Moje śliczności:)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
maaartinka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 11:19

Post »

Anoli dziękuje za rady :) zawsze szkoda mi przycinać roślinki bo mam wrażenie że je zabijam ale skoro potem ładnie wyglądają to wszystko przeżyje :D

Bona był bardzo tani, kosztował coś koło 6,50 dlatego nie mogłam się oprzeć żeby go nie wziąść :oops: tylko nie wiedziałam czy wziąść tego bardziej rozkrzewionego czy wyższego, ale wziełam ten pierwszy :)
I dziękuje za nazwy za chwilke sprawdze może to któryś z tych :)

Beata703 ja niestety nie mam doświadczenia w roślinkach z małymi listkami, ale jak go zobaczyłam i cene też to odrazu wiedziałam że musi być mój :)
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kurcze , to gdzie takie tanie sprzedają? Ja jeszcze takiego w sprzedaży nie widziałam...
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
maaartinka
100p
100p

Post »

Kupiłam w castoramie, musiała być ostatnio jakaś dostawa i były właśnie po takiej cenie :)
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Maaartinko, fikusik świetny! Byłam w niedzielę w casto i nie widziałam :(
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
maaartinka
100p
100p

Post »

Mandragora pisze:Maaartinko, fikusik świetny! Byłam w niedzielę w casto i nie widziałam :(

Byłam tak koło 12 to było jeszcze z 5 takich fikusików :)

Ale jakby ktoś gdzieś widział hoye compacte to bardzo proszę o kontakt. Wszędzie jej poszukuje i nigdzie nie mogę znaleźć :(
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

maaartinka pisze:Ale jakby ktoś gdzieś widział hoye compacte to bardzo proszę o kontakt. Wszędzie jej poszukuje i nigdzie nie mogę znaleźć :(
Piękna jest, chyba nigdy jej jeszcze nigdzie nie spotkałam.. Na pewno jak gdzieś wypatrzę, to dam Ci znać 8)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
maaartinka
100p
100p

Post »

Mandragora byłabym Ci bardzo wdzięczna :D dziękuje :D
maaartinka
100p
100p

Post »

Moja Sansewiera zaczyna mieć miekkie listki :( czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna? Może to przelanie lub niedobór wody?
kanya_ya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2008, o 18:59

Witam

Post »

nie bardzo mogę ci pomóc jeśli chodzi o sansewiere ale w moje książce (którą niedawno sobie zakupiłam i trochę żałuje bo jest w niej opisanych niewiele gatunków) jest napisane:" liście miekna i brązowieją-nazbyt obfite nawadnianie rosliny, liscie gniją. trzeba uważac na doniczki ze zbiornikami- nie wiem o co chodzi" mam nadzieje że troszkę pomogłam. A tak w ogóle to chciałam napisac że bardzo bardzo podoba mi sie twój nowy nabytek czyli fikus!
maaartinka
100p
100p

Post »

kanya_ya dziękuje za rade :) spróbuje mniej podlewać i zobaczymy jak zareaguje moja roślinka :) mam nadzieje że to o to chodzi :) a książki nie żałuj przynajmniej w niektórych rzeczach ci pomoże a jak nie to zawsze masz forum i nas :)
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

maaartinka pisze:Moja Sansewiera zaczyna mieć miekkie listki :( czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna? Może to przelanie lub niedobór wody?
A stosujesz nawóz przy podlewaniu sansevierii? Bo jeśli liście są miękkie to może to być oznaka przenawożenia rośliny - wtedy trzeba zaprzestać zasilania rośliny dopóki liście nie stwardnieją.
A jak wyglądają liście tuż nad ziemią? Nie zauważyłaś żeby gniły albo żeby pojawiły się na nich brunatne plamy?
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wyciągnęłabym ją z ziemi i zobaczyła na kłącze,bo być może jest nadgniłe.Wtedy uciąć chorą część,przesuszyć i wsadzić do nowej ziemi.
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się, że jeśli jedyną oznaką jest miękkość liści to problem tkwi w nawożeniu sanseviery i wystarczy tylko zaprzestać stosować nawozu (o ile to robisz Maaartinko). Jeśli nie ma brunatnych plam ani nie ma zaczątków gnicia u podstawy liści to nie jest to przelanie i z korzeniami powinno być wszystko w porządku więc moim zdaniem nie ma sensu sprawdzać ich stanu.
Jeśli chodzi o podlewanie to latem powinno się podlewać sansevierię co 7-10 dni (jeśli spłynie woda do podstawka to po 15 minutach należy ja wylać), a zimą co 3 tygodnie.
Natomiast co do nawożenia to tylko latem i raz na 3 tygodnie nie częściej. I stosować nawóz płynny nie w pałeczkach.
A jak Ty to robisz Maaartinko?
Pozdrawiam Ewa
maaartinka
100p
100p

Post »

Szczerze mówiąc podlewałam czasami 2 razy w tygodniu :oops: ale listki nie mają brunatnych plam ani nic nie gnije. Chociaz nie wyciągałam jej z doniczki i nie wiem jak wyglądają korzenie.. Może fatycznie to przenawożenie. Dzisiaj dotykałam jeszcze dokładnie każdego listka i musze przyznać że tylko niektóre sa miekkie.. Spróbuje ograniczyć podlewanie i nawozenie i wtedy zobaczymy jak będą wyglądały.
Dziękuje za rady :) na was zawsze można liczyć :D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to w takim razie czekam na relację z obserwacji rośliny :wink: Jak u podstawy liści nie ma oznak gnicia to jest dobrze, tylko mniej nawozu jak pisałam wyżej :wink:
Pozdrawiam Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”