Potem w połowie lipca wysiałam prosto do gruntu i nic z nią specjalnego nie robiłam, urosła pięknie i jeszcze w listopadzie zjadałam własną kapustkę. Pyszna była.
Kapusta pekińska- uprawa, choroby, szkodniki.
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kapusta pekińska, kiedy do gruntu?
boreks z tego co pamiętam to pekinkę sianą do inspektu w lutym wysadzałam w maju do gruntu (po przymrozkach). [Sprawdź czy na etykiecie jest że do wiosennego wysiewu.] Wtedy za bardzo eksperymentowałam i mi nic z niej nie wyszło. To było na próbę.
Potem w połowie lipca wysiałam prosto do gruntu i nic z nią specjalnego nie robiłam, urosła pięknie i jeszcze w listopadzie zjadałam własną kapustkę. Pyszna była.
-
Martucha_92
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 26 maja 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej jestem tu zupełnie nowa i bardzo potrzebuję pomocy
a widzę że znacie się na rzeczy
otóż wysadziłam moje kapustki na początku maja i mają już ok. 20cm, ale słyszałam że trzeba je obwiązywać żeby zrobiły się ładne główki. Pierwszy raz chciałam posiać kapustę i nie wiem co powinnam robić : obwiązywać czy nie? a jeżeli tak to czym i w jaki sposób?? z góry dziękuję za odpowiedź 
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Nic nie wiem na temat podwiązywania glowek ale po podlaniu wodą główki wyrażnie wiążą się w pionie.
Tak jest na chwilę obecną.
Tak jest na chwilę obecną.
-
Martucha_92
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 26 maja 2011, o 13:11
.... troszkę źle się wyraziłam, chodziło mi o nakładanie siatek(??) żeby zawiązywały się ładne główki i liście się nie rozchodziły
- KONdzio1156
- 100p

- Od: 30 lip 2010, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta pekińska
nie zaszkodzi
bo kapustę pekińską można wysadzać do 15 lipca
ale na zbiór jesienny 
ja na dniach też sobie chyba pekinkę posieję
ja na dniach też sobie chyba pekinkę posieję
- agaM

ja kiedyś próbowałam robi takie otoczki z butelek 2 l. (powycinałam obręcze) ale to był totalny niewypał. podlewałam b. ostrożnie by nie na liście a one i tak gniły, pewnie się przegrzewały. Siatka.. hmm można by spróbować na jednej czy zadziała.
Teraz nic nie robię, te liście które mają sie położyć to się kładą a środkowe ładnie zawiązują.
niestety, gdy kapusta była młoda nie zdążyłam przed jakimiś żyjątkami (za późno opryskałam) i zjadły mi środkowe liście w kilku szt., ale zostawiam je. Teraz z jednej są po 3 kapusty, próbują się zawiązywać ale nie wiem czy się uda.. ot znowu eksperyment ;) najwyżej kurki się najedzą jak nie wyjdzie ;)
Teraz nic nie robię, te liście które mają sie położyć to się kładą a środkowe ładnie zawiązują.
niestety, gdy kapusta była młoda nie zdążyłam przed jakimiś żyjątkami (za późno opryskałam) i zjadły mi środkowe liście w kilku szt., ale zostawiam je. Teraz z jednej są po 3 kapusty, próbują się zawiązywać ale nie wiem czy się uda.. ot znowu eksperyment ;) najwyżej kurki się najedzą jak nie wyjdzie ;)
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Widzę u siebie , ze żadne siatki kapuście pekińskiej nie są potrzebne, główki są duże, zwięzłe, liście są sztywne i nie kładą się na ziemi. Już jemy pekinkę.
-
Odszedlem2
A-propos obwiązywania. Gdy kapusta nie ma jeszcze wykształconej główki zawija się 4-y boczne liście i spina gumką recepturką za sam koniuszek liści. Dzięki brakowi światła, tak zapakowana główką ma delikatniejsze (białe) i pozbawione resztek goryczy wnętrze główki. Tak mówił mój Śp.tato.
- lobuzka

- Od: 8 mar 2010, o 21:38
A ja mam pytanko do uprawiających kapustę pekińską-- jak długo można (czy w ogóle się daje) ją przechowywać w warunkach domowych (piwnicach)?? Mam na myśli zbiór jesienny. 
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- agaM

lobuzka ja swojej nie zdążyłam przechowywać bo wszystkie na bieżąco zjedliśmy. Ostatnie w listopadzie zanim przymrozki zniszczyły
- lobuzka

- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Hmm, dzięki Aga.
Osobiście na pekinkę nastawiam się raczej zimą. Latem, jesienią jest tyle innych rarytasów, których ciężko w zimie dostać.
Może ktoś przechowywał zimą?
Osobiście na pekinkę nastawiam się raczej zimą. Latem, jesienią jest tyle innych rarytasów, których ciężko w zimie dostać.
Może ktoś przechowywał zimą?
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
Odszedlem2
Witam.
Kiedy można sieć najpóźniej do gruntu kapustę pekińską. Jakie odmiany polecacie.
Kiedy można sieć najpóźniej do gruntu kapustę pekińską. Jakie odmiany polecacie.
- gieru96
- 200p

- Od: 26 mar 2011, o 10:37
Ja się podłaczam, ją się pikuje?, od razu do gruntu, czy do doniczek, i wysadzić? ( w doniczkach zawsze mi wszystko ładnie wschodzi)
-
Odszedlem2
Można do gruntu, z tego co przeczytałem w temacie kapusta nie lubi by jej "korzenia miętolic" (czytaj nie lubi przesadzania) daty widziałem 15 lipca ale nie wiem czy można pozniej. Ps jak długo wam wschodzi w gruncie posiałbym między bobem