Zielistka (Chlorophytum) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielistka (Chlorophytum) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

Zimą też spryskujesz? 15-18 stopni to mają w dzień. Popołudniami jest 20-21 stopni. Latem rosły na północnym parapecie i było ok. Teraz stoją w najjaśniejszym pokoju, ale od dużego, tarasowego, okna nieco z boku. Czytałam gdzieś, że z powodu błędów żywieniowych (coś z nadmiarem fluoru) też schną. Podlewam wodą przegotowaną i odstaną.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zimą częściej spryskuję niż latem. :D . Jeśli masz temperaturę 20-21 moim zdaniem za dużo. Kaloryfery bardzo wysuszają powietrze to i wilgotność za mała. Teraz zielistki przechodzą okres spoczynku, nie ma co porównywać z latem. A do spoczynku potrzebują takich warunków jak wyżej podałam. :D
Awatar użytkownika
Mirana
100p
100p
Od: 21 kwie 2015, o 14:57

Post »

I ja moją spryskuję. Z częstotliwością to tak różnie. Czasami zapominam ;) W tym roku zaszczyciła mnie pojedynczymi drobnymi kwiatuszkami, które rosły na tych nowo wypuszczanych pędach. A teraz wygląda tak :

Obrazek
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Od czego zależy ilość "dzieci" na jednym rozłogu? Moje rodzą, ale 1-3 małych na jednym.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też się zastanawiam. Przeanalizujmy :idea: Moja najstarsza stała całą wiosnę i lato na północno-zachdnim parapecie w oknie z wykuszem. Latem okno otwarte cały czas. Codziennie ją zraszałam i dawałam biohumus do podlewania często. Podlewałam co 3-4 dni. Przesadzałam 2 razy bo korzenie wychodziły z doniczki. Wypuściła pięć pędów ok. 40cm a na każdym po 3-4 młode. Wszystkie pędy kwitły obficie i nawet zawiązały owoce, choć w owada się nie bawiłam. Dwie młodsze stały na południowo-wschodnim parapecie, okno z wykuszem. Zraszałam i nawoziłam tak, jak najstarszą. Wariegata humorzasta, długo się ukorzeniała i przyrastała powoli. Pęd wypuściła teraz. Cała zielona rosła lepiej, długo jej szło, ale teraz jest duża.Puściła jeden pęd o długości ok 80 cm a na nim 2 młode, też obficie kwitła, owoców nie zawiązała. Wszystkie wyhodowałam sama, z malutkich rozmnóżek, w tym roku. Wychodzi, że tylko stanowisko było zmienne. Lepiej rozwijała się ta, która miała dużo światła, ale słońca bezpośredniego mało i stały dopływ świeżego powietrza (bez przeciągów oczywiście). Bluszczom, które rosły w takich samych warunkach, hodowane od malutkich sadzonek od wiosny tego roku, też posłużyło to miejsce.
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam problem z moją zielistką. W doniczce zalęgły się skoczogonki. Jak na moje oko jest ich dużo. Zobaczyłam te drobiazgi na podstawce, kiedy wylewałam wodę po podlaniu. Skakały po powierzchni jak szalone. W drugiej zielistce też są, choć mniej. Na powierzchni ziemi ich nie widziałam. Jutro, przy dziennym świetle, obejrzę dokładnie resztę moich roślin. Latem miałam to w doniczce z juką, ale później zniknęły. Czytam o tym żyjątku i już sama nie wiem co robić. Ludzie polecają różne sposoby, z których najmniej podoba mi się moczenie doniczki z rośliną w wodzie i podlewanie tytoniem. Czy ktoś może ma sprawdzony preparat na te paskudy :?:
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Ilość wypuszczanych rozmnóżek w dużej mierze zależy od odmiany zielistki. Np Variegatum nie produkuje ich dużo. Wypuszczaniu rozmnóżek sprzyja też lekkie przesuszanie podłoża.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agneska :wit W stosunku do wszystkich stosowałam te same zasady pielęgnacji. Więc chyba zostało tylko "dziedziczenie" po roślinie matecznej, której niestety nie znam - rozmnóżki dostałam od M. A może poradzisz mi coś z tymi skoczogonkami :D
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona, też znam tylko sposób z zanurzeniem doniczki i utopieniem gadów. Chemii w domu nie stosuję, w ogrodzie też prawie nie, więc nie jestem w stanie Ci doradzić.
Jak jest ich mało to nie są groźne. No ale zdaje się masz ich sporo..
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, mam :evil: I boję się teraz tak kąpać zielistki. Znalazłam przed chwilą te gadziny w kalanche. Zgniją, jak im zafunduję taką kąpiel. Mam w domu ok. 50 roślin. Strach się bać.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podlej BI 58 Nowy, jest skuteczny na tego typu szkodniki. Powinno wystarczyć jeden raz, jak coś możesz powtórzyć po tygodniu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Norbercie. A kupię ten specyfik w zwykłym sklepie ogrodniczym, czy szukać w necie :?:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może być w ogrodniczym, to dość popularny preparat.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Czy to jest odmiana zielistki "Bonnie"?

ttps://lh3.googleusercontent.com/-57Yd92uKAWQ/WKMKiuk9zSI/AAAAAAAADhw/g872vS0wshori9ffiVW-YNCG6_mQHYCpwCJoC/w424-h318-n-rw/P1030660.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-Qb-- ... 030661.JPG

To mój nowy nabytek. Moje poprzednie niestety zmarnowałam - zdaje się, że je przelałam... ;:124
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bonnie czy nie, jest mniammmm. Agnesko ładna jest. Pierwsze zdjęcie się nie otwiera, jakiś błąd wyskakuje. Przelałaś zielistki :?: Tak całkiem na śmierć :?: :( Szkoda. Sama wiesz, że one szybko rosną, odbijesz sobie. Tamtych nie da się uratować :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”