Witaj!Zobaczyłam u Ciebie passiflorę jak ładnie pnie się i ciekawa jestem ile ją już masz,.bo ja dopiero kupiłam niewielki krzak i nie wiem co z nia zrobic zimą?
Zuzia witaj . Ja mam tam przy płocie dwa krzaczki passiflory. Sama nie wiem co z nią teraz zrobić. Myślę , że zaryzykuję i zostawię ją w ziemi ale wcześniej przytnę gałązki na jakieś 60-80 cm . Może jeszcze bardziej zakopię krzaczek albo obkopię jak ziemniaki i może jakąś agrowłókniną przykryję i gałązkami świerku. Miałam nadzieję na gąszcz kwiatów ale nie udało się . Kwitło sporo ale jeszcze więcej w ogóle nie zawiązało kwiatów. Pąki były ale słońca już za mało i nic z tego nie wyszło. Za to dokupiłam kilka róż. Małe drobne i różowe poszły na ogród a te ładniejsze przed dom. Chociaż z tyłu posadziłam obok siebie czarną i żółtą różę pnącą. Zobaczę co z nich wyrośnie.
Właśnie zajrzałam na forum bo nie wiem co zrobić z pozostałościami pelargonii. Na razie wyłamałam co lepsze gałązki i leżą bo nie wiem czy lepiej je wsadzić teraz do wody a jak wykiełkują korzenie to do ziemi, czy od razu do ziemi i ryzyk fizyk???!!!
Pozdrawiam.
Widzicie, tak mówiłam, że na zimę ochronię passiflorę i .......... nic nie zrobiłam, ciekawe jak to przeżyje. Dzisiaj doczytałam, że Acidantea bodajże nie może zimować i że trzeba było ją wykopać. Pewnie nie przeżyje tej zimy.
Poza tym kiedy siać aksamitki , bratki i jak ?? pewnie już teraz do doniczek?
Witaj Aniu , ładnie u Ciebie . Szkoda że nie zabrałaś passiflory jesienią do domu , raczej mało prawdopodobne żeby przeżyła w gruncie zimę , jednego roku też zostawiłam na zimę w ogrodzie i niestety zmarzła . Obecnie mam passiflorę w domu już drugą zimę i mam nadzieję że znowu mi zakwitnie .
Jeżeli chodzi o bratki to ja siałam jesienią a aksamitki sieję w marcu do inspektu .
ojej Lila to ja muszę te bratki wysiać szybko do doniczek. Dobrze że mi odpisałaś . Dziękuję. Passiflorę chyba będę musiała posiać od nowa . SZkoda. Ale straty zawsze są. Ta akurat z niewiedzy hihihihi:)
Znowu wiosna. Zrobiłam fotki mojej magnolii, dodatkowo zakwitły mi białe strzępiaste tulipanki ) Pomarańczowe też kwitną. W inspekcie na parapecie rosną jak szalone koleusy i pelargonie - ciemno fioletowa i różowiutka. )
Witaj. Mam ją 3 rok. W pierwszym miała 4 kwiaty - taką ją kupiłam. W tamtym roku już więcej a w tym to rzeczywiście zaszalała. Niestety nie znam jej nazwy. Ale to chyba nieważne. Ona jest taka ........dostojna, alabastrowa:)))
Witaj Aniu.Przeglądam sobie ogródki i trafiłam do Ciebie Masz bardzo ładny ogród i dom.A magnolia- przepiękna,nie mogę się napatrzeć A moja jeszcze nie kwitnie
Poproszę więcej zdjęć magnolii
Pozdrawiam Ania.