Można spróbować opóźnić start wegetacji poprzez pomalowanie pni drzewek (morele, brzoskwinie). Sam to wczoraj zrobiłem swoim brzoskwiniom ( moreli nie uprawiam).
Normalne. Morela to drzewa z klimatu kontynentalnego. Po przejściu spoczynku bezwzględnego (co w Polsce ma miejsce często w Grudniu) morele zaczynają się wybudzać przy średniej temp. 3 st. Czym starsze drzewo szybciej kwitnie bo pień i większe konary szybciej się nagrzewa przy słońcu a korzenie sięgają głęboko w ziemie gdzie mają ciepło. O ile na wschodzie Polski bielenie pni jest niezbędne w celu przeciwdziałania uszkodzeniom mrozowym, to na zachodzie bardziej ważny jest aspekt opóźnienia wegetacji.
Witam!
Mam pytanie odnośnie brzoskwini/nektaryny. Która odmiana ma zwięzły pomarańczowy miąższ?
Mam już jedno drzewo omiany nie pamiętam, chyba harnaś to kolor ma prawie białt i jest bardzo miękka.
Chodzi mi o taką odmianę która będzie dobra do syropu.
Pozdrawiam Marek!
Do syropów przeznaczona jest specjalna grupa odmian, tzw. twardki, których owoce nie miękną ale też niestety, nie odchodzą od pestki.
W Polsce są na pewno dostępne kanadyjskie odmiany zaczynające się na "V", np. Vigril, Vulcan, Jest też cała grupa numerowanych Baby Goldów, nie wiem czy te ostatnie da sie u nas kupić jako drzewka, owoce na pewno tak. Część niby deserowych, "pastewnych", brzoskwiń marketowych to Baby Goldy.
Jeśli jeszcze nie pobieliliśmy Moreli to możemy teraz opóźniając kwitnienie dzięki temu jak przyjdą większe przymrozki nasze kwiaty nie przemarzną a drzewo odwdzięczy się pysznymi owocami .
Brzoskwinie i Śliwy Japońskie kwitną troszkę później niż Morele ale kwiaty też mogą przemarznąć .
Dwa lata temu posadziłem morele która uschła po przebytej zimie. Wypuściła natomiast kilka odrostów od korzenia. I tutaj pojawia się moje pytanie do bardziej doświadczonych ogrodników. Co z tymi odrostami począć czy zostawić wszystkie, czy wybrać jeden najsilniejszy a reszte uciąć. Czy może są jeszcze jakieś inne możliwości. Dodam jeszcze że po posadzeniu w zeszłym roku drugiej moreli, ta również wypuściła podobne odrosty mimo iż główny pęd nie usechł jak w przypadku tej sadzonej jako pierwsza.