Miedzian
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No toście mnie zastrzelili !
Miałam w zeszłym roku brunatną zgniliznę na moreli i śliwie.
Śliwa poległa pod piłą ale nie z powodu choroby.
Morela została.
W zeszłym sezonie z ogromnego drzewa ostało się kilka owoców i tak niejadalnych.
Sąsiedzi mieli na moreli masę owoców bo opryskali.
To już nie wiem co robić....?
Nie lubię chemii ale patrzenie jak zamierają i zasychają pędy po kwitnieniu nie jest przyjemnością.
Mam Miedzian.
Używać czy nie ?
Miałam w zeszłym roku brunatną zgniliznę na moreli i śliwie.
Śliwa poległa pod piłą ale nie z powodu choroby.
Morela została.
W zeszłym sezonie z ogromnego drzewa ostało się kilka owoców i tak niejadalnych.
Sąsiedzi mieli na moreli masę owoców bo opryskali.
To już nie wiem co robić....?
Nie lubię chemii ale patrzenie jak zamierają i zasychają pędy po kwitnieniu nie jest przyjemnością.
Mam Miedzian.
Używać czy nie ?
- bishop

- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja sądzę, że w tym przypadku używać. Nie można znowu popadać w drugą skrajność.coma95 pisze:[...]Mam Miedzian.
Używać czy nie ?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Oczywiście ... TAK,TAK!bishop pisze:Ja sądzę, że w tym przypadku używać. Nie można znowu popadać w drugą skrajność.coma95 pisze:[...]Mam Miedzian.
Używać czy nie ?
Oprysk z Miedzianu należy również przeprowadzić bardzo wczesną wiosną na różach.
Zapobiega rozwojowi lub hamuje zdecydowanie rozwój czarnej plamistości liści.
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Krysiu a możesz dokładniej napisać kiedy opryskać róże?KaRo pisze:Oczywiście ... TAK,TAK!
Oprysk z Miedzianu należy również przeprowadzić bardzo wczesną wiosną na różach.
Zapobiega rozwojowi lub hamuje zdecydowanie rozwój czarnej plamistości liści.
Chodzi mi o to czy przed cięciem,czy po?
Czytałam,że róże trzeba przyciąć jak kwitną forsycje.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
cx
Witam.
Coma ,oczywiście gdy te choroby:rak bakteryjny i brunatna zgnilizna-wystęowały na twej morelce,to ochrona jest konieczna.I wtedy robi się zabiegi zapobiegawcze,stosunkowo najmniej szkodliwe dla środowiska i w miarę skuteczne(przeciw brunatnej moga być niewystarczające).
Tylko nie pryskaj..."jak się ociepli"...lecz:
1.W fazie nabrzmiewania pąków.
2.Przed kwitnieniem=w początkowej fazie,przed różwym pąkiem,lub na początku.
3.Jeżeli wiosna będzie mokra to jeszcze podczas pełni kwitnienia.Zabiegi podczas kwitnienia wykonujemy oczywiście po oblocie pszczół(po 19.00-20.00).
A jeżeli nie chcesz stosowaćMiedzianu....to może osoby potepiające wszelkie środki ochrony roslin Ci podpowiedzą inne skuteczne metody.
Hej.
Coma ,oczywiście gdy te choroby:rak bakteryjny i brunatna zgnilizna-wystęowały na twej morelce,to ochrona jest konieczna.I wtedy robi się zabiegi zapobiegawcze,stosunkowo najmniej szkodliwe dla środowiska i w miarę skuteczne(przeciw brunatnej moga być niewystarczające).
Tylko nie pryskaj..."jak się ociepli"...lecz:
1.W fazie nabrzmiewania pąków.
2.Przed kwitnieniem=w początkowej fazie,przed różwym pąkiem,lub na początku.
3.Jeżeli wiosna będzie mokra to jeszcze podczas pełni kwitnienia.Zabiegi podczas kwitnienia wykonujemy oczywiście po oblocie pszczół(po 19.00-20.00).
A jeżeli nie chcesz stosowaćMiedzianu....to może osoby potepiające wszelkie środki ochrony roslin Ci podpowiedzą inne skuteczne metody.
Hej.
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Nie ma problemu bo w tygodniu mogę być na działce albo bladym świtem albo wieczorkiemKrzysztof usun. pisze:3.Jeżeli wiosna będzie mokra to jeszcze podczas pełni kwitnienia.Zabiegi podczas kwitnienia wykonujemy oczywiście po oblocie pszczół(po 19.00-20.00).
Poczekam zatem na "nabrzmiewanie pąków"....
Oprysk-brzoskwienia
KARMAND - bardzo ładnie. Tylko podaj lepiej w jakim stęzeniu nalezy ten oprysk miedzianem zrobić. Nie wyobrażam sobie mając dwie młode brzoskwienie używał - ileś tam gramów(w tym przypadku miedzianu 50)/określoną powierzchnię.
Z pewnością podanie stężenia będzie łatwiejsze do sporzadzenia mieszanki.
Bo co do tego stężenia to różni różnie mówia i piszą. Ja tak na chybił-trafił zrobiłem 5-6g/5l. Sądzę zatem że za małe
.
pozdr
PP
Z pewnością podanie stężenia będzie łatwiejsze do sporzadzenia mieszanki.
Bo co do tego stężenia to różni różnie mówia i piszą. Ja tak na chybił-trafił zrobiłem 5-6g/5l. Sądzę zatem że za małe
pozdr
PP
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Dokładnie tak. Czyli stężenie w moim przypadku powinno być ca10 krotnie większe.
I tutaj taka mała dygresja .Czy to takie trudne podać stężenie procentowe na opakowaniu? Może działkowicze "młodzi" i w "średnim" wieku jakoś sobie poradzą ale co powiesz o tych delikatnie mówiąc emerytach i rencistach gdy zaczną przeliczać swoje nasadzenia na ha ?
Nie mniej dziękuję za info ale nadal podtrzymuję swa wątpliwość jako uzasadnioną.
PPaweł
I tutaj taka mała dygresja .Czy to takie trudne podać stężenie procentowe na opakowaniu? Może działkowicze "młodzi" i w "średnim" wieku jakoś sobie poradzą ale co powiesz o tych delikatnie mówiąc emerytach i rencistach gdy zaczną przeliczać swoje nasadzenia na ha ?
Nie mniej dziękuję za info ale nadal podtrzymuję swa wątpliwość jako uzasadnioną.
PPaweł
-
cx
Witam.
Co do podawania zalecanego stężenia śor do oprysku miast dawki na hektar to niesetety sprawa nie jest prosta.Forma dawkowania jest wynikiem badań i prac rejestracyjnych.W Polsce firmy rejestrujące śor podają dawki na ha,bo tak to uzgadniają z organami dopuszcającymi dany preparat do obrotu.Oczywiście,że podanie stężenia byłby bardzo dobrym rozwiązaniem ale ponieważ byłoby to nielegalne to na pewno tego nie będzie.(Są pewne środki rejestrowane z podaniem stężenia,ale najczęściej w grupie środków do ochrony roślin pod osłonami)
Hej.
Co do podawania zalecanego stężenia śor do oprysku miast dawki na hektar to niesetety sprawa nie jest prosta.Forma dawkowania jest wynikiem badań i prac rejestracyjnych.W Polsce firmy rejestrujące śor podają dawki na ha,bo tak to uzgadniają z organami dopuszcającymi dany preparat do obrotu.Oczywiście,że podanie stężenia byłby bardzo dobrym rozwiązaniem ale ponieważ byłoby to nielegalne to na pewno tego nie będzie.(Są pewne środki rejestrowane z podaniem stężenia,ale najczęściej w grupie środków do ochrony roślin pod osłonami)
Hej.
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Krzysiu, no to chyba coś jest nie tak! Wygląda na to, że jednym producentom wolno podawać dawki i stężenia dla działkowców a innym nie. Mam przed sobą 15 gramową torebkę DITHANE NeoTec , na odwrocie pisze jak byk np: pomidor- antraknoza, alternarioza, zaraza ziemniaka itd- 20-30 g na 6-8 litrów wody/ 100 m kw. W tym przypadku łatwo mogę sobie obliczyć, gdy potrzebuję np 3 litrów cieczy do opryskiwania. Rolnik opryskuje hektary i nie kupuje malutkich torebeczek preparatu.