwię sie o Monicę pięknie kwitnąca na pmarańczowo słabo była okopczykowana i nie wygląda dobrze
Gosiu czy myslisz że mogłabym je wsadzic głębiej czy po prostu dosypac im ziemii ??

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Lepiej będzie wkopać teraz, przez ten okres ładnie się zakorzenią i urosną. Jesienią może być różna pogoda, co do Kutna to byłabym wdzięczna, przypomnę się jeszcze do września, ta odmiana to miniaturka do 40 cm ale najbardziej podobają mi się u niej kwiaty, kuliste różowo-białe, w dużej ilości, widziałam tylko zdjęcia tej odmiany i jestem ciekawa czy można ją nabyć bo u nas jest niedostępna.
- Isia
Gosiu zajrzyj tutaj czy to ta różyczka http://www.roses.webhost.pl/2008/07/kutno/
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Miałam takie same krokusy, dwa lata temu, kupiłam w Auchan, ładnie zakwitły. Potem mój pies ładnie je wykopał - ściśle mówiąc patrzyłam jak góra krokusa leci daleko, a cebulka została w ziemi, tak mam z tym moim szkodnikiem ogrodowym. Widziałam u kogoś w ogrodzie takie krokusy w kolorze niebieskim perłowym, też są ładne.