Yaro32 pisze:Byłem dziś na działeczce i zrobiłem kilka fotek moich thuj. Aby bardziej podkreślić co mnie w nich niepokoi oznaczyłem szczegóły na zdjęciach. Prosze o radę forumowiczów w moim problemie. chciałbym wiedzieć co to jest , czy to jakaś choroba czy też działanie szkodników i czy mogę jakoś tem jeszcze teraz zaradzić. Ten tydzień jest wyjątkowo ciepły to myslę, ze oprysk może być jeszcze skuteczny.
Oto więc zapowiadane zdjęcia:
Widok ogólny na thuje
Niepokojące mnie objawy
wyschnięte kwiatostany męskie Początki zamierania pędów powodowane przez grzyb Didimascella thuina pedy zakończone pąkami kwiatostanowymi to samo co na drugim to samo to samo Tak wygląda ziemia wysciółkowana pod iglakami
Porażone pędy usuwać poniżej miejsca nekrozy
Oprysk Topsin M 500 SC 0,1%
Wiosną Sarfun
Potrzebna miejscowość zamieszkania do celów statystycznych
Januszu czyli pryskać jeszcze teraz tym Topsinem? A co z wycinaniem porażonych pędów. Czy mam też to jeszcze teraz przeprowadzić i jak wtedy będą rosły moje thuje? Jeśli stracą czub czy thuja odbije aby nastąpił wzrost. Poradź mi coś więcej bo jestem naprawdę niezorientowany a po drugie bardzo mnie zasmuciła wiadomość, że thuje mają problem. Proszę o więcej porad bo chce jeśli muszę jak najszybciej rozpocząć ratowanie thuj a dokładnie nie wiem jak mam się tej jesieni za to wziąść i co wiosną? aha nie wiem czy pisałem ale thuje zasilałem mikoryzą.
Dziękuję za poradę.
Co do miejscowości to jest to na Mazurach Biała Piska koło Pisza
Pozdrawiam - Jarek
OK Januszu jutro ma być w miare ładna pogoda to zastosuję oprysk z Topsinu. I tak pozosostawię moje thujki do wiosny. Wiosną zaś zastosuję Sarfun i przytnę chore pędy. Mam tylko pytanie, który Sarfun bo jak się orientuję jest kilka odmian tego fungicydu. aha i wiosną Promanal lub Paroil na szkodniki.
Jeszcze raz wielkie dzięki za Twoją życzliwość i cenne rady.
Januszu przecież PAroil i Promanal to środki owadobójcze. mowa była na forum aby wczesną wiosną stosować je na iglaki. Nie wiem czytam w internecie, że oba te środki są owadobójcze czyli są trucizną dla szkodliwych owadów. Ty teraz piszesz, ze to nie trucizna. Nie rozumiem zupełnie.
Yaro32 pisze:Januszu przecież PAroil i Promanal to środki owadobójcze. mowa była na forum aby wczesną wiosną stosować je na iglaki. Nie wiem czytam w internecie, że oba te środki są owadobójcze czyli są trucizną dla szkodliwych owadów. Ty teraz piszesz, ze to nie trucizna. Nie rozumiem zupełnie.
Pozdrawiam - Jarek
składnikiem czynnym jest to olej parafinowy
Paroil ma go 950gram/L a Promanal 12gram/L
więc o skuteczności nie ma porównania
Januszu z PO pomimo zastosowania się do Twoich poleceń ratowania moich thuj, objawy przedstawione na zdjęciu postępują. Opryskałem Topsinem tak jak zaleciłeś. Co począć. Odczekać do wiosny i znowu pryskać i ciąć porażone pędy - tylko czy będzie jeszcze co ciąć czy coś jeszcze robić w tym roku.
trudno powiedzieć czy to postępuje ale tkanka która wcześniej została porażona nekrozą przyschnie.O postępie lub zahamowaniu choroby można będzie powiedzieć dopiero wiosną.
Sęk w tym że stosując środek układowy poza okresem intensywnego przepływu asymilatów,nigdy nie spełni naszych oczekiwań. Ale jest to jedyny i najlepszy w danym momencie zabieg. Przestrzenie międzykomórkowe wypełnia teraz kaloza i uniemożliwia czynne działanie preparatów
Jak prowadziłem 42 ha szkółkę to nie znałem żadnej choroby czy szkodnika
ponieważ stosowałem zabiegi profilaktyczne i po każdym kilkudniowym opadzie środki układowe
Ty Januszu jesteś expertem więc Tobie łatwiej przychodzi walka ze szkodnikami i chorobami. Ja jetem początkujący w tej dziedzinie. Jedno mnie tylko martwi. W tym roku pryskałem thuje i od szkodników - Mospilan, Confidor i Decis oraz od chorób - stosowałem wcześniej Topsin, Bravo oraz Gwarant. I jak widać choróbsko się pokazało. Sąsiad natomiast ma kilka iglaków i nie robił nic i jego drzewka wyglądają zdecydowanie lepiej. Czy to zasługa tego , że moje thuje aklimatyzują się na nowym miejscu i są delikatniejsze.
Yaro32 pisze: od chorób - stosowałem wcześniej Topsin, Bravo oraz Gwarant.
Pozdrawiam - Jarek
Prowadzisz ewidencję zabiegów wykonywanych przy użyciu środków ochrony roślin
Roślina;data;dawka;przyczyna;warunki pogodowe(temperatura,wiatr)
można dodać jeszcze zdjęcie wybranego fragmentu dla porównania