Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Mała Mi, no wiesz, tak bez żadnego nowego kwiatka na nowy rok? jak możesz :lol: z resztą tam były też takie całkiem małe, pewnie masz ich już tyle że nikt nie zauważy :D albo pojedz i tylko pooglądaj hihihihi :D
Storczykowa, wcale sie nie dziwię że rozróżniasz nawet niekwitnące storczyki, mam nadzieję że też będę potrafiła za 4 lata :)
Basiu i Kasiu :) niestety ja mam pokój od północy i nie mam parapetu (balkon) więc boję się że mojemu pupilkowi jest ciemno i że w związku z tym nowy nie chciałby zakwitnąć. Juz nawet szukałam żarówek do kwiatków ale bez skutku chwilowo.
Basiu, dzięki za miły komentarz, falek się cieszy :)
Kasicqa mówisz że lubi sztuczne światło, masz na myśli takie zwykłe z najzwyklejszej lampy? Ono działa na niego tak jak światło słoneczne? Ja czytałam, że to muszą być specjalne lampy ogrodnicze albo też specjalne świetlówki. Może na Twoje storczyki jednak to światło z południowej strony tak działa a nie kinkiet
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

czytałam o sztucznym świetle ale nie wiem czy jest jakas różnicz. trzeba by podpytać naszych specjalistów na forum. ja mam nad storczykiem taką żarówkę energooszczędną, tą taką co teraz są w sprzedaży takie białe w dziwnych kształtach. skoro kwiatkowi nie szkodzi to może jest ok. czytałam że niektórzy dodatkowo podświetlają kwiatki ale nie pisało że to jakieś specjalne żarówki mają.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

ja już kiedyś podpytywałam i właśnie się dowiedziałam, że są albo lampy ogrodowe, albo specjalne świetlówki albo żarówki do roślin. Nigdy mi się nie udało dowiedzieć czy światło ze zwykłej lampy jakoś działa na kwiatki, ale tak na "zdrowy rozum" to chyba nie bardzo...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, to coś z poprzedniej strony faktycznie wygląda na odgałęzienie pędu :wink:
Ale piszesz że nie powiększa się od 11 dni :roll: czy wyrósł u Ciebie czy już kupiłaś storczyka z nim :?: powiem szczerze że mi też kilka razy tak się zatrzymało odgałęzienie w miejscu, tzn kupiłam storczyka z takim wychylającym się czubeczkiem pędu a on potem ani drgnął :?
Ale nie martw się, na pewno doczekasz się jeszcze wieeeelu "własnych'" odgałęzień :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Asiu dzięki za spojrzenie fachowym okiem :) Dostałam storczyka już z nim. Może mi się wydaje a może urósł tak ciut ciut. nieee chyba mi się tylko wydaje. Sama rozumiesz ze ja bym chciała JUŻ nowe rozgałęzienie :D a najchętniej tyle rozgałęzień ile Ty masz :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Storczykowa, wcale się nie dziwię że rozróżniasz nawet niekwitnące storczyki, mam nadzieję że też będę potrafiła za 4 lata
po 4 latach to zwykle każdy umie odróżnić np. Phalaenopsisa od Dendrobium. jak je widzę na żywo, mogę je dokładnie obejrzeć to odróznianie nie sprawia mi problemu, zwłaszcza, jak storczyk kwitnie. najłatwiej rozpoznawać po kwiatach.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

A mogłabyś nowicjuszce bez doświadczenia poradzić jak odróżnić Phalaenopsisa od Dendrobium w kwiaciarni?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsis jest monopodialny, ma 1 krótką łodygę ze sztywnymi, językowatymi liśćmi i kwiaty na długim pędzie, a dendrobium jest sympodialne, ma pseudobulwy, z których wyrastają kwiaty, jest ich kilka (pseudobulw) w doniczce.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

To bardzo ciekawe, a inne storczyki jak Cattleya albo Paphiopedilum jakie mają typ wzrostu? A jak je rozróżnić po samych kwiatach?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cattleya i Paphiopedilum też są sympodialne, tzn. mają kilka pseudobulw/rozetek. a po kwiatach rozróznić jest bardzo łatwo. Phalaenopsis ma inne kwiaty, Vanda inne, Dendrobium inne itd. musisz sobie na forum lub w internecie pooglądać fotki storczyków.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi to przypomina bardzo zdeformowane Paphiopedilum, ale normalnie nie ma takich storczyków. czasami może się trafić zdeformowany kwiat, ale normalnie kwiat tak nie wygląda.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

No cóż, może z czasem mi to przyjdzie bo jak na razie to potrafie tylko Phal od innych odróżnić :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też na początku nie umiałam odróżnić wszystkich, teraz umiem te, które widziałam. Gorzej jest odróżnić 2 bardzo podobne storczyki, np. Phalaenopsisa od Doritaenopsisa, Ascocendy od Vandy itp.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Blue Monkey i ty nauczysz sie odrözniania storczyköw, trzeba chciec i sie tym intensywnie zajac. Po pokazaniu ci jednego kwiatka bedziesz wiedzial co i jak :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”