peonio - powiedz mi proszę, czy "koperkowa", czyli wąskolistna bardzo powoli rośnie? Czy to roślina która długo zadomawia się w nowym miejscu?
Moja mała nowa sadzonka nie więdnie co prawda, ale też nie widzę żadnych zmian - siedzi cicho i nie przyrasta. Czy mogłam popełnić jakiś karygodny błąd przy sadzeniu, czy ona po prostu potrzebuje czasu? Niestety przeleżała swoje na poczcie i musi "odpocząć"? Chybabym się zapłakała gdyby padła
Zniszcz natychmiast mrówki mechaniczne wraz z jajami .Mrówki owe zniszczą karpę piwonii i jej pędy, od spodu.
Czasem grasują tylko niewinnie daleko od gniazda , na spadzi przy pąkach kwiatowych , ale gdy są w większej ilości (kolonia) są poważnym zagrożeniem.
Pozdrawiam, Beata,
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Kocina pisze:peonio - powiedz mi proszę, czy "koperkowa", czyli wąskolistna bardzo powoli rośnie? Czy to roślina która długo zadomawia się w nowym miejscu?
Moja mała nowa sadzonka nie więdnie co prawda, ale też nie widzę żadnych zmian - siedzi cicho i nie przyrasta.
To jej normalne zachowanie, trochę to trwa jej adoptowanie się w nowym miejscu. Ta z tego zródła przyrasta dość szybko, w przyszłym roku będziesz już zadowolona, zobaczysz.
Pa ,Beata
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Piwonię delikatną uprawiam od wielu lat. Po posadzeniu rośnie raczej wolno ale po kilku a u mnie kilkunastu latach b. ładnie się rozrasta. Mam glebę ciężką z gliną poniżej 30 cm. Nie ma specjalnych wymagań.
Fragment kępy z tego roku. Niestety krótko kwitła z powodu wręcz gorących dni.
Jean piękny egzemplarz. Ja próbowałam na swojej glinie uprawiać, ale niestety coś jej nie pasowało. Czytałam ze potrzebuje raczej lekkiej gleby, zasadowej i drenażu. We Wrocławskim OB rośnie na szczycie skalniaka. Zachęciłeś mnie żeby spróbować jeszcze raz.
Czy ktoś z was miał doświadczenia z piwonią 'Primavere'. To jest żółta bylinowa, mam ją drugi rok ale tak marniutko rośnie. Nie za bardzo sobie radzi w miejscu gdzie maja się dobrze inne.
Może ktoś ma większe doświadczenie niż moje.
Primavere.
Korzystając z sytuacji , hodowca- pan Lemoine; Francja, rejestrowana w 1907r.
Kilka zabiegów wzmacniających może:
- na pewno rośnie na słonecznym miejscu;
-obłożyć trochę dalej od niej rozłożonym obornikiem;
- troche białej magii- nie robiłam tego . ale moje sąsadki mówią, ze może zbyt wielkie oczekiwania wobec niej , trzeba obsypać wokół piwonii krąg z proszku straszej czerwonej cegły!!!.
Spróbuj tego. I , moze ma za suche podłoże w głęb przez okres od wiosny do jesieni?
Pozdrawiam , BB
Mark Twain
P. x 'Flame', Glassock 1939.Piwonia o pojedynczych płatkach. Ostro cała pąsowo czerwona (meksykańska czerwień). Mieszaniec międzygatunkowy pomiędzy P. lactiflora i P. peregrina.Liscie pojedyncze segmentów liściowych typowo krótkie i eliptyczne jak u P.peregrina.Prościej- widać "na oko" , ze inne jak u typowych, naszych,ogrodowych lactiflora.
Mark Twain
Piwonia, która rośnie za płotem (niestety- za wysoki ten płot) u sąsiada, pięknie pachnie!
A sąsiad to nieużytek jeden ! Nie chce się karpą ze mną podzielić!
Super zdjęcie !Genia1230 pozwalam sobie autorytarnie zabrac głos, i napisać , ze to wspamniana już w linku "Wszystko o rodzaju Piwonia" cz.I:
'Edulis Superba'(Lemoine 1824),, bardzo wczesna, i ma tą jasną "kryzkę" pod środkowymi płatkami
średniej wysokości, pachnąca,charakterystyczne czerwone słupki, niewielki kołnierz jaśniejszych petali( ta ozdobna kryza ). .
Pozdrawiam ciepło, Beata
Mark Twain
cattleya pisze:Czy ktoś z was miał doswiadczenia z piwonią Primavere.
gienia1230 pisze:Piwonia, która rośnie za płotem u sąsiada, pięknie pachnie!
A sąsiad to nieużytek jeden ! Nie chce się karpą ze mną podzielić!
Właśnie to jest "Primavere".To co Klozek nieużytek ma to
Poszukam coś podobnego na swych zdjęciach - może to być ona ? albo Laura Dessert , obie piwonie chyba są półpełne tj. anemonowe - kołnierz oraz petale z kępka petali kolorem podobnych do kołnierzowych.!
Chcę sprzedać pewne piwonie , aby zarobić na piksele dla Łukasza Podolskiego.
Mark Twain
Odmiana "Mons Julie Elie" jeszcze nie rozwiniąta ,średni termin kwitnienia , większy kwiat i bez kryzki małych płatków, czym wyróżnia się i barwa (bardziej srebrnoliliowa) od Edulis Suprba,
Mark Twain