Leśny ogród Moni68 cz.2
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniko Kochana, spieszę donieś, że dzisiaj pospałam do 11
i obudził mnie świergot ptaszków i słoneczko
... na termometrze +5
Twoja ubiegłoroczna wiosna cudna, zdjęcia super
... mnie szczególnie urzekły prześliczne ciemierniki, które mam zamiar kupić w tym roku.
W agrosadzie, obok mojego bloku, są w tych woreczkach szczelnie zamkniętych w trocinach, po 14 zł. Dziennie tam zaglądam. W sobotę były jeszcze dwa opakowania białych i dwa bordowych.
No i mam dylemat kupić i przybędą mi dwa nowe woreczki do przetrzymania, czy może mogłabym je od razu włożyć do doniczek z ziemią i trzymać na chłodnym parapecie w kuchni.
Oglądnęłam dokładnie te korzonki i nie zauważyłam, żeby puszczały zielone noski.
A z drugiej strony boje się, czy ich nie wykupią

Twoja ubiegłoroczna wiosna cudna, zdjęcia super

W agrosadzie, obok mojego bloku, są w tych woreczkach szczelnie zamkniętych w trocinach, po 14 zł. Dziennie tam zaglądam. W sobotę były jeszcze dwa opakowania białych i dwa bordowych.
No i mam dylemat kupić i przybędą mi dwa nowe woreczki do przetrzymania, czy może mogłabym je od razu włożyć do doniczek z ziemią i trzymać na chłodnym parapecie w kuchni.
Oglądnęłam dokładnie te korzonki i nie zauważyłam, żeby puszczały zielone noski.
A z drugiej strony boje się, czy ich nie wykupią

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko, dobrze, że się wyspałaś
Po tych dniach pełnych napięcia na pewno było Ci to potrzebne.
Kup te ciemierniki, bo mogą zniknąć, tym bardziej, że cena atrakcyjna. Spokojnie możesz posadzić do doniczki i jak ziemia rozmarznie do gruntu. W marcu powinny pojawić się w sprzedaży kwitnące spore okazy. Ciemiernika na zdjęciu z ubiegłego roku dostałam od M na urodziny. Przyznał się, że kosztował 49 zł. W tym roku będzie miał mniej kwiatów, ale to normalne.

Kup te ciemierniki, bo mogą zniknąć, tym bardziej, że cena atrakcyjna. Spokojnie możesz posadzić do doniczki i jak ziemia rozmarznie do gruntu. W marcu powinny pojawić się w sprzedaży kwitnące spore okazy. Ciemiernika na zdjęciu z ubiegłego roku dostałam od M na urodziny. Przyznał się, że kosztował 49 zł. W tym roku będzie miał mniej kwiatów, ale to normalne.
witaj Moni dawno nie byłam u Ciebie. Widzę że pokazujesz wiosnę na zdjęciach.
Ja byłam wczoraj na działce.Śniegu jest jeszcze sporo.W jednym miejscu widziałam
połamanego rododendrona.Śnieg musiał być ciężki, a on miał bardzo wiotkie gałązki.
No trudno zawsze po zimie są straty.Mam nadzieję że nie będzie tego więcej.
Ja byłam wczoraj na działce.Śniegu jest jeszcze sporo.W jednym miejscu widziałam
połamanego rododendrona.Śnieg musiał być ciężki, a on miał bardzo wiotkie gałązki.
No trudno zawsze po zimie są straty.Mam nadzieję że nie będzie tego więcej.
-
Danusiu, to dopiero pierwsze jej oznaki. Mam nadzieję, że trochę się ociepli, bo na razie temperatura nie przekracza +3 st. Niestety, straty często się zdarzają...u mnie podmarzła mahonia pośrednia i wrzośce wyglądają nieszczególnie. Mahonia zapewne odbije, ale żal mi tych ostatnich, bo były już bardzo duże...
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monisiu, widzę, że i u Ciebie roślinki budzą się do życia :P
Pomogłaś mi podjąć decyzję odnośnie ciemierników
Jutro rano kupię i od razu posadzę do doniczek, a doniczki na zimny parapet
Monisiu, masz kochanego męża, wie co Ci kupić
... ciemiernik naprawdę cudny, nooo i też pięknie kosztował :P Nie wiedziałam, że są takie drogie i, że w drugim roku już tak ślicznie nie kwitną. Wiem tylko, że ciemierniki nie lubią przesadzania i rozdzielania. Po takim zabiegu giną 
Czy ciemierniki tylko w następnym roku po posadzeniu kwitną gorzej ?
Pomogłaś mi podjąć decyzję odnośnie ciemierników

Monisiu, masz kochanego męża, wie co Ci kupić

Czy ciemierniki tylko w następnym roku po posadzeniu kwitną gorzej ?
-
Halinko, bardzo dobrze, że kupisz
Tak drogo sprzedają spore egzemplarze, już kilkuletnie.
Halinko, wszyskie rośliny kupione kwitnące gorzej kwitną w następnym roku- po prostu w szklarniach są pędzone, żeby atrakcyjnie wyglądały. Potem wszystko wraca do normy
Nie musisz się więc obawiać
Wybierz tylko dobrze docelowe miejsce, bo jak sama zauważyłaś, nie llubią przesadzania.

Halinko, wszyskie rośliny kupione kwitnące gorzej kwitną w następnym roku- po prostu w szklarniach są pędzone, żeby atrakcyjnie wyglądały. Potem wszystko wraca do normy