Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

No nie wiem Beatko co ja tak przyspałam z Twoim wątkiem widocznie rozprawa o tawułach i tawułkach mnie uśpiła :;230 Jednak obudziły mnie te botaniczne słoneczka na rabacie :D .Lubię tawułki mam różową i ciemno bordową tawułkę, a także ładne niskie parzydło leśne dorastające do 1m jesienią ładnie przebarwiają mu się listki na różowo..Kurcze zresztą czego ja nie mam :;230 Beatko pogoda idzie na plus więc sama radość i może wreszcie róże ruszą z kopyta bo na razie wegetują zamiast rosnąć.czy chcesz może przetacznika płożącego mrs Holt
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea słodkie małe jajeczniczki...biały i żółty takim początkiem wszystkiego...życia, wiosny :D
Pogoda się poprawiła, ale niestety dzięki halnemu :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bea, porzeczka krwista dobrze wygląda nie tylko w towarzystwie mahonii, ale też tawuły szarej , bo w tym samym czasie kwitną i mają kontrastowe kolorki. Właśnie myślę jak by tu zrobić taki duet :wink: Kochana nie wysyłaj mi tawuły Nippońskiej , gdzieś ja tam uchwycę i tamaryszka też nie. On jest dosć powszechny to gdzieś uszczknę mały kawałek . Jak z nim postępować ? jak z innymi patyczkami ? . Tawułkę jedną wczoraj przesadziłam , zobazymy, ale też w dosć cieniste miejsce, tylko ma swobodę. Zobaczymy, najwyzej kiedyś dalej przesadzę ;:306
Wyślę Ci Tawułę szarą , tamaryszka i spróbuję hibiskusa. mam jednego z zeszłego roku , nawet kwitł bo był patyczek uciety z zawiazkami. W tym roku nie wiem czy zakwitnie, ale na pewno szybko. Jest malutki, ale żyje w ogrodzie :) Jak Ci się rozrosną iryski żyłkowane to wtedy poproszę :wink: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karola, myślałam, że chcesz tawułę wczesną i tę Ci chciałam wysłac, pisząc, że mam małe i drobne jeszcze patyczki. A nipońską pokazałam na fotce bo o nią pytałaś. Ale ok.
Iryski żyłkowane kupiłam dopiero jesienią ubiegłego roku i nie mam pojecia czy coś się pokaże na przyszłą wiosnę, sama jestem ciekawa. Ale na pewno będe pamiętać o Tobie, jakby było ich więcej.
A tamaryszkowe patyczki, nawet te wąziuśkie, ale ok 30 cm ogołacam do połowy z gałązeczek od dołu, lekko nacinam sekatorem korę i wkładam od razu do ziemi, wciskam prawie do połowy. I za dwa lata już jest spore drzewko....

Marysiu, no nasz halny tak już ma, że dobrą pogodę przynosi. Wiało mocno, teraz u mnie pada, choć przez cały dzień świeciło mocno słoneczko.
Ja niestety chwilowo niedomagam zdrowotnie, więc nie mam jak wykorzystać tej lepszej pogody w ogrodzie, a tak na nią czekałam. Ale mam nadzieję, że od soboty już będę na całkowitym chodzie.

Jadziu, tak, poproszę tego przetacznika mrs Holt, nie mam go. ;:196
A oto lewisja na obudzenie wątkowe dla Ciebie, na pewno podziała ;:172

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Bardzo ładne te Tardy, ja je co roku podziwiam, a dopiero od dwóch lat wiem, że to też jest tulipan :wink: Jesienią posadziłam podobne, ale różowe przy rododendronie i niestety, mają za mało słonka, ani razu nie otworzyły łebków ;:224 Oznaczyłam je i niedługo jak przyschną liście przesadzę, bo szkoda takich pięknotek żeby je w kącie trzymać.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lewisje śliczne są! Te kolorki ich zachwycają mnie zawsze... tylko nie potrafię się z nią dogadać co do wytrzymania u mnie w ogrodzie. ;:219
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Od zawsze podobały mi się lewisje, są piękne..niestety u mnie jednoroczne. :wink: Być może Beatko u ciebie zagoszczą na dłużej. ;:128
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko Droga to możemy sobie rączki podać! i Ciebie biedaczko coś żre? Zdrówka i rychłego powrotu do formy z serca Ci życzę ;:196 Dobrze, że chociaż masz w domu te cudnie kwitnące lewizje to jest na czym oko powiesić :roll: Jak to po halnym dzisiaj ciemno i mokro ale i niestety zimno ;:oj ech ta wiosna!
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Wszyscy ostatnio jacyś cherlawi, gdzie nie spojrzysz tam smarkają i kichają ;:222

Przynajmniej masz kolorowe kwiecie na pocieszenie :wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Agnieszko, tak, bardzo są ładne te tulipany botaniczne. I nazwa taka prosta, że od razu wpada w pamięć - Tarda.
A jakie masz te różowe tulipany? No niestety, potrzebują słoneczko ;:3 i chyba niekoniecznie taką kwaśną glebę jak rododendron. Chyba im nie jest razem po drodze. Dobrze, że masz plany by je przenieść na inne miejsce.
Ja swoje Tardy mam dopiero pierwszy rok, ale nie zawiodły.

Basiu - oj śliczne są lewijze jak kwitną! Czekam jeszcze na kolorki dwóch kolejnych, ale te zakwitną pewnie dopiero w normalnym dla nich terminie, oby. :tan

Zuziu, - a może ja je po prostu na ganeczku przezimuję? No też się boję, że lewizja może stawiać focha. A widzę, że tu na ganku mają się świetnie.

Marysiu, no dopadło i mnie, za zimno miałam ostatnio w pracy, organizm nie wytrzymał bo troszkę byłam przepracowana i przemęczona, osłabiona. No i choróbsko dopadło. Mam nadzieję, że obie szybko wyzdrowiejemy. Ogród czeka, bo pogoda ładna tuż tuż.

Aniu, czasami przeziębienie przebiega inaczej niż kichanie, niestety.... I chyba kichanie jest lepsze ;:172
Lewizja jak tylko do mnie przyszła to od razu uradowała moje serce. Taki mały kwiatuszek, a tak cieszy! Ma dużą wadę, że nie kwitnie od maja do października ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, tylko nie choruj nam, kochana. ;:167
Przepiękne lewizje! ;:63 U mnie jednoroczne albo wcale. ;:306
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jakie ładniusie lewizje, moje co prawda przetrwały zime, ale gdzie im do kwitnienia jeszcze, jak ciagle zimno ;:185 zdrówka Beatko, bo chyba w końcu kiedyś nastąpi ocieplenie i będzie można poszalec do woli :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Żółciutkie Tardy są śliczne ;:138 Też je mam, chociaż dużo mniej niż kiedyś.
A lewizje cudne. Takie rozwinięte dokładnie pokazują ciekawe kolory. Spotykam je czasami u siebie na ryneczku, ale skoro piszecie, że one zimy mogą nie przeżyć, to one nie dla mnie. Mam dla Ciebie białą jeżówkę, jakąś taką niższą odmianę. I ta jest pewna. Wyślę Ci jeszcze dwie inne i tam powinna być jedna biała wysoka, druga będzie różowa. Niestety nie wiem, która jest która ;:218 Najwyżej różową komuś oddasz. Jak nie sprawdzą się kolory, to podeślę Ci na jesieni pewniaka ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko kuruj się szybciutko, bo przed nami majówkowe upały ;:333 ;:196 ;:168
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko ja chociaż drapnę na zdjęcia, a Ty szybko zdrowiej bo może coś w ogrodzie kwitnie, a my tego nie widzimy ;:168 No tak, ale Ty nie masz obowiązków, Ty nie musisz nikogo w ogrodzie karmić :lol: Zdróweczka ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”