Lilak Krasawica Moskwy

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Lilak Krasawica Moskwy

Post »

A jak podlewałaś previkurem to liście były normalne czy już zwinięte?
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już zwinięte,dlatego na wszelki wypadek tym previkurem podlałam
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Po tym previkurze chyba wszystko wraca do normy
Nowych przyrostów wprawdzie nie ma ale chyba są już zawiązki przyszłorocznych kwiatów :)
Pozdrawiam Beata :)
Bartekb89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 13:40

Post »

Witam kupiłem dziś dwie odmiany Lilaka Jedną Krasawica Moskwy, a drugą andenken an ludwig späth. Pytałem pani czy są szczepione, czy produkowane In Vitro, ale nie wiedziała, kupowałem we Wrocławiu w centrum ogrodniczym Gaj http://www.centrumogrodnicze-gaj.pl/drz ... iaste.html . Pomimo nie wiedzy Pani, która mi je pakowała, bo pracuje tam kilka osób, zdecydowałem się je kopic, bo to odmiany, które szukałem i teraz zrobiłem zdjęcia, które wstawiam poniżej, ponieważ bardzo dobrze widać je od korzeni i czy moglibyście mi pomóc czy są one szczepione, bo na moje oko Andenken nigdzie nie ma miejsca szczepienia, a Krasawica w jednym miejscu ma zgrubienie, ale jakby była tam przycięta,lub czubek jej sie ułamał i wyrosła tam gałązka a nie szczepiona. Ważne to jest dla mnie ze względu na to czy mam usuwać odrosty, tylko, że tej podkładki nie widac tak naprawdę :) Jak cos to mogę do nich jeszcze raz pojechać i może ktos inny z obsługi będzie wiedział co za towar ze szkółki im przywożą, bo ogólnie sklep polecam, dużo krzewów, drzew itp. itd :) Foty: (ten goły to Andenken, a Krasawica widac jak puszcza od dołu pełno młodych przyrostówi na niej widac charakterystyczne miejsce, które mogłoby być szczepieniem, choć to pod nim wygląda identycznie)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A i na obydwu etykietach jest znak sekatora przekreślony tak żeby nie ciąć, więc nasuwałoby się, że są to in-vitro skoro nie ciąć, ale może chodziło im, że nie ciąc z góry nie formować, sam nie wiem.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

No coś widać na tym przedostatnim zdjęciu,ale to sam popatrz czy jest jakieś zgrubienie na tym przegięciu- jeżeli już było, to przez stosowanie,bo inne rodzaje szczepienia widać z daleka.
Halina
Awatar użytkownika
bsch
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2013, o 09:13

Post »

Niesamowite kwiaty ma ten lilak!
Ciekawa odmiana :)
Proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam przygodę w ogrodzie :)
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Ten lilak raczej na pewno jest z in vitro, te popularne odmiany ładnie kwitnące to już mało kto szczepi tradycyjnie. Odrostów więc nie odcinaj, sama informacja żeby nie ciąć nie ma związku z tym czy jest to in vitro czy nie.
Bartekb89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 13:40

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Ogladnolem go dokładnie i na pewno nie są szczepione, ale zdecydowałem że i tak będę je prowadził w formie drzewka ja dole 10 cm pienka a później rozgalezienia, widziałem parę razy takie formy i podobały mi sie bo wtedy są bardziej "cywilizowane", a nie dzikie szuwary ;)
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

W zeszłym roku posadziłam tą odmianę ,przyjęła się .Czy w tym roku mogę liczyć na pierwsze kwiaty?Jak myślicie?
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Ratowanie przemarzniętego lilaka- szczepienie mostowe

Post »

Wymarzł mi lilak Krasawica Moskwy. Kora całkowicie odeszła od drewna na wysokości, od około 15cm nad gruntem, aż do poziomu korony. Na szczęście został jeden silny wilk wychodzący spod ziemi i mam czym zaszczepić mostowo. Moje pytanie jest takie, czy mogę już to zrobić. Czy poczekać, aż roślina bardziej ruszy? Może forumowi eksperci doradzą. Niżej wklejam linki do zdjęć lilaka z dzisiaj. Sorki za jakość, ale stan rozwoju widać.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/3ca6f4f28ac06a8b
https://www.fotosik.pl/zdjecie/14b9b6bf57ee46ab
Krzew został przenawożony i prawdopodobnie nie zdrewniał odpowiednio przed zimą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”