Klon - uprawa z nasion.
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Klon czy nie klon? Siewka z trawnika
Czyli po prostu ostre słońce mu nie służy.
Sama siałam różne odmiany, ale tylko lagestroemia mi przeżyła oraz adenium obessum, które swoja droga też nie kwitnie i jakoś mi się nie podoba.
Myślałam o zebraniu z dworu młodych siewek brzozy, no i w marketach czasami sprzedają malutkie iglaki - może też by się nadawały.
Sama siałam różne odmiany, ale tylko lagestroemia mi przeżyła oraz adenium obessum, które swoja droga też nie kwitnie i jakoś mi się nie podoba.
Myślałam o zebraniu z dworu młodych siewek brzozy, no i w marketach czasami sprzedają malutkie iglaki - może też by się nadawały.
Kasia
tyle pomysłów, a tak mało czasu
tyle pomysłów, a tak mało czasu
Siewki klonu
Ostatnio znalazłem na trawniku kilkanaście małych (tegorocznych) siewek klonu oraz dwie większe (chyba zeszłoroczne bądź dwuletnie) i chciałbym je przesadzić do doniczek. Czy podczas sadzenia do doniczek użyć Ukorzeniacza A w celu lepszego przyjęcia i stymulacji dalszego rozwoju korzeni ?
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Re: Siewki klonu
Ale po co? Siewka sobie i bez tego poradzi...
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Re: Klon ( Acer) - Przesadzanie siewek.
Dokładnie, nie ma sensu nic dawać.
Czyli nic nie da dodanie ukorzeniacza? A zasilić czymś po przesadzeniu ?
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Dodanie ukorzeniacza ma taki sam sens w tym przypadku jak zakup szamponu dla łysego.
Po przesadzeniu nie ma tez sensu niczym zasilać siewki. Wystarczy, ze przesadzisz do dobrej ziemi. Nic na sile, cierpliwości... nawozić bedziesz jak podrośnie.
Po przesadzeniu nie ma tez sensu niczym zasilać siewki. Wystarczy, ze przesadzisz do dobrej ziemi. Nic na sile, cierpliwości... nawozić bedziesz jak podrośnie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sty 2016, o 09:58
- Kontakt:
Re: Wszystko o moich klonach
Witam, kupiłem sporo nasion Klona cukrowego, pytanie, czy opłaca się go sadzić jeszcze w tym roku?? ile czasu musi upłynąć, żebym mógł zacząć ściągać z niego sok ??
-
- 100p
- Od: 26 lis 2016, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Klon - uprawa z nasion.
Powiem tak, ja zebrałem jesienią kilka gatunków klonów moczyłem je przez ok 2 dni, potem do doniczek nasypałem ziemi prawie do pełna wysypałem nasiona i czekam całą zimę. Gdzieś czytałem, że to sprawdzony sposób na rozmnażanie krajowych i zadomowionych gatunków klonów nie obiecuję że ten sposób sprawdzi się na klona który w Polsce nie jest sadzony a co gorsza nasiona nie pochodzą z Polski,ale zawsze warto spróbować (trzeba bardzo uważać aby nasion nie zasuszyć bo wtedy nic nie wykiełkuje)
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Te doniczki z nasionami klonów oczywiście wystawiłeś na zewnątrz , bo jak nie to nie licz na siewki .
Nasiona klonów sieję jesienią wprost do gruntu , nasiona są moje lub od koleżanki z forum ..Wysiewałam palmowe z mojego Atropurpureum , ginnala , miałam tez kupione z CHIN 20 nasion , ale były świeże , bo rozgniotłam jedno ,moje z klona Royal Red też ładnie wschodzą w może połowie bordowe .
Eksperymenty z wysiewaniem w domu czy z przechowywaniem w lodówce i sianiem wiosną nie przyniosły żadnych efektów .
Beata
Nasiona klonów sieję jesienią wprost do gruntu , nasiona są moje lub od koleżanki z forum ..Wysiewałam palmowe z mojego Atropurpureum , ginnala , miałam tez kupione z CHIN 20 nasion , ale były świeże , bo rozgniotłam jedno ,moje z klona Royal Red też ładnie wschodzą w może połowie bordowe .
Eksperymenty z wysiewaniem w domu czy z przechowywaniem w lodówce i sianiem wiosną nie przyniosły żadnych efektów .
Beata
Zamówiłem kilka porcji nasion klonów wymagających stratyfikacji ciepło-chłodnej. Od 3 tygodni nasiona są mini doniczkach zmieszane z mokrym piaskiem i przykryte folią, w temp.18-22*C, choć przez tydzień miały ok 12-15*C. Oczywiście część doniczek pokryła się pleśnią, takim szarym kożuszkiem, ale także pleśnią o wyglądzie białych punktów. W tej chwili zdjąłem folię i się wietrzą, mam zamiar użyć fungicyda, dysponuję: zaprawa nasienna T, Previcur, Topsin, Tanos. Co będzie najlepsze na ww pleśnie? Jakie błędy popełniłem, za duża wilgotność piasku?
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Proponuję Previcur - słyszałem o nim same pozytywne opinie, u mnie też się sprawdza (przy wysiewach kaktusów). Tanosa nie znam, natomiast Topsin dla siewek jest ponoć za silny, potrafi wypalić korzenie.
A co do błędów - wydaje mi się, że przy wysiewach pleśń jest na ogół nie do uniknięcia. Nasiona potrzebują wilgoci, a gdzie wilgoć - tam i grzyb.
A co do błędów - wydaje mi się, że przy wysiewach pleśń jest na ogół nie do uniknięcia. Nasiona potrzebują wilgoci, a gdzie wilgoć - tam i grzyb.
Niestety zanim przeczytałem odpowiedź użyłem topsinu. Zobaczymy. A z tym previcurem przy wysiewie kaktusów to nie jest tak wesoło. Kilka lat temu zmienił się skład i o ile wcześniej był polecany zarówno do oprysków jak i podlewania, to teraz nadaje się jedynie do podlewania. Opryskiwane siewki lubią tracić stożek wzrostu. Polecam proplant.
Chciałem przyłączyć się do tematu stratyfikacji klonu - posiadam nasionka japońskiego klonu niebieskiego. Czytałem już trochę o stratyfikacji jednak nie jestem pewien w temacie składu ziemi jaki trzeba użyć do takiej stratyfikacji. Czytałem o torfie i wermikulicie, piasku itp ale nie jestem pewien co będzie najlepsze i w jakich proporcjach?