Dookoła domu - raistand - 2009
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tutaj są kolorowe żurawki:

Niestety w ub. sezonie zacząłem poprawiać wygląd nasadzeń. Poprzesadzałem, żurawki w inne miejsce... wydawało mi się cieniste. I było dopóki nie wyciąłem starej, zarobaczonej śliwy. Jedna brązowa żurawka nie przeżyła
LeNka - w tym miejscu o którym mówisz rosną jednoroczne. To jest takie fatalne miejsce, że wszystkie byliny tam giną, zanikają, zamierają. Nawet liliowce.

Niestety w ub. sezonie zacząłem poprawiać wygląd nasadzeń. Poprzesadzałem, żurawki w inne miejsce... wydawało mi się cieniste. I było dopóki nie wyciąłem starej, zarobaczonej śliwy. Jedna brązowa żurawka nie przeżyła

LeNka - w tym miejscu o którym mówisz rosną jednoroczne. To jest takie fatalne miejsce, że wszystkie byliny tam giną, zanikają, zamierają. Nawet liliowce.
Piękne te żurawki!
Moje nie wiem czemu zbiły się ( korzenie) i nie da się rozdzielić... no i przestały kwitnąć... przesadziłam je na piaszczystą rabatę i może korzenie trochę poluzują..
walentynkę zostawiam

Moje nie wiem czemu zbiły się ( korzenie) i nie da się rozdzielić... no i przestały kwitnąć... przesadziłam je na piaszczystą rabatę i może korzenie trochę poluzują..
walentynkę zostawiam

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
mimo tego że masz mało miejsca roslinki masz cudne i wcale nie widac żeby było im za ciasno, slicznie i wielobarwnie
Pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
Pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie chodzi ci o kuzynkę żurawki tiarellęIrena37 pisze:Andrzeju spodobały mi się twoje żurawki, na stronie 4 jest roślina o delikatnych różowych pałeczkach, czy to też żurawka?

To bardzo wdzięczne rośliny o efektownie powcinanych liściach i delikatnych, świecznikowatych kwiatostanach. Bardzo efektownie rozświetlają cieniste zakątki. Kwitną wiosną w kwietniu/maju.
Z krzyżówki żurawki (Heuchera) z tiarellą powstała żuraweczka (Heucherella). Jej odmianę "Kimono" wkleiłem na pierwszej stronie.
Jeszcze jedno. Tiarelle są mniejsze i niższe od żurawek. Niektórzy mówią, że rozrastają się jak chwasty. Niestety nie udało mi się tego zaobserwować.