Na Bursztynowej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p
Od: 2 cze 2014, o 08:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na Bursztynowej

Post »

Dzień dobry wszystkim odwiedzającym... Dobry bo mokry!! Od nocy pada i nieomal widzę, jak rośnie trawa ;:138

Wczoraj zakończyliśmy kilkuletnią przygodę z ogrodem H11. Pisałam o nim w innym wątku i zawsze były to same ciepłe słowa i dobre wrażenia. Ogród H11 przydarzył nam się w trudnym momencie życia i stanowił swoistą terapię. Spędziliśmy tu wiele czasu nieporadnie ucząc się ogrodnictwa, odpoczywaliśmy po zajęciach zwłaszcza wiosną i jesienią bo wakacje przeznaczone były na pobyt z rodzicami w innej części kraju.
Rozstajemy się z nim bez żalu, spełnił swoje zadanie poza tym oddajemy go w ręce wieloletnich działkowiczów, których miasto Szczecin pozbawiło działki. Teraz mamy ogród na Bursztynowej i jemu poświęcamy czas i uwagę.
Pracowite były dni przed oddaniem kluczy do H11, tym bardziej, że oprócz porządkowania zwyczajowego doszły szkody spowodowane przez deszcz. Nie mieliśmy pojęcia, że wiatr uszkodził papę na dachu a deszcze w lutym i na początku marca zrobiły swoje. Gdy po zimie otworzyliśmy domek zastaliśmy taki widok..... Ręce opadły.

Obrazek

Obrazek

Uporaliśmy się z tym... Kilkanaście worków i kilkanaście godzin pracy..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowi nabywcy planują postawienie na miejsce starego domku taki kanadyjski z wygodami. Życzymy im najlepszego. To dobre miejsce ;:333

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Asiu, sporo się dzieje u Ciebie. I w domu, i wokół niego. ;:333 Ubolewam nad losem nauczycieli, bo to NIE łatwy chleb, a w obecnej rzeczywistości ....trudno mi ten rzeczy nawet nazwać. ;:174 Trzeba się nauczyć żyć w tych okolicznościach, nie wolno się poddać, ubrać w pidżamę :wink: Masz Asiu ogród, a w nim mnóstwo pracy i nowych pomysłów. Ten czas, zły czas minie, bo każda żmija mija i już. Ja przychodzę z pracy ( szpital) i po całym dniu ....mnie ogród nie cieszy. Ale co on winien? Działam, wkładam te ręce w ziemię, żeby głowie było lżej. Bo inaczej.... ;:218
Widziałam lawendę na rabacie, ona lubi cięcie i proponuję, o ile tego nie zrobiłaś :D Ja swoją golę corocznie pod koniec marca. ;:108
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Małgosiu, bohaterką to jesteś Ty każdego dnia w szpitalu...
Masz rację, myślenia nie wyłączy się tak jak światła...
Poruszyłaś wrażliwy temat Lawendy. Ja po prostu boję się, że jak ją przytnę to nie odrośnie... ;:185
Dlatego zwlekam i teraz to ona wygląda tak...

Obrazek

Obrazek

Podpowiedz mi, jeżeli jeszcze można ciąć to na jakiej wysokości skoro na dole idą przyrosty?

Dzisiejsze Święto Pracy natknęło mnie do takich zabiegów pielęgnacyjnych przy kwiatach, których często nie robię. Umyłam liście monsterom, spryskiwałam draceny, dosypałam ziemi tam gdzie było jej mniej.... Nosiłam i wynosiłam a przyznam, że moje kwiaty trochę ważą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Każdy ma swoją bajkę... To bajka mojego męża

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Zajrzałam też do ogrodu. Nie jestem jedyna. Z prawej i lewej dochodzą dźwięki świadczące o potyczkach ogrodowych lub remontowych. Za to nie dochodzą mnie zapachy pieczonych mięs co chyba oznacza odstępstwo od tradycji grillowania podczas majówki.
Mam wrażenie, że dwa dni deszczu popchnęły rośliny do czynu. Oby tuje odzyskały siły do zagęszczenia...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Asiu, tnij i się nie bój, ta krzewinka lubi cięcie, chociaż raczej wczesną wiosną. Ta już swoje lata ma, a więc jak coś nie wyjdzie to wymienisz na nowszy model ;:224 ;:333
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Dziś jestem pełna endorfin... ;:138
Nareszcie przypomniałam nogom do czego służą i zrobiłam symboliczne 10000 kroków...z zachowaniem wszystkich zaleceń czasów zarazy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Zaczynam dziś od podlicznika wody ogrodowej. Nareszcie go mamy. Teraz podlewanie trawnika będzie obciążone mniejszym stresem ;:138

Obrazek

W ramach koleżeńskiej wymiany dostałam pomidorki : dwa koktajlowe, dwa malinowe . Oddałam kanny. Z posadzeniem pomidorów czekam jeszcze chwilę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać na zdjęciu nie odważyłam się podciąć lawendy. Małgosiu, wybacz, ale nie posłuchałam Ciebie... Zrobię to jesienią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eklektyczny warzywniak. Absolutny mix gatunków :heja Rukolę już jemy, na rzodkiewkę czekamy ... W kąciku wsadziłam rozsady szpinaku nowozelandzkiego. Od wczoraj są już ogórki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mamy problem! Po skoszeniu murawy ukazały się pustynie zrobione przez mrówki ;:202 Trwa akcja ratunkowa:chemia, ziemia, trawa...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Dzień dobry. Zmieniłam priorytety... Zamiast w ciuchy inwestuję w ogród.. ;:138 Pewnie nie jestem odkrywcza. Rokowania szkolne utwierdzają mnie w tym, że kolejny miesiąc spędzę w legginsach lub dresie. Poza nielicznymi chwilami wypadu po jedzenie lub akcesoria ogrodniczo budowlane.... A tam też nie trzeba galowo.
Więc radośnie w spodniach z gumką snuję się po domu ;:223
Wracam do inwestowania. Zrobiliśmy wypad do Rajskiego Ogrodu i tam z uczuciem, które dawniej towarzyszyło zakupom nowych butów, nabyliśmy kilka roślin: hortensję, piwonię, ostrokrzew, miscanta , różę, lawendę, kalię latifolię(cóż za nazwa! ), trochę komarzyc, surfinii, snagliczkę, bluszczyki.
Niesamowite jak mój M. wkręcił się w zakupy ;:219

Część roślin już w ziemi, inne czekają na wenę.. Teraz przerwa bo lecę na Radę Pedagogiczną... Zdjęcia potem...
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Przyszły drobiazgi do ogrodu. Pisałam, że teraz jestem sfokusowana na wydatki ogrodowe ;:108
Są śliczne płotki i fantastyczne donice!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kanny i dalie posadzone
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Dziś podczas spaceru zobaczyliśmy ten zaczarowany dom...

Obrazek

Nie mogłam już patrzeć na zastawiony dechami i narzędziami taras.... Efekt końcowy daleki od ideału ale cóż.. Na razie, dopóki strych nie zostanie skończony, taras pełni funkcję magazynu i warsztatu..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Pierwsza kwitnąca azalia... Ta najbardziej skryta w zakamarku ogrodu

Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Kolejna zachwycająca odsłona naszego domu.
Rozkwitają rododendrony i azalie.
To widok przed domem...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A taki widok od strony ogrodu..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kremowa azalia nie zakwitła bo podmarzła w kwietniu. Tak wyglądała w maju 2019.

Obrazek

Smagliczka jest moim drugim po surfiniach faworytem sezonu za zapach i subtelny urok.

Obrazek

Obrazek

Kolejne zakupy do ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Poza tym urządziłam tymczasowy kąt gospodarczy. Tymczasowy, bo na planowe zmiany musi poczekać aż Małżon zakończy ocieplenie strychu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Rano skoczyłam do skrzyni po rukolę i cyknęłam fotkę... szpinaku
...
Obrazek

wolno startujących róż..

Obrazek

Obrazek

azalii

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Widok przed domem.. Dziś.

Obrazek

Obrazek

Malutka kawa między lekcjami...

Obrazek
Andrzey
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest bardzo przytulnie ;:333
Andrzej
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p

Post »

Witaj Andrzeju na Bursztynowej... Przytulne... Tak, to dobre określenie dla naszego pomieszczenia gospodarczego... ;:108

Dzisiaj wykopywałam cebule. Nie mogłam już patrzeć na zielone wiechcie. Przesuszę, oddzielę cebule i niech czekają na wrzesień...

Obrazek

Zadziwiają mnie hortensje bo pomału puszczają liście, a ja przecież spisałam je na straty. Zaczynają już kwitnąć róże. To wspaniałe bo nastąpią po azaliach, które niestety tracą już swój urok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Warzywniak mały ale użyteczny. Fajne uczucie podejść rano do skrzyni i skubnąć kilka liści sałaty i rukoli. Salatę lubią też ślimaki, niestety... Potwory bez skorupy są i tutaj ;:145

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W koszykach rozrasta się surfinia, smagliczka, komarzyca i bluszcz. Lawenda zakwitnie lada dzień... Fajnie popatrzeć na swój ogród... Lubię go szczególnie z rana i pod wieczór. Oczywiście podlewamy czyli Małżon podlewa trawę...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”