Czy to już czas na chochoły?
A ja mam okryte papierem młode drzewka owocowe,posadzone we wrześniu, a tu ciepło = dzisiaj było 10 stop.MirekL pisze:Może po prostu, bo szkoda Twojej pracy, rozluźnij, aby roślinki miały trochę przewiewu.kaja245 pisze:.Poza tym gdybym teraz zdjęła te okrycia z agrowłókniny,to będzie dla tych roślin lepiej czy gorzej zakładając,że dalej nie będzie zapowiadanych wielkich mrozów.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ma znaczenie izolacja donicy stojącej np.na betonie ( 1. zakładając, że donica nie jest betonowa 2. co w niej rośnie bo to także ma znaczenie) . Jeśli są siarczyste mrozy jak najbardziej. Przy dużych donicach wystarczy przed posadzeniem podstawić deskę lub coś innego. Wypraktykowałem to i kondycja roślin po soczystych zimach jest dobra. Tak samo jak ustawienie doniczek nawet w tunelu foliowym na betonie? W siarczyste zimy zdziesiątkują sadzonki czego nie ma gdy na beton podstawimy np. gumę, listewke czy styropian.
jarek
jarek
Mam trochę roślin wrażliwych, a oto garść moich przemyśleń dotyczących okrywania:
- nigdy nie okrywam krzaczków zanim nie zamarznie ziemia lub oczko wodne (ok. 10m3) pokryje się całkowicie warstwą lodu. W mojej lokalizacji ostatnio ma to najczęściej miejsce pod koniec grudnia.
- to jasne, że agrowłoknina czy gałązki są słabymi izolatorami. Głównym izolatorem jest powietrze, więc osłona musi być luźna a przestrzenie wewnętrzne jak najmniejsze (pod włókniną pomięte gazety lub suche liście)
- to jasne, że temperatura nie jest najbardziej istotna. Zawsze należy zastanowić się nad innymi czynnikami (np. nadmiar/niedobór wody).
- okrywa zimowa cudów nie zdziała nie zatrzymamy pod okryciem letniego klimatu. Możemy jedynie zmniejszyć dobowe amplitudy i opóźnić trochę zimę.
- ważne jest zabezpieczenie korzeni - ściółka - najczęściej stosuję ok. 10 cm kory lub obrąbków z rozdrabniarki ew. 20 cm liści
- okrywy ściągam najpóżniej na początku kwietnia.
- nieptrzebne okrywanie szkodzi roślinom
pozdrawiam
tomek
- nigdy nie okrywam krzaczków zanim nie zamarznie ziemia lub oczko wodne (ok. 10m3) pokryje się całkowicie warstwą lodu. W mojej lokalizacji ostatnio ma to najczęściej miejsce pod koniec grudnia.
- to jasne, że agrowłoknina czy gałązki są słabymi izolatorami. Głównym izolatorem jest powietrze, więc osłona musi być luźna a przestrzenie wewnętrzne jak najmniejsze (pod włókniną pomięte gazety lub suche liście)
- to jasne, że temperatura nie jest najbardziej istotna. Zawsze należy zastanowić się nad innymi czynnikami (np. nadmiar/niedobór wody).
- okrywa zimowa cudów nie zdziała nie zatrzymamy pod okryciem letniego klimatu. Możemy jedynie zmniejszyć dobowe amplitudy i opóźnić trochę zimę.
- ważne jest zabezpieczenie korzeni - ściółka - najczęściej stosuję ok. 10 cm kory lub obrąbków z rozdrabniarki ew. 20 cm liści
- okrywy ściągam najpóżniej na początku kwietnia.
- nieptrzebne okrywanie szkodzi roślinom
pozdrawiam
tomek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Nic nie rozumiemMirekL pisze:Stojąc na ziemi, (kostce, betonie) przy opatulonej z boków donicy będzie odbierać ciepło od gruntu. No chyba że stoi na tarasie np. z desek. Wtedy to nie ma znaczenia.

Wg. mnie drewno przewodzi słabo, więc utrzymuje dłużej zgromadzone ciepło, beton zaś (pewnie to zależy od tego jakiej grubości) stygnie szybciej, więc styropian podkladany pod donicę stojącą na murowanym tarasie jest całkiem na miejscu. Szczególnie, że taras na ogół buduje się nad czymś, nad garażem, piwnicą, na fundamentach, na słupach konstrukcyjnych czy płytach, albo nad innym tarasem / loggią / balkonem itd., rzadko kiedy kładzie się to bezpiśrednio na gołej ziemi, więc skąd ma płynąć to ciepło? Z powietrza pod betonem? To raczej może z garażu czy piwnicy, jeśli mamy słabą izolację

A jak to jest z gołą ziemią? Czy ktoś zostawia na zimę donice z roślinami w ogrodzie na glebie? Jeśli już, to raczej się donice wkopuje tak, żeby ich górny brzeg był równo z powierzchnią ziemi, wtedy rzeczywiście styropian nie jest potrzebny :P
Ale może się mylę. Poproszę o łopatologiczne wyjaśnienie tej kwestii

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Drewno różni się tym, co dalej napisałaś
- słabo przewodzi ciepło.
Napisałem- jeśli donica stoi na glebie, parkingu, podjeździe- izolowanie od spodu bez sensu jest. Owinąć tylko dookoła.
Na balkonie tarasie oczywiście tak. Od spodu też. I tam niestety roślinki gorzej mają.
Bardziej łopatologicznie nie potrafię

Napisałem- jeśli donica stoi na glebie, parkingu, podjeździe- izolowanie od spodu bez sensu jest. Owinąć tylko dookoła.
Na balkonie tarasie oczywiście tak. Od spodu też. I tam niestety roślinki gorzej mają.
Bardziej łopatologicznie nie potrafię

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
No tak, nie zauważyłam, albo zapomniałam, że zauważyłam
Ale wracając do folii, owszem, pęcherzykowa chroni przed chłodem lepiej, niż zwykła, ale tak samo jak zwykła folia nie pozwala na wymianę powietrza i wilgoci między donicą i otoczeniem. Jeśli jest mróz, to może i dobrze, ale jeśli nie ma mrozu, a tylko chłód, to nie jestem pewna, czy to dla donicy i dla rośliny dobrze. Czy się w tej folii nie zaparzy czy zagrzybi? Czy wymiana powietrzna górą wystarczy?

Ale wracając do folii, owszem, pęcherzykowa chroni przed chłodem lepiej, niż zwykła, ale tak samo jak zwykła folia nie pozwala na wymianę powietrza i wilgoci między donicą i otoczeniem. Jeśli jest mróz, to może i dobrze, ale jeśli nie ma mrozu, a tylko chłód, to nie jestem pewna, czy to dla donicy i dla rośliny dobrze. Czy się w tej folii nie zaparzy czy zagrzybi? Czy wymiana powietrzna górą wystarczy?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."