Leśny ogród Moni68 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Moniczko piękny masz ogród lododendrony śliczne pięknie kwitną bo mają super warunki ziemia im odpowiada,czy ich też nawozisz?.pozdrawiam Halina
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za miłe słowa :D :D

Haniu, bardzo możliwe, że róża jest moją imienniczką :) Niestety, z tego co pamiętam na etykiecie było tylko napisane, że to róża angielska...

Izo, nigdy nie robię zakupów ogrodniczych w marketach- nie cierpię tych powierzchni, niezbyt kompetentnej obsługi etc. W pobliżu domu mam świetnie zaopatrzony sklep ogrodniczy i nawet jeśli nic nie kupuję, wpadam pogadać :lol: Oglądałam Twoją mahonię- może lepiej byłoby posadzić coś bardziej dekoracyjnego, np. Mahonia x media "winter sun"? Mam taką w ogrodzie, wiosną ma piękne czerwone przyrosty. Miło mi, że podobają Ci się moje żurawki- bardzo je lubię i do tej pory udało mi się zebrać 20 odmian. Dzisiaj mam dobry dzień, bo moja kolekcja powiększyła się o kolejne trzy żurawki i jedną żuraweczkę- zdjęcia będą jutro :)

Moniko, moja imienniczko, witam Cię serdecznie :D Zapraszam ponownie i zapewniam, że odwiedzę Twój ogród. Jest ich tutaj tak dużo, że jeszcze nie zdążyłam wszystkich obejrzeć. Psiząb nie jest kłopotliwy, niemniej wymaga okrycia na zimę. Teraz poluję na inne kolory, ale jeszcze nie spotkałam... W tym roku uprawiałam sprekelię zarówno w gruncie, jak i w donicy. Zdecydowanie lepiej wypada w gruncie- dłużej kwitnie, ma ładniejsze liście.

Halinko, rzeczywiście rododendrony mają u mnie idealne warunki i wydaje mi się, że nie popełniam błedów w uprawie, bo rosną pięknie i obficie kwitną. Wczesną wiosną nawożę je obornikiem i porcją nawozu do kwasolubnych, którą potem powtarzam w końcu czerwca. Jesienią podsypuję kompostem. Dwa tygodnie po kwitnieniu obłamuję przekwitnięte kwiatostany, ale nie demonizowałabym konieczności robienia tego. Przecież w naturze nikt nie obłamuje a kwitną :lol: :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przybiegłam się pochwalić,że zamówiłam Angelique na allegro i nie tylko ( zaszalałam troszkę ). Jakiego koloru poszukujesz psiego zęba? Na allegro widziałam 3 : żółty, biały i lila. Co do mahonii to pewnie masz rację, rozejrzę się we wrześniu na targach. Niestety ja nie mam w pobliżu żadnego centrum ogrodniczego ( żałuję okropnie ). W sumie dopiero zaczynam przygodę z ogrodem i często posiłkuję się tym co dostanę lub znajdę. ;:7
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pochwal się, co jeszcze zamówiłaś :D Szkoda, że tak późno zaczęłam pisać na tym Forum, bo dostałabyś ode mnie sporo cebul tulipanów...a tak wszystko już rozdałam.
Szukam psiegozęba właśnie w kolorze białym i lila. Zobaczę, może będzie w moim ogrodniczym.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za dobre chęci i polecam się pamięci w przyszłym roku. Chyba pójdę już "lulki". Dobranoc Moniko :!:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Moniu !
Ale u Ciebie jest pięknie Obrazek
Masz wspaniałe miejsce, a w tym miejscu dużo wspaniałych roślin.
Jestem pod wrażeniem. Obrazek
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Piękny ogród.
Bardzo podoba mie się Twój ogród Moniko. Wspaniałe kolekcje rododendronów, żurawek, wiosennych roślin.
Wszystko takie zdrowe i zadbane.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p

Post »

P.S.
Zapomniałam zapytać o SPREKELIĘ. Kupiłam cebule dopiero wiosną tego roku. na razie nie zakwitła, ale czy trzeba wykopywać na zimę, czy może pozostać w ziemi?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za miłe słowa :D

Tajgo, sprekelię trzeba wykopać na zimę. Oczyszczone cebule przechowuje się w suchym piasku w temperaturze 15-20 st.
AFRYKA
Mój ogród.
acidantera
100p
100p
Od: 14 kwie 2008, o 21:14

Post »

na p.w. podaję ci stronę sklepu tam jest katalog do pobrania z roslinkami i są tam w sprzedazy psi zęby (??) o różnych kolorach właśnie też sobie zamawiam tam ;)
No to czekam czekam na odwiedziny ;)))
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p

Post »

Dzięki Moniko za radę. Tak zrobię, a czy dlugo muszę czekać aż zakwitnie?
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyszłam zobaczyć czy burze omijają Twój piękny ogród. Ależ cudowne żurawki! Tylko pozazdrościć...i poszukać takiej oferty.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Izo :D

Tajgo, sprekelie wysadziłam do gruntu mniej więcej w połowie maja i po miesiącu zakwitły. Potrzebują stanowiska słonecznego i osłoniętego. U mnie rosną na szczycie skalniaka wśród kamieni.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Kontakt:

Post »

Powtórzę jeszcze raz: Pięknie! Oglądam, czytam i notuję, co mogę posadzić u siebie, bo skoro u Ciebie dobrze rośnie to w moim małym lasku też powinno... :)) Będę Cie, Moniko męczyć pytaniami, na początek o kompost.
Pisałaś, że nawozisz roślinki kompostem, czyli go "produkujesz"? Czy masz jakieś sposoby na kompostowanie, bo materiał na działce różnorodny: sporo liści, igły, szyszki, gałęzie sosen, brzóz (rozdrobnione). Czy dodajesz wszystko, czy czegoś unikasz?
Pozdrawiam, Marta
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, na kompost daję wyłącznie skoszoną trawę, przekwitnięte/przycięte rośliny i resztki kuchenne. Szyszki i gałęzie w pobliżu domu zbieram i palę w kominku. Liści używam do okrywania roślin na zimę, jest ich dużo, ale i roślin mam sporo. Niektórzy ściółkują szyszkami, mnie osobiście to się nie podoba. Nie dawaj gałęzi sosnowych na kompost, bo będzie za kwaśny (można to zneutralizować popiołem z kominka) i tak jest mnóstwo igliwia wokół.
Życzę powodzenia w uprawie :D
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”