Marpy kwiatki i rabatki
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Marysiu. Wpadłam z rewizytą oficjalną. Już raz byłam ale nie zdążyłam się wpisać. Działkę masz cudną. Masz taki zaplanowany busz. Kiedy moja taka będzie ? Ale jestem cierpliwa i liczę, że powolutku. Dobrze, że masz pomocnika, to wtedy i przyjemniej i łatwiej się pracuje. Czuję, że zacznę Twoją metoda ukorzeniać sobie niektóre roślinki. Jestem pod wrażeniem niebieskiej hortensji. Zdradź proszę czym ją zakwaszasz, że się tak wybarwia. Ja swoją próbuję już drugi rok i mnie się nie udaje. Muszę ją i tak przesadzić, gdyż jest na za dużym słońcu, a tego ona chyba nie lubi. Będę do Ciebie na pewno wpadać. Również od wiosny zapraszam do siebie, gdyż będę mogła wtedy dać trochę fotek z kwitnącymi roślinami.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Was moje Drogie!
Dziękuję za odwiedziny i odpowiadam na Wasze pytania:
TERESAT - niebieski kwiatek o 3 płatkach to trzykrotka wirginijska a biały to jest jeżówka ,krynki niestety nie posiadam.
ADO - niebieska hortensja to taki gatunek ,kolor nie pochodzi z kolorowania,jak będziesz chciała to latem prześlę Ci patyki do ukorzenienia .Mam 5 różnych hortensji ,które sama ukorzeniłam.
MONS - kasztanowiec to roślina jednoroczna ,inaczej rącznik nasiona można kupić bez problemu.Ja nasion nie zebrałam,bo jakoś nie mam takiego zwyczaju.Sadzonkę dostałam.Jest o liściach zielonych i bordowych.
pozdrawiam.
Maria.
Dziękuję za odwiedziny i odpowiadam na Wasze pytania:
TERESAT - niebieski kwiatek o 3 płatkach to trzykrotka wirginijska a biały to jest jeżówka ,krynki niestety nie posiadam.
ADO - niebieska hortensja to taki gatunek ,kolor nie pochodzi z kolorowania,jak będziesz chciała to latem prześlę Ci patyki do ukorzenienia .Mam 5 różnych hortensji ,które sama ukorzeniłam.
MONS - kasztanowiec to roślina jednoroczna ,inaczej rącznik nasiona można kupić bez problemu.Ja nasion nie zebrałam,bo jakoś nie mam takiego zwyczaju.Sadzonkę dostałam.Jest o liściach zielonych i bordowych.
pozdrawiam.
Maria.

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Marysiu. Bardzo chętnie. Jednak niebieska to gatunek, a mnie próbowano wmawiać, że każdą różową da się wybarwić na niebiesko. Bardzo się cieszę .
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
- marpa
ADO-zgadza się,różową można zabarwić na niebiesko - kiedyś stosowałam w tym celu siarczan potasu.Ale te barwy wychodzą różnie mogą się zdarzyć zbyt intensywne w zależności od ilości użytego nawozu.W ubiegłym sezonie sąsiadce wybarwiła się piękna różowa na ciemny fiolet.Była wściekła!I hortensja i sąsiadka,bo wcale nie miała zamiaru jej barwić tylko używała jakiegoś nawozu do hortensji.Ale tak przetrwały cały sezon.
Pozdrawiam .Maria
Pozdrawiam .Maria

- marpa
Dzisiaj zrobiłam rekonesans na działce w poszukiwaniu wiosny, bo w domu po Dniu BiDz. powiało już wiosną a wygląda tak:

a na działce:przywitały nas działkowe kotki:

a potem takie obrazki - niektóre rośliny w takim stanie prawie jak zostawione w jesieni a na pierwiosnku żerująca gąsieniczka...nie brakuje też okazałych kopców kretowisk ,na działce u syna była kontrola w domku ,ale nic nie zginęło bo niczego co nadaje się do zabrania tam nie zostawiamy.Zamki były wielokrotnie rozbite i uszkodzone drzwi,
teraz zamykamy na haczyk ,złodzieje sobie otwierają ,plądrują ,wszystko rozrzucają i tyle.

pozdrawiam.Maria.

a na działce:przywitały nas działkowe kotki:

a potem takie obrazki - niektóre rośliny w takim stanie prawie jak zostawione w jesieni a na pierwiosnku żerująca gąsieniczka...nie brakuje też okazałych kopców kretowisk ,na działce u syna była kontrola w domku ,ale nic nie zginęło bo niczego co nadaje się do zabrania tam nie zostawiamy.Zamki były wielokrotnie rozbite i uszkodzone drzwi,
teraz zamykamy na haczyk ,złodzieje sobie otwierają ,plądrują ,wszystko rozrzucają i tyle.

pozdrawiam.Maria.
- marpa
ANIU!- golteria zimuje jak widzisz bez okrywania już od kilku lat.Radzi sobie bezproblemowo ale jest osłonięta wrzosami,z przodu lekko palisadą rośnie w takim "dołku".Co do tego hebe to nie mam doświadczenia ,mam je 1 rok .W jesieni przesadziłam ją do doniczki i zabrałam do domu bo czytałam,że powinna być traktowana jako roślina domowa.Niestety,bardzo szybko zaczęła marnieć i powędrowała z powrotem na działkę w zaciszne miejsce.Doszłam do wniosku,że można ją traktować jako roślinę jednoroczną za cenę 3 zł.Dzisiaj nie zajrzałam do niej...Mam też inny gatunek jest mała,ale ona ma się bardzo dobrze.Zrobiłam jej nawet zdjęcie,jutro wkleję
pozdrawiam Cię Aniu serdecznie.
Maria.
pozdrawiam Cię Aniu serdecznie.
Maria.

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Witaj Mario. Jak czytam o tych odwiedzinach działkowych, to mnie aż trzęsie. I u mnie się zdarzały. Teraz odpukać, jakiś czas spokój. Z tym hebe to różnie bywa. Podobają mi się te dwukolorowe, ale także słyszałam o ich przemarzaniu. Przy następnej wizycie na działce....proszę zrób zdjęcie ciemiernika. Jestem ciekawa czy ci się rozsieje. Mój jedyny biały, od paru lat nic. Chyba jakiś samiec.

Oooo matusiu kochana
Mario ależ Ty masz działkę
Ładnie rozplanowana, z bogactwem kwiatów, krzewów i iglaków
A do tego pięknie to wszystko pokazujesz na fantastycznych fotkach
Piszesz, że masz popularne gatunki roślin...Jak dla mnie to nie ma żadnego znaczenia czy w ogrodach są rośliny popularne czy unikatowe.....Przecież piękno działki nie tylko od tego zależy.... Twoja mi się baaaardzo podoba
Pięknie wszystko skomponowałas i na pierwszy rzut oka widać, że kochasz to co robisz
I jeszcze podoba mi się ten "busz" u Ciebie :P , duuuużo, duuużych roślin.... Z taką pozytywną zazdrością patrzę na Twoją działkę, bo u mnie wszystko maleńkie i parę sezonów minie zanim to urośnie
Oj! będę tutaj zaglądać

I jeszcze podoba mi się ten "busz" u Ciebie :P , duuuużo, duuużych roślin.... Z taką pozytywną zazdrością patrzę na Twoją działkę, bo u mnie wszystko maleńkie i parę sezonów minie zanim to urośnie

Oj! będę tutaj zaglądać