Też miałam taką ozdobę w zeszłym roku, kukurydza świetnie się sprawdziła na mojej piaszczystej glebie, choć nie wyrosła cudownych rozmiarów, ale i tak efekt zasłonięcia niepotrzebnego miejsca w ogrodzie został uzyskany.
U nas najlepsza kukurydza rośnie tylko z Nasion Dalgety z Agrii . Bez względu na odmianę zawszę są dorodne. Jak chcesz zebrać dobry plon, to jakość nasion ma ogromne znaczenie, nie warto kupować byle czego.
Ja kupiłam nasiona czerwonej kukurydzy.
Piszą aby wysiać bezpośrednio do gruntu w maju.
Błażej dostosować się do porad czy wysiać szybciej w domu.
Nie mam doświadczenia z kukurydzą.
Witam.
W tym roku po raz pierwszy na działce posadziłem kukurydzę, jest to odmiana czarna Black Aztec. Mam następujące pytanie. Ponieważ chciałbym pozyskać z niej nasiona do posadzenia w przyszłym roku to jak mam się do tego zabrać? Czy zostawić jedną, dwie kolby na krzaku, do kiedy, jak później postępować po jej zerwaniu?
Przepiękne listki. Szkoda że tak się psuje ten kolor, bo ozdoba ogrodu niesamowita.
Ja z kukurydz ozdobnych robię 'płotki' ochronne przed psem. Akurat karłowe dorastają na taką wysokość że nie zasłaniają a ochraniają. Niestety pomimo że kilka kolorów mi super wyrosło to nasion nie zbiore bo jaki stwór ( pewnie mysza) wlazł na nie i ożarł wszystkie kolby z ziarenek.
Dziękuję za podpowiedź. Kolby chyba zerwać przed pierwszymi przymrozkami?
Mam nadzieję, że ta moja nie jest w żaden sposób genetycznie zmodyfikowana, przynajmniej o tym zapewniał mnie sprzedawca.