Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
KasiaS
50p
50p
Od: 24 mar 2010, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hippeastrum / amarylis

Post »

A to mój brzydal;] Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu jaki on piękny :shock: ;:63
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49

Post »

Witam,
mój amarylisek wczoraj zakwitł, muszę pokazać ;P Mam go ponad rok a do wczoraj kolor jego kwiatów był tajemnicą. Kwiaty ma większe od mojej rozłożonej dłoni, są tylko dwa, wasze też są takie duże?

W tamtym roku nie zakwitł, w tym roku puścił najpierw liście więc myślałam, że kwiatu znów nie ujrzę, ale nałożyłam tubę (zaciemniłam go) aby zahamować rozwój liści, jak widać udało się, po jakichś 2 tygodniach, wyszedł pędzik z boku ;)

P.s. KasiaS Twój amarylisek jest przepiękny, mogę spytać gdzie był zakupiony?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój jest taki > nie taki piękny jak Kasi , ale od koleżanki i bardzo się cieszę ;:138

Obrazek Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
KasiaS
50p
50p

Post »

Wszystkie są piękne:) mój ma jeszcze trzy pąki między tymi dwoma kwiatami:) a kupiłam go w tesco za 7,49 dokładnie;] trafiłam na moment kiedy dopiero zostały wystawione, więc udało mi się dorwać tego najładniejszego:) tak właściwie to wg etykiety miał być różowy ... wyszło,że biały:)
pozdrawiam:)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Re: Przemoczony amaryllis i zimowanie

Post »

:wit co prawda nie jestem specjalistką, ale powiem Ci co ja zrobiłabym w takiej sytuacji. Szkoda, że nie dałaś zdjęcia, bo nie wiem co jej dokładnie dolega. Po pierwsze wyjmij cebulę z tego bagna, bo inaczej na pewno zgnije :( Następnie sprawdź, czy w ogóle jest jeszcze co ratować (jest twarda):D jeżeli tak, to dokładnie ją osusz, w tym celu świetnie sprawdzają się papierowe ręczniki. Dobrze byłoby namoczyć cebulę w jakimś środku grzybobójczym, jeżeli są już jakieś niewielkie miejsca zgniłe, to trzeba je odciąć, przesuszyć i zasypać węglem (takim z apteki). Przed ponownym posadzeniem po okresie spoczynku, zabieg warto powtórzyć. Jest to moje "gdybanie" bo niestety nie widziałam kwiatka. Mam nadzieję, że choć trochę Ci pomogłam :D i przypominam, podlewaj hippeastrum do podstawki, a wtedy unikniesz tego typu problemów :D pozdrawiam
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to mamy szczęście, że cebulka zdrowa i bez objawów grzyba :D widzę, że jesteś do niego przywiązana i chciałabyś jeszcze się nim nacieszyć, ale myślę, że po "lekcji pływania" cebulka ma już dość wody...aż do następnego roku :D w sierpniu zaprzestaję podlewać i nawozić roślinę, ponieważ musi ona wejść w stan spoczynku. Po około 1-2 miesiącach liście zwiędną i zaschną. Kiedy ostatni liść zaschnie cebulę wraz z doniczką przenoszę do ciemnej piwnicy o niezbyt wysokiej temperaturze...itd. jak widzisz nadchodzi czas spoczynku dla tych kwiatów: nie podlewaj już kwiatka, przemoczone liście najlepiej odciąć, bo i tak nic z nich nie będzie, odstaw w niewidoczne miejsce, bo zbyt ozdobny, to on teraz nie będzie i niech sobie "schnie" :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może to być dowolne miejsce, byle nie w pełnym słońcu.Okres zasuszenia trwa od 4 do 6 tygodni. Po czym doniczkę z cebulą umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na kilkanaście tygodni. Jeżeli będziesz miała jeszcze jakieś wątpliwości, to służę radą, oczywiście w miarę możliwości :oops: pozdrawiam
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

ja bym go zasuszyła,nie podlewała
modesta
50p
50p
Od: 20 mar 2009, o 20:24

Post »

Olesia, jak chcesz, aby ten Hipek zakwitł Ci w przyszłym roku, to go jeszcze nie usypiaj ;:128
Przy czterech liściach na 100 % nie będziesz miała kwiatu :cry:
Nie jest nigdzie powiedziane, że hipki trzeba usypiać w danym miesiącu. Oczywiście jakbyś chciała np. aby zakwitł Ci w grudniu, to już teraz musiałby spać, ale jeśli chcesz się np. cieszyć kwiatem w marcu wystarczy jak go uśpisz w listopadzie :D
Przez przypadek zrobiłaś mu "dobrze" :) Teraz jak ma trzy małe listki, to go przenieś w miejsce widne i bardzo ostrożnie podlej na podstawkę. Odczekaj ok. 2 godzin i nadmiar wody wylej. Po ok. tygodniu zobacz ziemię w doniczce. Jak Ci się wydaje sucha, to ją trochę rozsyp (lub włóż palec) i zobacz jaka jest głębiej. Jak wilgotna, to się wstrzymaj jeszcze z trzy dni i znowu sprawdź. Jak jest już sucha, to znowu podlej na podstawek itd.
Jeszcze jedna uwaga. Jak masz kłopoty z podlewaniem Hipków, to zakup sobie przezroczystą doniczkę (taką np. jak do storczyków), albo użyj jakiś pojemnik po deserach też przezroczysty. W takim pojemniku widać kiedy ziemia jest wilgotna, a kiedy trzeba ją podlewać. Widać też korzenie :lol:
Ja swoje Hipki podlewam co 7-14 dni.
Prawie wszystkie mam już w przezroczystych doniczkach :) Dopóki nie zainwestowałam w przezroczyste doniczki, to też moje Hipki przelewałam :(
Dorota
ela_k
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit Wszystkie hipeastrum są piękne wiem o tym bo sama hoduje te piękne kwiaty ;:108 Na razie moje stoją w piwnicy i odpoczywają . :lol: Mam ich już kilka lat i co roku wyglądają ładnie,szczególnie gdy jest zima ;:108
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49

Post »

A to ciekawe, moje jeszcze mają zielone liście, teraz zaczynają fazę zasuszania, a Ty Ela co robisz, by w zimie je podziwiać?
Awatar użytkownika
KasiaS
50p
50p

Post »

Witajcie:)
Moja "odpoczywająca" cebulka amaryliska zaczęła wypuszczać dwa małe, zielone listki...czy powinnam wsadzić ją już do ziemi?
Jest to mój pierwszy amarylis więc liczę na Wasze rady;)
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Jeżeli już coś zaczęła wypuszczać to wsadz do ziemi i delikatnie zacznij podlewać :)
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje wiosną wypuszczały liście, a teraz jak miały być zasuszane zaczynają kwitnąć :P
Moje linki
KATARZYNA
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”