Bawełnica

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Magda68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2020, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bawełnica

Post »

Po wsadzeniu regularnie podlewane pryśnięte miedzianem
Przemienności ? co masz na myśli ?
Ja mam jabłonki dwie małe w ogrodzie i nigdy takiego cuda nie miałem więc raczej przyszły z tym.
Jak była to w korzeniu to pewnie tego nie będzie tak łatwo wypełnić ?
Martwi mnie to że wysłane były fotki do sprzedającego a on że to mączniak jabłoni :( dopiero poczytałem i uznałem że to co innego :(
jagusia111

Post »

Przemienność oznacza, że w jednym roku jest full owocu, a w drugim nic.

Bawełnicę generalnie zwalcza się jesienią jak zaczyna wychodzić z oprzędu i schodzić do korzeni oraz wiosną jak pokonuje odwrotną drogę, Jak jest oprzęd to tylko zwalczanie gazowe (pirimor). To jest ciężka sprawa. Bawełnica bardzo lubi zasiedlać czopy po ściętych gałęziach, a tych jest na tych drzewkach sporo i z tym może być problem bo nawet po zwalczeniu może wracać. A wiadomo, ze sprzedający się nie przyzna. W końcu zrobił złoty interes.
Magda68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Więc tak pan twierdzi że jego cały sad jest mega zdrowy nie ma takiego problemu.
Problem jest u mnie bo mam wszystkie inne jabłonki zdrowe a te dwie kupione chore dziwnym trafem.
Mój błąd że nie pryskam co tydzień choć pryskałem 5 krotnie ale akurat nie na tego robala.
Więc dupa zbita 700 zł z transportem poszło się .
Wg mnie jest tak w sadzie maja tego robala i są drzewa zainfekowane tylko że tam leją non stop preparatami i jest to wyciszone a dalej siedzi w drzewie co o tym sądzicie ?
A pan ma mnie teraz w poważaniu.
jagusia111

Post »

Dokładnie tak jest. A poza tym kupowałeś jeszcze prawie zimą, a wtedy tak tego nie widać. Szkoda, że nie zapytałeś na forum przed zakupem. Myślę, że każdy by odradził. No ale cóż pewnie każdemu z nas trafił się w życiu taki trefny zakup. Nie ma co rozpamiętywać.
Magda68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Lipa totalna nie wiem co teraz robić czy serio nie ma sensu tego pielęgnować dalej czy kupić ten primor albo ten drugi specyfik ? Jak gazowe ? Jak to działa ?

Pieniek musi być czemu ?

Plusem jest to że mogę mocno zlać to wszystko bo mam tylko dwa drzewa Kwiatków miały chyba po 200 sztuk ale odpadło sporo i zostało może 20 jabłek.

I waham się ale chyba trzeba jasno innym powiedzieć co i jak żeby nie kupowali a jak chcą z czym się to wiąże.
jagusia111

Post »

No lipa. Szczerze ja osobiście bym to wywaliła. Działanie gazowe polega na tym, że oprysk po naniesieniu na drzewo i zmieszaniu z powietrzem wydziela substancje, które tą mszycę duszą (zagazowują). Problem w tym, że on jest chyba tylko w dużych opakowaniach i tani nie jest. A sprawdzałeś czy na pniach nie ma raków, uszkodzeń kory, szampion w tym wieku lubi raczeć. Jak masz na tyle zacięcia to próbuj ratować, jak nie to wywal. Męska decyzja. W lewo, albo w prawo.

Pieniek musi być bo drzewko nie ma jeszcze mocnych korzeni, jest wysokie, więc byle mocniejszy wiatr go położy.
Magda68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak wyglądają jedne ma takie bąble małe ? drugi ma pęknięcie w pniu od samego początku a kora oceń :( dziękuję za porady

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

Na korze nic niepokojącego na tych zdjęciach nie widać. Pęknięcia na korze na dole są prawdopodobnie od mrozu po zimie. Jedynie tą gałąź po lewej na 7 zdjęciu bym chciała jeszcze zobaczyć od przodu bo tam jest taka ciemniejsza obwódka. I gałąź po lewej na 5 zdjęciu tam gdzie jest małe pęknięcie i zapadnięcie.
Magda68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kupiłem taki preparat i zamiast płynu do naczyń to

Jak to zlać i ile na 4 lit opryskiwacz wieczorkiem ?

fotki poniżej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

No te miejsca zdecydowanie mi się nie podobają. Zaczyna tam prawdopodobnie raczeć. Trzeba by to wyciąć i wyskrobać do białego i zasmarować funabenem.

Obrazek

Obrazek
Magda68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Pytanie laika jak pryskam te środki są mega trujące czy wystarczy z daleka bo nigdy nie wiem maskę czasami ubieram ale czy na włosy itp zawsze coś poleci czy na ręce i tak z ciekawości pytam ten adiuware i ten mospimlan
Oczywiście prysłem i nad ranem deszcz :( ale ten środek adiuware ponoć trzyma nie spłukuje tak łatwo deszcz czułem przy myciu rąk

Wyciananie kiedy ? tych miejsc :( ja pitole chciałem jabłka a roboty :(

dziękuję
jagusia111

Post »

Oczywiście maska i inna ochrona nie zaszkodzi, ale nawet jak coś tam na Ciebie poleci to mospilanem się nie otrujesz. Mega trujących środków to już teraz na rynku nie ma. Mospilan to taki lajtowy półśrodek. Chyba, że wypijesz sporządzony roztwór, ale mam nadzieję, że nie będziesz próbował jak smakuje :D (żart). Wystarczy się po zabiegu umyć i zachować podstawowe środki ostrożności czyli po to masz rozkładaną lancę żeby nie leciało Ci na głowę. Adiuware to zwykły adiuwant, kwas jakiś tam poprawia pokrycie liści i zwiększa przyczepność. A co do reszty zabiegów pielęgnacyjnych najlepiej by było żebyś znalazł jakiegoś starszego działkowca, który ma u siebie jabłonie i żeby to obejrzał na miejscu i Ci podpowiedział. Przez internet to ciężko wszystko wytłumaczyć.
Magda68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za pomoc

Lało cała noc z ten preparatu po 4 godz coś zostało czy marne szanse? i raz jeszcze pryskać
jagusia111

Post »

Coś tam zostało, ale biorąc pod uwagę z czym walczysz zdecydowanie powtórzyć.
Magda68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To mogę znów dzień po dniu nic nie popalę 1ml czy 1 g wszystko jedno na 5 lit wody
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”