Gniazdo os, zabezpieczanie się, likwidacja?
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: co to za gniazdo ???
tylko jedna? Ufff... Boje sie stada os...
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Na razie jedna osa,ale potem wylęgną się młode osy.W zeszłym roku miałam takie gniazdo pod parapetem,wystarczy poczekać,aż osa zapełni je jajami,wylęgną się larwy i potem zniszczyć.Osa się wyniesie.No chyba,że się ją też dopadnie 

Kwiaty to resztki Raju.
- Lorrie
- Kontakt:
Dziewczyny jak rozoznać moment w którym juz można pryskać np. muchozolem?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jeśli sięgnie drabina, przystawić, nałożyć na gniazdo torbę papierową, odciąć od podbitki gniazdo tak by wpadło do torby, szybko zakręcić i szybko na ognisko. Tak zlikwidowałam dwa gniazda, więcej tam już osy nie lepiły. Tylko ja miałam łatwiej, bo osy zakładały gniazdo pod szeroką, drewnianą poręczą na tarasie i odcinałam je na klęczkach.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
Też uważam że należy poczekać , u mnie już było parę takich jak to gniazd które osy same opuściły. I nie trzeba było nic robić.
- Lorrie
- Kontakt:
Słuchajcie, to jest dość małe, boję się że gdzieś w podbitce jest dziura i one wewnątrz mają całą resztę gniazda. Wtedy odcięcie go byłoby samobójem ... Jak duże jest takie gniazdo..?
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Możesz wziąć siatkę z drobnym oczkiem , w razie czego masz pewne zabezpieczenie gdy pszczoły wylecą. Jeżeli się boisz to zadzwoń do straży pożarnejLorrie pisze:Słuchajcie, to jest dość małe, boję się że gdzieś w podbitce jest dziura i one wewnątrz mają całą resztę gniazda. Wtedy odcięcie go byłoby samobójem ... Jak duże jest takie gniazdo..?

- Plumi
Jeśli to gniazdo nie jest większe od mandarynki to gniazdo klecanki,robi je jedna osa i składa tam jaja.Nie ma obaw,że wyleci z niego rój.
Kwiaty to resztki Raju.
- Lorrie
- Kontakt:
Plumi dziękuję za wiadomość. Coś nowego dla mnie ta klecanka, będę musiała popatrzeć w necie ... Rzeczywiście gniazdo jak klecanki - ufff, dziękuję Ci. Czyli jest szansa, że to samo sie wylęgnie i gniazdo zostanie opuszczone. Te klecanki to bardzo miłe stworzonka, nie wiedziałam, że tak się je zwie 

Ja używam środka "Gaśnica na osy i szerszenie" z Brosa (to nie krypto reklama...) zgodnie z zaleceniami straży pożarnej jak w zeszłym roku likwidowali mi gniazdo w podbitce (napryskali dwie puszki w podbitkę - na szczęście obyło się bez rozbierania bo mam wykonaną podbitkę jak Ty - na krokwiach...). Jest naprawdę skuteczna i ma zasięg do 6 metrów. Dwa tygodnie temu zlikwidowałem szerszenia zakładającego gniazdo z odległości ok 2-3m oraz jak pisałem wcześniej takie same gniazdo osy. Po użyciu działa jeszcze przez jakiś czas. Muchozol jest słaby i działa głównie w pomieszczeniach zamkniętych, do tego na zewnątrz trzeba pryskać z bardzo bliska. Środek któy Ci podałem nie jest drogi, za to bardzo skuteczny.
- Lorrie
- Kontakt:
czy mozna to stosowac stojac na dole ze skierowana gasnica w gore? To gniazdo jest nad balkonem ...
- Plumi
Dopóki larwy się nie wyklują na nic zda się wszelkie pryskanie środkami owadobójczymi,osy zazwyczaj w gnieździe nie na,bo robi zapasy,można próbować wieczorem,ale wtedy zabije się osę,ale z jaj i tak się wyklują młode.
Wiem,bo za pierwszym razem tak zrobiłam.Trzeba zaglądać i spryskać wtedy jak z gniazda zaczną wychodzić dorosłe osy.
Albo zwyczajnie teraz strącić gniazdo póki puste,albo z jajami i zniszczyć.
Wiem,bo za pierwszym razem tak zrobiłam.Trzeba zaglądać i spryskać wtedy jak z gniazda zaczną wychodzić dorosłe osy.
Albo zwyczajnie teraz strącić gniazdo póki puste,albo z jajami i zniszczyć.
Kwiaty to resztki Raju.
To nie jest gniazdo klecanki (miało by kształt pojedynczego nieosłoniętego plastra) na szczęście klecanki bardzo boleśnie żądlą. Jest to prawdopodobnie gniazdo inicjalne osy saksońskiej (czyli zwykłej osy).
--
Pozdrawiam
mm
Pozdrawiam
mm
- Lorrie
- Kontakt:
Gniazdo inicjalne? A co to takiego? Czy to ma ciag dalszy pod podbitka domu, czy wystarczy zniszczyc tylko to co wystaje? A oze zostawic i przeczekac az mlode sie wylegna i dopiero zniszczyc?
Wiosną królowa zakłada takie gniazdo, składa jaja a potem zajmuje się wylęgłymi larwami. Gdy te przeobrażą się to rozbudowują gniazdo a królowa nie robi nic innego po za składaniem jaj. Jeśli to gniazdo jest w takim miejscu że musisz je niszczyć (ja miałem kiedyś gniazdo szerszeni na strychuLorrie pisze:Gniazdo inicjalne? A co to takiego? Czy to ma ciag dalszy pod podbitka domu, czy wystarczy zniszczyc tylko to co wystaje? A oze zostawic i przeczekac az mlode sie wylegna i dopiero zniszczyc?

--
Pozdrawiam
mm
Pozdrawiam
mm