Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu
Jestem ;:138 ;:3 :D
Wszystkiego najlepszego po Świętach :oops:
Jakże ogromnie cieszą pierwsze portreciki kwiatków :D
Mnie uradowały miniaturowe pierwiosnki :!: Krokusiki tez cudne.
Dziś cieplej, ale wczoraj wieczorem jeszcze śnieg chrzęścił pod stopami ...bezczelny :;230
Na wiosce wszyscy wsiedli w traktory i rzucili się z obornikiem a pola ;:306
Marysiu życzę miłej pracy w ogrodzie, tylko ,żeby nie przegiąć bo cały sezon przed nami ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!

Wczorajszy dzień miałam bardzo pracowity co czuję we wszystkich członkach. Wysprzątany główny kurnik zostawił do dzisiaj wspomnienia szczególnie w ramionach, ale po tej zimie wyjątkowo dużo ściółki miałam do wyrzucenia. Głównie dzięki kaczkom i nie chcę myśleć co by było gdyby ich było więcej niż dwie ;:oj Mam jeszcze mały kurnik do wysprzątania na dzisiaj, a pracy jest naprawdę dużo ;:oj Zawiozłam do naprawy kosiarkę bo na naszych kamieniach noże niestety ulegają deformacji ;:202 zakupiłam paliwo do glebogryzarki, ziemię na pikowanie i dalsze sianie i ruszam w ogród. Niestety wiosna ograniczy wizyty na FO, bo wczoraj po skończeniu pracy nie miałam siły na nic innego niż pozycja horyzontalna. Poczytać jeszcze jestem w stanie, ale pisać ;:185
Trawka się zieleni i ścieżka do niedawna szara robi się żywo zielona to samo moje rozległe pola :D Ptaki uwijają się robiąc dużo ruchu i wrzasku ;:306

Lucynko pamiętaj nie samym ogródkiem człowiek żyje :D Ludzie, szczególnie ci co Cię odwiedzają są w Twoim życiu bardzo ważni...chyba ważniejsi niż ogródek? Wiosnę pewnie już masz, bo wszędzie słyszę optymistyczny ton.
Chciałam Ci się pochwalić, że udało mi się przechować heliotrop przez zimę, tylko nie wiem co z nim teraz oprócz wymiany podłoża czy przyciąć go w jakiś specjalny sposób? zaczyna kwitnąć.
Życzę cierpliwości właściwej ogrodnikowi i ciepłej słonecznej wiosny Obrazek

Julianie to są krokusy wiosenne i nie miały przy nazwie botaniczne odmiany: Blue Pearl, Miss Vain, Cream Beauty, Ard Schenk. Wszystkie kupowałam po 10 szt, a jest ogromna kępa, tylko jak zaznaczałam sadzę na siatce że nic je nie podkopało, jak to bywało w minionych latach. Narcyzów w ogrodzie mam bardzo dużo, bo często przesadzając coś zostało w poprzednim miejscu i rozrastają się. Jeszcze trochę i będziemy właśnie je podziwiać. Pozdrawiam :wit

Tereniu i u mnie śnieg leżał na szczęście krótko i ziemia już rozmarzła, więc problem błota już mnie nie męczy. Kwiatuszki rosną w oczach, bo ciepło i świeci słońce i za chwilę wiosna buchnie kolorami. Siewki muszę pikować i nie wiem gdzie ja to wszystko pomieszczę. W tunelu muszę zrobić porządek i ustawić stół pod rozsady.
Pracy mam co nie miara ale kondycja jeszcze ni wróciła ;:131
Życzę Ci Tereniu ładnej pogody i dużo siły do budowy i najpilniejszych prac w ogrodzie Obrazek

Irenko chyba człowiek im starszy to bardziej ceni zwykłe rzeczy :D Krokusy szybko przekwitają ale Irenko wszystko trwa ulotną chwilę Obrazek

Kasia ja też dla tych zapachów wybrałam to miejsce. Nie mam jeszcze rzeki bo bałam się wylewania wiosennego ale taka szumiąca woda ma też urok. Nie nawoziłam krokusów, ale ta grządka zrobiona jest na miejscu gdzie rosły dynie, a je nawoziłam mocno ;:224

Olu wszystkie cebulowe zostawiam do tzw końca aż liście uschną czy zgniją, kiedyś miałam krokusy w trawie to też długo nie kosiłam trawnika. Na grządkach np. tutaj gdzie rosną krokusy sieje właśnie maki i rosnące siewki zdominują usychające listki. Najmniej atrakcyjnie wyglądają liście żonkili czy potem liliowców i gdzieś na FO widziałam splecione liście w warkocze...i ja tak robię :D Cieszę się że nie zawiodłaś się na swoich posadzonych cebulkach, niech Cię jak najdłużej cieszą Obrazek

Martusiu zaczęłam od najpilniejszej rzeczy czyli sprzątania kurnika i właśnie regeneruję siły, bo było co wywalać. Liczyłam na pomocnika, ale dostał prace w Krakowie i nie mógł się zwolnić, a czas gonił i już coś zaczęło się wylęgać i podgrzanej ściółce ;:124 Jestem zmęczona, ale zadowolona ;:333 Został jeszcze mały kurnik i ogrom prac wiosennych ;:oj Twój organizm jeszcze się regeneruje i nie rób nic na siłę , a z czsem powolutku kondycja i chęć wrócą! Zdróweczka ObrazekObrazek

Agnieszko dziękuję ;:196 Kwiateczki wychodzą coraz to w nowym miejscu co przedłuża moje spacery po ogrodzie :D
Śnieg sio! niech wreszcie znika...nie chcemy go już ;:124
U mnie tez wczoraj pomniejsi ogrodnicy wyjechali traktorami, bo potentaci to już jakiś czas grasowali ogromnymi maszynami i zostaje im tylko sianie i sadzenie.
Bardzo dziękuję Aguniu za troskę i życzenia, wszystko się przyda ale nie obiecuję absolutnego posłuchu Obrazek

Wstaje coraz wcześniej i buszuję w obejściu ;:65 Ptaki są bardzo hałaśliwe i widoki otymistyczne

Obrazek

Cesarskie korony wystartowały!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tegoroczny marketowy ładnie się odradza po mrozach

Obrazek

Życzę pogodnego dnia !
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Maryś, ja ostatnio też tak mam, że nawet jak jestem, to nie mam siły pisać. Jakoś mogę przeboleć, że bolą mnie plecy, nogi i ramiona.. ale jak bolą dłonie to pisanie sobie odpuszczam ;:224 Też już posprzątałam kurniczek i po dwóch dniach już się któraś gwiazda wystarała o malunek na ścianie ;:306 Także... z moim nudnym porządkiem i śnieżną bielą jednak wygrała sztuka nowoczesna :wink:
Ptaszki się uwijają i u mnie taka urocza parka zakochanych synogarlic posiaduje to tu, to tam na pergolach i jak nic szuka miejsca na gniazdko ;:173 Próbuję ożywiać kota i mobilizować choćby do tego, by się raz na czas przespacerował po włościach, pokazał swoją obecność, ale ostatnio nic, tylko by spał i kto wie, czy się gołąbki gdzieś kątem nie wprowadzą :shock:
Buziaki, miłej pracki ;:196 ;:3
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguniu najedzony kot, to ospały kot :;230
Ty młódko narzekasz to co ja mam powiedzieć ;:196 Idę sobie odpocząć pikując pomidorki i karczoszki a potem jeszcze jedna walka z g.... ;:196
Synogarlice co raz ginął od dzikich kotów ale zaraz znowu są dwie, więc zapasy niewyczerpywalne ...może biuro matrymonialne maja sprawne :;230 Na wszelki wypadek posiane nasiona mocno okryję .
Agnieszeczko trzymaj się dzielnie! niedługo będziemy lepiej znosić zmęczenie, bo kondycha rośnie ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, ja oczywiście spóźniona, ale już przybywam do Twojego wiosennego ogrodu! :)
Piękny on, piękny.... i widać już w nim wiosnę ;:167
Uwielbiam tę porę roku! Niechaj ona nam trwa! (...zaraz znowu lecę do grabi, bo robota leży... ;:306 )
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś! chyba tradycją stało się że melduję się zawsze na czwartej stronie.
Jak zwykle przyciągnął mnie wschód słońca, nie mówiąc o budzących się roślinkach.
Cudowny nastał czas, wiosna ile radości nam daje, oby tak dalej. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś teraz nie będzie czasu na nic bo my zapominamy o świecie pracując w ogrodzie.
...oj czuć z daleka, że ziemia gotowa....tak jak i my. ;:138
Czyżby to były tegoroczne pierwiosnki....niesamowite a u mnie ledwo co listki się pokazują.
Cudna wiosna u Ciebie. ;:173 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

A u mnie nawet pierwiosnki przymarzły, ;:222 koron w ogóle nie widzę, ;:145 jedynie krokusiki nie zawiodły, choć też nie wszystkie wyszły. ;:108
Odpocznij sobie, Marysiu, należy Ci się odetchnąć po ciężkiej pracy. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, pewnie pomyliłam z piwonią koperkową? Bo to już chyba ona?
Wystarczyło kilka chwil ciepła, a wiosna wystrzeliła z prędkością światła ;:oj Może ogólnie nie ma jej oznak jeszcze jakoś szczególnie dużo, ale wiosenne kiolory są tak świeże, że widoczne są z daleka. Jestem ciekawa jak wygląda to u mnie, bo jak byłam ostatnio, to jeszcze nic nie wskazywało, że wiosna się panoszy. Mam nadzieję, że w piątek uda mi się pojechać, chociaż jak na złość wieszczą znaczny spadek temperatur ;:223 Ale jak tylko nie będzie padać, to jadę.
Widzę, że dostałaś szaleju, jak powiada mój eM i teraz ledwo dychasz? A w telewizji mówilili, żeby spokojnie, pomału. Jakaś działkowiczka się wypowiadała, że na powoli, to ona nie ma czasu :;230 Tak jakbym nas widziała ;:306
Oby zakwasy jak najszybciej Cię opuściły ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu przy takiej pogodzie większość czasu przebywamy w ogrodzie, także forum chyba będziemy ogarniać w deszczowe dni ;:306
Pracy ogrom, ja dzielę na etapy bo inaczej chyba bym wieczorem nie trafiła do łóżka.
Piękne zwiastuny wiosny.
A na drób proszę nie narzekać, masz z nich same korzyści, na kupkach super wszystko rośnie ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marysiu piękne korony widać, moje coś chyba wypadły, bo ich nie widzę... peaca wre u Ciebie :) nie dziwię CI się, że jak wracasz to nie masz siły pisać już nic, ja też czytam, czytam i pisać mi się nie chce, a przecież jeszcze nie rozpocząłem moich prac ogrodowych ;:306
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Maryś, chyba przepadłaś w ogrodzie, albo po powrocie nie masz sił ruszyć palcem ;) Mój kocur ma już swoje lata i na pyszczku sporo siwych włosów, wstyd byłoby nie dać mu jeść, aby podnieść "łowność" ;) A swoją drogą, ponoć koty polują z przyjemności, bez względu na pełny brzuszek, chociaż nie znam żadnego psychologa od kotów i niby jak miałby to udowodnić ;:173
Rośnie ta kondycja, jak chwasty na moim trawniku! Pokręciłam się w ogrodzie, pomachałam szpadlem ładne kilka godzin, a wieczorem jeszcze na 1,5 godzinki poszłam na rower i chyba nawet nie jestem jakoś strasznie zmęczona :tan
Marysiu, dwukrotnie tu sobie biadoliłam, że tych pierwiosnków główkowych nie sprzedają w formie instant (znaczy jako nasion). Siałam sobie zeszłej wiosny omszone, storczykowe, wyniosłe czy tam wzniosłe i ząbkowane. ZĄBKOWANE! W ogóle nie pokojarzyłam, ze to są właśnie te Twoje pierwiosnkowe brokułki! Jakaś niepodobna ta druga nazwa, ale tak czy siak, jestem szczęśliwą posiadaczką sporej ilości takich pierwiosnków z siewu ;:215 Przesadzałam je z rozsadnik w grudniu a teraz ładnie zaczynają kwitnąć :tan
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu i u Ciebie widzę wiosnę ;:215 Życzę ;:3 , zdrówka i ciepełka aby sprzyjały spędzaniu przyjemnie czasu na ogrodowych pracach ;:196

Pozdrawiam :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Nie było mnie wczoraj i to nawet nie na nadmiar pracy i zmęczenia, ale coś mi pogryzło nogi przez poprzednie dwa dni i walczę z uczuleniem. Nie mam chęci pisać jak się drapać chce ;:306 Wczoraj się zaparłam i posadziłam ostatnie nabytki (oprócz lilii) i nie zrobiłam zdjęć, bo nie tyle sadzenie mnie wypompowało co noszenie wody i obornika pod nowe nasadzenia, ale cieszę że już nie męczą się w doniczkach.
Dzisiaj ochłodziło się i wieje, po oględzinach ogrodowych muszę dostosować tunel do sadzenia. Ciągle go poprawiam po dostarczeniu przez niesolidnego sprzedawcę złej folii ;:131 Jak nie będzie padać uruchomie glebogryzarkę, a co z planów wyjdzie...zobaczymy!

Basiu nie jesteś późno...to wiosna przyszła późno ;:196 Masz racje to najpiękniejsza pora roku, jedyna w której dostrzegamy tylu odcieni zieleni!

Misiu każda strona jest dobra, żeby odwiedzić ogród koleżanki Obrazek Wschodów i zachodów jakoś mało, bo pasmo chmur puszcza słońce dopiero w pełni wyjścia, a takie zdjęcia już nie są atrakcyjne ;:131
O tak wiosna to czas wielu radości!

Elżbietko musimy więcej czasu poświęcić ogrodom, że by właśnie było co pokazywać...żeby nam ogródek nie zarósł Obrazek Teraz najłatwiej o niego zadbać i co się w początkach nie zrobić to potem coraz trudniej, wiem coś o tym bo rok temu zaczęłam od czerwca i nie mogłam nastarczyć odchwaszczania :lol:
Wszystkie ostatnie zdjęcia są jak najbardziej aktualne, listeczki rosną nowe i kwiatuszki wychodzą. Dziękuję Obrazek

Lucynko Ty miałaś specyficzny czas jesienią, ale ja mimo okrycia najwrażliwszych widzę straty w roślinach, które kiedyś rosły mimo niższych temperatur. Te ostatnie mroźne wiatry narobiły szkód ;:202 Te pierwsze krokusiki już odchodzą, ale zaczynają żonkile żółknąć.
Odpoczywam Luciu, bo kondycja taka sobie! Życzę zdrówka i radości z ogródka Obrazek

Iwonko tak we wstępie jest koperkowa, ale w tym roku jakoś inaczej wschodzi i już myślałam że przepadła...ale jest tylko nie wychodzi pączusiem :) Na pewno i u Ciebie wiosna wybuchnie, jak temperatura jej na to pozwoli, ma też padać deszcz i on pomoże roślinom ;:333 Na telewizję nie bardzo mam czas i nie widziałam działkowiczki, ale popieram w 100 % bo co nie podgonię teraz to potem trzeba będzie w dwójnasób ;:306 Dziękuję i życzę żeby rowerek jak najszybciej zaniósł Cie na działeczkę Obrazek

Dorotko zmęczenie pozwala poczytać, ale na pisanie czasem już sił nie starcza i szybko oczy się zamykają z nadmiaru świeżego powietrza Obrazek
Każdy zwiastun wiosny cieszy! Nie narzekam na drób, nawet wczoraj się zmartwiłam, bo wyjechaliśmy na zakupy i po powrocie zauważyłam niepokojące objawy. Jedna kurka zraniona noga a druga leży i po podniesieniu okazało się, że łapę ma jakby wyrwaną...czyli chyba coś je napadło. Wybroniły się więc pewnie jakiś drapieżnik z góry ;:202 Jajka zamówione, a populacja kur spada więc będzie naturalna wymiana ;:224

Mariuszu moje korony chodzą po ogrodzie...tzn chodzą na moich nogach Obrazek Szukam im dobrego miejsca i może nareszcie trafiłam. Te same cebule mam od lat i raz jest ich więcej innym razem mniej, może i u Ciebie wyjdą? U moich widzę już przynajmniej 3 kwiatostany ;:215 Może nas ogarnia zmęczenie wiosenne ;:168

Agnieszko nie miałam zamiaru namawiać Cię do głodzenia kota...tylko takie ogólne stwierdzenie :D Jak do mnie zaglądają dzikie koty to chętnie u mnie jedzą ale polują u Kargula popisując się i jeszcze bezszczelnie znoszą mi kargulowe myszy Obrazek Miałam małego czarnego kotka ogrodowego , którego Lola mi ;:124 który namiętnie polował i myszy zjadał na moich oczach, a jedzenie traktował chyba jakoś coś na ząb Obrazek
U mnie niestety kondycja już tak szybko nie wraca, ale to chyba normalne że z wiekiem sił coraz mniej i po to wymyślili emerytury :wink:
Cieszy mnie że doszłaś do tego że masz brokułki i nie dziw się ileż to razy jak szukałam kwiatków (nie raz kupowałam) które potem znajdowałam w swoim ogródku Obrazek

Beatko dziękuję serdecznie Obrazek, wszystko się przyda bo deficyt sił a i słonko dzisiaj zawiodło ;:131
Tobie kochana również pięknej wiosny i sił do ogrodowania ;:168

Nie mam niestety zdjęć, ale obiecuję wkleić przed wieczorem :oops: Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Jednak Cię zapodziałam gdzieś :oops: . No ale na szczęście już odnalazłam ;:196 . Cieszę się na ten cudowny powiew wiosny i na Twój nowy wątek ;:215 . Na pewno będę podglądać Toje zmagania w szaliczku bo i jestem ciekawa tych kurek . Kto wie może i ja z wiekiem się wkręcę w temat :lol: . Uczulenie to paskudna sprawa ale mam nadzieję, że jest już dobrze . Wczoraj było cudnie a dzisiaj pogoda zagrała sobie z nami na nosie i jest już zimno i pochmurno :evil: . No cóż, taki mamy klimat :;230 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”