Zielone... - Zielona i córka :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi właśnie najbardziej brakuje tego kwitnienia ;:98 Chociaż dzisiaj znalazłam dwie stokrotki , jedną cebulicę syberyjska (aż jedną), no i pączek mniszka! To znaki, że wiosna tuż, tuż ;:2
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu zaszalałam w ogrodniczym, chociaż obiecałam sobie, że się ograniczę. Oprócz cebul i nasion kupiłam malutki krzew żylistka szorstkiego, już jest posadzony w ogródku, ale chciałam zapytać o Wasze doświadczenia z tym krzewem - jak duży rośnie, kiedy i jak ciąć, czy można go formować, czy długo kwitnie? Z góry dziękuje :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sprawie żylistka nie uzyskałam odpowiedzi, ale rozumiem :) W moim ogrodzie zaczyna się coś dziać :D Powychodziły wszystkie tulipany, hiacynt-sierotka ma pączka, zakwitły stokrotki, wilczomlecze zaczęły wychodzić z ziemi, nareszcie :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Moniczko nasza kochana, pewnie nikt nie ma żylistka, ale zaraz coś poszukamy w gazetach :wink:

Słoneczko wiosenka u ciebie zaczyna się pojawiać :lol: ;:2 ;:2 ;:2
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma nikt żylistka, bo to może jakieś brzydactwo :wink: Ja się skusiłam, bo mały krzaczek kosztował tylko 5 zł, a na zdjęciu słabo go było widać :D Zdjęcia robiłam rano i faktycznie było widać wiosnę, w tej chwili moje wszystkie roślinki są pod śniegiem :cry:
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wielkie Aguś :D Nie jest taki brzydki, szkoda tylko, że krótko kwitnie, ale cośik mu dosadzę dla towarzystwa :D
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najlepiej jakiś krzaczek o kolorowych liściach, np. biało-zielonych albo purpurowych :lol:
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Moniś,ale wiosna u Ciebe!Tyle cudów łebki juz pokazało...a"szorstkiemu" może klonik palmowy za towarzystwo?Albo migdałowiec...ja na klona choruję :roll:
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki dziewczyny za rady co do towarzystwa dla żylistka :D Migdałka mam, ale to taki stary krzak. Poprzycinałam go na jesień i mam nadzieje, że trochę mu się polepszy. Wczoraj dosadziłam trochę "zielska" - kupiłam funkie (bez nazwy) i tawułkę kwitnącą na różowo. W tamtym roku latem posadziłam tawułkę, która kwitnie na biało, ale coś jej jeszcze nie widać. Grzebałam nawet w ziemi, żeby sprawdzić czy coś się dzieje, ale nic się nie dzieje :( Może przepadła? Wasze tawułki dają już znać o sobie?
I trochę świeżutkich zdjęć z mojego ogródka :D
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ziel-ona pisze:Nie ma nikt żylistka, bo to może jakieś brzydactwo :wink: Ja się skusiłam, bo mały krzaczek kosztował tylko 5 zł, a na zdjęciu słabo go było widać :D
Ja mam żylistka szorstkiego o pełnych kwiatach , mnie osobiście się podoba :) , rośnie bezproblemowo ,a co najważniejsze to niema wielkich wymagań co do gleby , jedynie co może mu zaszkodzic to wiosenne przymrozki które mogą uszkodzic jego pąki kwiatowe :( . Jesienią liście bardzo ładnie przebarwiają się na żółty kolor . Mój obecnie ma 5 lat , wysokośc około 1.70 , pewnie i urósł by więcej , ale ja go przycinam od góry i po bokach też , kiedy mi pasuje biorę sekator i coś tam obetnę , osobiście polecam , a za cenę jaką go nabyłaś to nie masz czego żałowac :) .

A tak wygląda mój obecnie :wink:

Obrazek
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

śliczna wiosna u Ciebie!
widze ładną miodunkę,gdybyś kiedyś miała jakis kawałeczek miodunki na zbyciu,to ja jestem chętna...
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneto dziękuje za zdjęcie i informacje o krzaczku :D Pocieszyłaś mnie :D Będę go pilnowała z sekatorem w ręku i będzie ok.
Bona miodunki mam tylko dwie, nawet nie wiem jak się je rozmnaża, ale jak pojawi się ich więcej będę o Tobie pamiętała :D
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moja miodunka pstrolistna padła tej zimy :( , dziwne to dla mnie jest , bo nie wiem czemu tak się stało? , a miałam taką piękną rozrośniętą kępę :( ,
dobrze że chociaż pozostawiła po sobie dwie malutkie sieweczki :)
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już się doczytałam w mądrych książkach, że miodunki rozmnaża się przez podział, więc jak mi się rozrośnie to i z Tobą Aneto mogę się podzielić w przyszłości :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”