Marpy kwiatki i rabatki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu. Wpadłam z rewizytą oficjalną. Już raz byłam ale nie zdążyłam się wpisać. Działkę masz cudną. Masz taki zaplanowany busz. Kiedy moja taka będzie ? Ale jestem cierpliwa i liczę, że powolutku. Dobrze, że masz pomocnika, to wtedy i przyjemniej i łatwiej się pracuje. Czuję, że zacznę Twoją metoda ukorzeniać sobie niektóre roślinki. Jestem pod wrażeniem niebieskiej hortensji. Zdradź proszę czym ją zakwaszasz, że się tak wybarwia. Ja swoją próbuję już drugi rok i mnie się nie udaje. Muszę ją i tak przesadzić, gdyż jest na za dużym słońcu, a tego ona chyba nie lubi. Będę do Ciebie na pewno wpadać. Również od wiosny zapraszam do siebie, gdyż będę mogła wtedy dać trochę fotek z kwitnącymi roślinami.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piekny ogród , mnóstwo wspaniałych barw , szczególnie moją uwagę przykuły różowe azalie , hibiskus i ten śliczny kasztanowiec. Możesz zdradzic co to za odmiana i przede wszystkim jak wysokie to drzewo, bo jest doprawdy uroczy.
POzdrawiam
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba się po uszy zakochałam w tym kasztanowcu!!!!! Czekam na szczegółowe informacje o nim. :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Mario jestem oczarowana Twoim ogrodem.Masz naprawdę piękny zadbany z bardzo dużą ilością pięknych kwiatów. Czuję że będę tu częstym gościem jeżeli nie masz nic przeciwko temu
Genia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witam Was moje Drogie!
Dziękuję za odwiedziny i odpowiadam na Wasze pytania:

TERESAT - niebieski kwiatek o 3 płatkach to trzykrotka wirginijska a biały to jest jeżówka ,krynki niestety nie posiadam.

ADO - niebieska hortensja to taki gatunek ,kolor nie pochodzi z kolorowania,jak będziesz chciała to latem prześlę Ci patyki do ukorzenienia .Mam 5 różnych hortensji ,które sama ukorzeniłam.

MONS - kasztanowiec to roślina jednoroczna ,inaczej rącznik nasiona można kupić bez problemu.Ja nasion nie zebrałam,bo jakoś nie mam takiego zwyczaju.Sadzonkę dostałam.Jest o liściach zielonych i bordowych.
pozdrawiam.
Maria. :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Marysiu. Bardzo chętnie. Jednak niebieska to gatunek, a mnie próbowano wmawiać, że każdą różową da się wybarwić na niebiesko. Bardzo się cieszę .
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ADO-zgadza się,różową można zabarwić na niebiesko - kiedyś stosowałam w tym celu siarczan potasu.Ale te barwy wychodzą różnie mogą się zdarzyć zbyt intensywne w zależności od ilości użytego nawozu.W ubiegłym sezonie sąsiadce wybarwiła się piękna różowa na ciemny fiolet.Była wściekła!I hortensja i sąsiadka,bo wcale nie miała zamiaru jej barwić tylko używała jakiegoś nawozu do hortensji.Ale tak przetrwały cały sezon.
Pozdrawiam .Maria :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Może z tymi nawozami to do końca nie tak. Są nawozy...ja też taki kupiłam, gdzie prócz nawozu są dokładane torebeczki ze specjalnym zabarwiaczem. Ja tego zabarwiacza nie użyłam, jedynie sam nawóz. Być może sąsiadka dosypała i jedno i drugie. :wink: :roll:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zrobiłam rekonesans na działce w poszukiwaniu wiosny, bo w domu po Dniu BiDz. powiało już wiosną a wygląda tak:

Obrazek

a na działce:przywitały nas działkowe kotki:

Obrazek
a potem takie obrazki - niektóre rośliny w takim stanie prawie jak zostawione w jesieni a na pierwiosnku żerująca gąsieniczka...nie brakuje też okazałych kopców kretowisk ,na działce u syna była kontrola w domku ,ale nic nie zginęło bo niczego co nadaje się do zabrania tam nie zostawiamy.Zamki były wielokrotnie rozbite i uszkodzone drzwi,
teraz zamykamy na haczyk ,złodzieje sobie otwierają ,plądrują ,wszystko rozrzucają i tyle.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam.Maria.
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Kontakt:

Post »

Zobaczyłam pierwsze zdjęcia i od razumi sie spodobały! Taki ciekawy pomysł i wszystko tak ładnie skomponowane, aż miło oglądać! Wygląda, że masz tych roślinek całkiem sporo :)

Pozdrawiam
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Mario, mam dwa pytania o zimowanie roślin: czy to kolorowe hebe już u Ciebie przetrwało zimę i to samo pytanie odnośnie golterii. Zauważyłam obie rośliny na zdjęciach i pytam, bo golterię mam, a na kolorowe hebe się nie zdecydowałam, bo różnie piszą o jego zimowaniu.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU!- golteria zimuje jak widzisz bez okrywania już od kilku lat.Radzi sobie bezproblemowo ale jest osłonięta wrzosami,z przodu lekko palisadą rośnie w takim "dołku".Co do tego hebe to nie mam doświadczenia ,mam je 1 rok .W jesieni przesadziłam ją do doniczki i zabrałam do domu bo czytałam,że powinna być traktowana jako roślina domowa.Niestety,bardzo szybko zaczęła marnieć i powędrowała z powrotem na działkę w zaciszne miejsce.Doszłam do wniosku,że można ją traktować jako roślinę jednoroczną za cenę 3 zł.Dzisiaj nie zajrzałam do niej...Mam też inny gatunek jest mała,ale ona ma się bardzo dobrze.Zrobiłam jej nawet zdjęcie,jutro wkleję
pozdrawiam Cię Aniu serdecznie.
Maria. :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Mario. Jak czytam o tych odwiedzinach działkowych, to mnie aż trzęsie. I u mnie się zdarzały. Teraz odpukać, jakiś czas spokój. Z tym hebe to różnie bywa. Podobają mi się te dwukolorowe, ale także słyszałam o ich przemarzaniu. Przy następnej wizycie na działce....proszę zrób zdjęcie ciemiernika. Jestem ciekawa czy ci się rozsieje. Mój jedyny biały, od paru lat nic. Chyba jakiś samiec. :roll: :roll: :wink:
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Marysiu,normalnie ogrodowy zawrót głowy u Ciebie :lol: .Twoich zbiorów nie powstydziłby się najlepszy ogród botaniczny.A wszystko tak ładnie skomponowane.Trzeba kilka razy przewijać strony,żeby dokładnie się przyjrzeć.Tak więc będę częstym gościem u Ciebie.
Widzę,że wiosna do Ciebie zawitała. :P
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Oooo matusiu kochana :shock: Mario ależ Ty masz działkę ;:215 Ładnie rozplanowana, z bogactwem kwiatów, krzewów i iglaków :lol: A do tego pięknie to wszystko pokazujesz na fantastycznych fotkach ;:63 Piszesz, że masz popularne gatunki roślin...Jak dla mnie to nie ma żadnego znaczenia czy w ogrodach są rośliny popularne czy unikatowe.....Przecież piękno działki nie tylko od tego zależy.... Twoja mi się baaaardzo podoba ;:32 Pięknie wszystko skomponowałas i na pierwszy rzut oka widać, że kochasz to co robisz :lol:
I jeszcze podoba mi się ten "busz" u Ciebie :P , duuuużo, duuużych roślin.... Z taką pozytywną zazdrością patrzę na Twoją działkę, bo u mnie wszystko maleńkie i parę sezonów minie zanim to urośnie :?
Oj! będę tutaj zaglądać :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”