Kompostownik z recyklingu.Fotorelacja Ave.
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kompostownik z recyklingu
A ja myślałam, że jest tam za mokro.Czyli idę podlać.
Dzięki
Dzięki
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- malla
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2011, o 22:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja też mam problem
u mnie z kolei osy 
odkryłam je dziś z Mężem - mają gniazdo w ziemi
co teraz???????????
naprawdę się boję - mamy dwójkę małych dzieci, które często hasają tam sobie
wiem, że osy są pożyteczne, że nie atakują bez zaczepki, ale czytałam też, że mają takie "swoje dni", np. gdy jest gorąco, że potrafią być agresywne
co radzicie - straż pożarna??
proszę - pomóżcie....

odkryłam je dziś z Mężem - mają gniazdo w ziemi

co teraz???????????
naprawdę się boję - mamy dwójkę małych dzieci, które często hasają tam sobie

wiem, że osy są pożyteczne, że nie atakują bez zaczepki, ale czytałam też, że mają takie "swoje dni", np. gdy jest gorąco, że potrafią być agresywne

co radzicie - straż pożarna??
proszę - pomóżcie....
- imwsz
Nam kiedyś zagnieździły się pod dachem i niestety skończyło się na straży
Pozdrawiam - Ilona
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
mój kompostownik z palet nie ma dna i dobrze działa. Jedyna modyfikacja, której dokonam przy okazji opróżniania kompostownika to położenie na dnie jakiejś siatki z tworzywa, bo zauważyłem blisko kompostownika krecie kopce i nie chcę żeby kret dobrał się do dżdżownic. To byłoby nie fair w stosunku do dżdżownic - ja zapraszam je do odwiedzania kompostownika, podsypuję im najlepsze kąski, a nie dbam o ich bezpieczeństwo.
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
ja nie zabezpieczam. Tej wiosny pod koniec marca chciałem rozrzucić kompost po grządkach i musiałem odpuścić kilka tygodni, bo wnętrze kompostownika to była jedna bryła zmrożonej ziemi. Ale życie szybko wróciło i w maju po odkryciu wierzchniej warstwy aż roiło się od różnych pożytecznych żyjątek.malla pisze:jak zabezpieczyć kompost na zimę?? i czy w ogóle to się robi??
Jak wybieracie ziemię z takiego kompostownika?
Mój M już pokiwał głową
na widok tak przygotowanego kompostownika
i już kombinuje, skąd palety wziąć
Tym bardziej Wam dziękuję, bo do wielu moich pomysłów to podchodzi z rezerwą (np. budowa oranżerii)
Mój M już pokiwał głową

i już kombinuje, skąd palety wziąć

Tym bardziej Wam dziękuję, bo do wielu moich pomysłów to podchodzi z rezerwą (np. budowa oranżerii)

When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 lip 2011, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ciekawy pomysł ,już dziś zaczołem robić kompostownik jeszcze jtr tylko zaimpregnować drewno i gotowy 
pozdrawiam

pozdrawiam
Ja kupiłam kompostownik na allegro 400 L mąż jak to zobaczył to burczał na mnie
mieszkamy w bloku i mamy ogródek, sąsiedzi od razu czy nie będzie śmierdzieć to ja jak będzie to wyrzucę. No i dziś około 2 tygodni po postawieniu stwierdził, ze pełno much przy kompostowniku i mam pytanie czy to dobrze ?Ja zauważyłam małe muszki owocówki. Wrzucam do niego resztki roślinne z kuchni czyli obierki trawę skoszoną i chwasty z ogródka , kwiaty które przekwitły.

-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29

Wpisuję się, żeby mi wątek nie zwiał. Mam kompostownik plastykowy ale Wasze są o niebo wdzięczniejsze ( plastyk ma tyle wdzięku co....plastyk ) i wiosną skuszę się na drewniany

Dzisiaj podrzuciłam mojemu M ten post. Zareagował prawidłowo. Jutro szuka odpowiednich palet i będziemy wreszcie mieli kompostownik 

-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja dzisiaj pokazałam M i palety zostały przez niego rozbrojone, jutro kołki i malowanie (wycieczka do miast po zawiasy). Jedna modyfikacja będzie wykonana, palety będą zamocowane nieco powyżej gruntu, niżej zostaną dobite deski, ale tylko z trzech stron, z przodu deski pod drzwiami będą mogły być wyciągane w celu wybrania lub przełożenia kompostu na górę.
TO ODPOWIEDŹ NA WCZEŚNIEJSZE PYTANIA FORUMKÓW !!!
TO ODPOWIEDŹ NA WCZEŚNIEJSZE PYTANIA FORUMKÓW !!!
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja wczoraj ,aż z ciekawości zerknęłam na kompostownik- w końcu sezonu zapakowany był do pełna,teraz nie ma nawet połowy a spód już ładnie przerobiony
dodatek dżdżowniczek jednak się przydał 

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Ja też zajrzałam do siebie... poziom kompostu sie obniżył o jakieś 1/3... ale ja ten kompost mam już starszy... mam nadzieję, że będzie w tym sezonie do wykorzystania, a nowy będę pakowała do drugiej komory...
Cieszę się, że mój pomysł z recyklingowym kompostownikiem przypadł wam do gustu i został zaakceptowany przez M-ów
I mam pytanie - dokupujecie do towarzystwa naszym rodzimym dżdżowniczkom kalifornijskie kolezanki ? Które lepiej sobie radzą z pracą, jaką mają wykonywać ?
Cieszę się, że mój pomysł z recyklingowym kompostownikiem przypadł wam do gustu i został zaakceptowany przez M-ów

I mam pytanie - dokupujecie do towarzystwa naszym rodzimym dżdżowniczkom kalifornijskie kolezanki ? Które lepiej sobie radzą z pracą, jaką mają wykonywać ?
- imwsz
Dostałam troche kalifornijek, ale pozwoliłam mojemu szanownemu szwagrowi skorzystac z rodzimych robali do połowu ryb. A ta "zaraza" zakosił czerwone
. No niestety dowiedziałam sie po fakcie i teraz mówię, że muszą sie rozmnożyc i nie ma korzystania z mojego kompostownika

Pozdrawiam - Ilona