Mieczyki (Gladiolus) - kiedy sadzić?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2008, o 21:14
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Acidanteroacidantera pisze:A ja chcę kupić mieczyki i nie wiem gdzie ... bo u nas jest bardzo mało a są przecież różne takie śliczne .... i skąd je brać??
Jeszcze niedawno w OBI widziałam bardzo duży wybór cebulek mieczyków .W dużych centrach handlowych też je oferują ,ale przyznam o tej porze może już nie być dużego wyboru. Ja w cebulki kwiatowe zaopatruję się już w lutym / marcu.W Twojej okolicy najbliższy OBI to chyba Częstochowa -spróbuj tam .
W mojej okolicy czasami na targach w małych miejscowościach firmy ogrodnicze mają sporo ciekawych roślin w tym i cebulek ,może i u Ciebie taka forma sprzedaży też jest praktykowana?
Życzę udanych zakupów

Serdecznie pozdrawiam Danuta
Ja posadziłam dzisiaj do dużych donic na balkonie. W razie przymrozków wezmę na noc do domu. No i mam nadzieję, że się udadzą, to moje pierwsze mieczyki w życiu 
A co do terminu sadzenia, na moich była informacja, że sadzić można od marca do czerwca, ale w bardziej szczegółowym opisie na tym samym opakowaniu: sadzić po przymrozkach

A co do terminu sadzenia, na moich była informacja, że sadzić można od marca do czerwca, ale w bardziej szczegółowym opisie na tym samym opakowaniu: sadzić po przymrozkach

- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sadząc mieczyki w tym samym miejscu zwiększasz ryzyko wystąpienia różnych chorób grzybowych czy też wirusowych. Niektóre źródła na przykład to zacytowane przeze mnie na początku podają wręcz coś takiego:
"Uwaga! – Mieczyków nie należy sadzić do gleby po roślinach okopowych, strączkowych i truskawkach.
W najbliższym sąsiedztwie mieczyków nie mogą rosnąć nosiciele chorób wirusowych i grzybowych: astry, bratki, floksy, lilie, narcyzy, ostróżki, petunie, pelargonie i inne. Nie sadzimy mieczyków po: burakach, dyni, fasoli, grochu, pomidorach, ogórkach i szpinaku. Podobnie po: gryce, koniczynie, kukurydzy, lucernie, tytoniu oraz ziemniakach.
Mieczyki mogą wrócić na to samo miejsce dopiero po 6-7 latach."
Gdybym miał się do tego stosować to musiałbym w ogóle zrezygnować z mieczyków. ;)
"Uwaga! – Mieczyków nie należy sadzić do gleby po roślinach okopowych, strączkowych i truskawkach.
W najbliższym sąsiedztwie mieczyków nie mogą rosnąć nosiciele chorób wirusowych i grzybowych: astry, bratki, floksy, lilie, narcyzy, ostróżki, petunie, pelargonie i inne. Nie sadzimy mieczyków po: burakach, dyni, fasoli, grochu, pomidorach, ogórkach i szpinaku. Podobnie po: gryce, koniczynie, kukurydzy, lucernie, tytoniu oraz ziemniakach.
Mieczyki mogą wrócić na to samo miejsce dopiero po 6-7 latach."
Gdybym miał się do tego stosować to musiałbym w ogóle zrezygnować z mieczyków. ;)