Ściółkowanie korą
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 wrz 2006, o 10:10
Wysypywanie korą
Bardzo proszę o wskazówki, w jaki sposób przygotować podłoże i wysypać korą teren, gdzie naszadzone są rośliny. Jestem mistrzem w koszeniu precyzyjnym, ale zabiera to sporo czasu.
Jakich środków i materiałów użyć. W jaki sposób skutecznie usunąć darń (mech czy chem).
Z góry dziękuję
Magda Musiał
Jakich środków i materiałów użyć. W jaki sposób skutecznie usunąć darń (mech czy chem).
Z góry dziękuję
Magda Musiał
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na temat kory znajdziesz trochę m.in. w tematach: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=770&start=0 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=795&start=0
Pozdrawiam Andrzej.
- karolina7787
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 mar 2007, o 19:30
Kora
Kora zmniejsza wzrost chwastów i utrzymuje wilgoć.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Po wygrabieniu pozimowych śmieci podsypałam nawozy i wysypałam świeżą warstwę kory . Robię tak co roku. Stosuję korę sosnową , drobą ,kompostowaną. Rośliny rosną b. dobrze, a kora z poprzednich lat tworzy ( na gł. 10-15cm.) próchnicę . Jednocześnie warstwa kory ( już ok. 5 cm. ) skutecznie eliminuje chwasty. 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Wysypywanie korą
Czy to oznacza, że rośliny JUŻ tam rosną? Czy dopiero chcesz sadzić?magdamusial pisze:w jaki sposób przygotować podłoże i wysypać korą teren, gdzie naszadzone są rośliny.
Druga sprawa, jeśli chciałabyś pokryć powierzchnię folią czy inną włókniną (a potem przysypać to korą), to chwasty rzeczywiście się nie mają jak przebić na powierzchnię, ale z kolei gleba pod folią z czasem staje się coraz mniej żyzna. A jaki rodzaj gleby masz u siebie?Piach, glinę, mokro, sucho?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Re: Wysypywanie korą
Jeśli już używamy foli to należy ją podziurawić, aby zapewnić wchłanianie wody i ewentualnie nawozów. Gdy zastosujemy włókninę bądź matę ogrodową to nie ma tego problemu.Nalewka pisze: Druga sprawa, jeśli chciałabyś pokryć powierzchnię folią czy inną włókniną (a potem przysypać to korą), to chwasty rzeczywiście się nie mają jak przebić na powierzchnię, ale z kolei gleba pod folią z czasem staje się coraz mniej żyzna. A jaki rodzaj gleby masz u siebie? Piach, glinę, mokro, sucho?

Dlaczego ziemia ma być coraz mniej żyznaNalewka pisze: ...ale z kolei gleba pod folią z czasem staje się coraz mniej żyzna.

Pod folią ziemia nie wysycha tak szybko i utrzymuje się wyższa temperatura, a takie warunki sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów co raczej pomaga poprawić wartość gleby a nie zmniejsza jej żyzność.
Andrzej
Jeśli kogoś cytujesz, to nie masz prawa do zmiany w cytacie ani treści, ani koloru jego wypowiedzi. Dodatkowo, używanie koloru zielonego jest zastrzeżone. Proszę stosować się do regulaminu. Kolor zielony wykasowałem.
Moderator.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
WAŻNE !!! Świeża kora drzew iglastych wydziela do gleby związki fenolu . Działają one hamująco na rozwój roślin.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Dokładnie o to chodziEwelina pisze:Toteż należy stosować korę kompostowaną , zwiększając nieco ilość nawozów azotowych.

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Ściółkowanie korą
Mam pytanie-
chcę miejsca dookoła róży i inne posypać korą.
Chciałbym, żeby nie rosło tam zielsko
czy muszę wcześniej wydziabać chwasty czy mogę na nie posypać korę?
Co właściwie daje kora- to że nie trzeba hakać czy coś jeszcze?
Poprawiono literówki.
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Moderator 6
chcę miejsca dookoła róży i inne posypać korą.
Chciałbym, żeby nie rosło tam zielsko
czy muszę wcześniej wydziabać chwasty czy mogę na nie posypać korę?
Co właściwie daje kora- to że nie trzeba hakać czy coś jeszcze?
Poprawiono literówki.
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Moderator 6
kupiłem działkę... ratujcie:)