Sukulenty - chromat II
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty - chromat II
Fajny ten skalniak!! A Kamień refleksji - świetny pomysł!! Jest gdzie przycupnąć i poprzyglądać się roślinkom.
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wtrącę swoje 3 gr., trochę za gęsto posadziłeś triglochidiatusy. Za 2-3 lata czeka Cię przesadzanie.
Escobaria wygląda jakby składała się z samych cierni.
Escobaria wygląda jakby składała się z samych cierni.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli to tylko eksperyment na razie to ciekaw jestem produktu finalnego,
bo to na zdjęciach wygląda już bardzo ładnie.
bo to na zdjęciach wygląda już bardzo ładnie.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Od ostatniego pokazania sporo się u Ciebie zmieniło. Rośliny urosły, wyładniały. Podoba mi się!
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Hmmm, hmmm, nie chcę nic mówić ale cicho też nie będę Już drugi rok ukrywasz przed nami te swoje ślicznoty...chromat pisze:jang Nie robiłem zdjęć w tym roku, ponieważ nie jestem z nich zadowolony ale cóż będzie jeszcze okazja
co do podłoża to glina/kompost/perlit i wermikulit, żałuje tylko, że nie dałem żwiru, lepiej by było ale tak to ok, te co zaskoczyły rosną lepiej niż wcześniej
a skalniaczek
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
trochę się ograniczyłem, zapewne jeszcze ograniczę, z mrozakami mogę robić co chce miejsca mam dużo, a haworsje to zostawiłem dwie kuwety kudłatych i tyle, to mnie najbardziej teraz z nich bawi.
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
Zaraziłeś mnie w swoim czasie właśnie takim typem haworcji bo wcześniej jakoś na nie nie zwracałem aż takiej uwagi... No i mam ich teraz naprawdę dużo.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Daszek na skalniaku już założyłeś?
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
parę chwastów ;) ze skalniaka Dla Henia sprawozdanie
Widok ogólny
Daszek jest całoroczny, taki "normalny deszcz" nic nie szkodzi, ale pozioma zlewa zacina. Daszek jest na stałe podpatrzyłem to u Czecha, W lecie tylko muszę podlać z konewki od czasu do czasu. Jak miałem taki nie zakryty, to nawet nie podlewałem, wiadomo deszcz się zdarzy. Miałem mniejszą kontrolę nad tym, teraz uważam, że mam lepszą. Zabezpieczanie banalne strecz - to głównie przed zacinającym deszczem, wiadomo teraz nie obeschnie podłoże aż tak .. ale też przed kotami, które mi złamały opuncje ( Fragilis się broniła!) dziady sobie kuwetę robią Za dwa tygodnie zobaczę czy się sprawdza. Uprzedzam pytanie jest wentylacja, nie wszystko jest zawinięte.
Teraz to co w skrzynkach. Głównie lubię escobarie, trochę echinocereusy, ale i jakiś małych opuncji też mam - przynajmniej koty się ich boją hehe....i to będzie tak szło w tym kierunku.
Trochę zmieniłem budowę inspektu i jest dużo lepsza wentylacja, w tym roku tak nie ocieplam. Bo jak pamiętacie wiosną nie miałem jak podjechać i dwa ciepłe dni w kwietniu ...ugotowały wszystkie siewki
Sprawdzałem temperaturę wczoraj i się zbytnio nie podnosi w słoneczny dzień - w środku oczywiście, więc chwasty poszły do środka. (coś te zdjęcia do góry nogami...)
PS. Haworsje nadal mam, tylko mniej i tak wolę
Widok ogólny
Daszek jest całoroczny, taki "normalny deszcz" nic nie szkodzi, ale pozioma zlewa zacina. Daszek jest na stałe podpatrzyłem to u Czecha, W lecie tylko muszę podlać z konewki od czasu do czasu. Jak miałem taki nie zakryty, to nawet nie podlewałem, wiadomo deszcz się zdarzy. Miałem mniejszą kontrolę nad tym, teraz uważam, że mam lepszą. Zabezpieczanie banalne strecz - to głównie przed zacinającym deszczem, wiadomo teraz nie obeschnie podłoże aż tak .. ale też przed kotami, które mi złamały opuncje ( Fragilis się broniła!) dziady sobie kuwetę robią Za dwa tygodnie zobaczę czy się sprawdza. Uprzedzam pytanie jest wentylacja, nie wszystko jest zawinięte.
Teraz to co w skrzynkach. Głównie lubię escobarie, trochę echinocereusy, ale i jakiś małych opuncji też mam - przynajmniej koty się ich boją hehe....i to będzie tak szło w tym kierunku.
Trochę zmieniłem budowę inspektu i jest dużo lepsza wentylacja, w tym roku tak nie ocieplam. Bo jak pamiętacie wiosną nie miałem jak podjechać i dwa ciepłe dni w kwietniu ...ugotowały wszystkie siewki
Sprawdzałem temperaturę wczoraj i się zbytnio nie podnosi w słoneczny dzień - w środku oczywiście, więc chwasty poszły do środka. (coś te zdjęcia do góry nogami...)
PS. Haworsje nadal mam, tylko mniej i tak wolę
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
Sprawozdanie przyjęte.
Roślinki na skalniaku ładne i coraz ładniejsze, rozwiązania techniczne dobre i coraz lepsze, pomysły oraz plany ciekawe i perspektywiczne. Słowem - super sprawa!
Maluchów jak widzę też nie brakuje więc obszar trzeba będzie mocno zwiększyć.
Tylko haworcji (których już nie masz tylu dobrych) żal...
Roślinki na skalniaku ładne i coraz ładniejsze, rozwiązania techniczne dobre i coraz lepsze, pomysły oraz plany ciekawe i perspektywiczne. Słowem - super sprawa!
Maluchów jak widzę też nie brakuje więc obszar trzeba będzie mocno zwiększyć.
Tylko haworcji (których już nie masz tylu dobrych) żal...
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Heniu z Haworsji coś jeszcze jest nie martw się tylko zawęziłem wąską specjalizacje
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
A dla mnie to nie jest dobra wiadomośc. Miałeś dużo dobrych roślin, szkoda ich bo pewnie zniknęły w wyniku tego zawężania specjalizacji.