Drzewa owocowe - cięcie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
robus75
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 kwie 2011, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witam. Może mi ktoś pomoc jak przyciąć takie drzewka i czy w ogóle je przycinać teraz. Zakupiłem i posadziłem je kilka dni temu i nie wiem czy coś z nimi teraz robić. Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
aro
50p
50p
Od: 6 mar 2009, o 20:49

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Musisz koniecznie je przyciąć,postaraj przyciąć je tak
robus75
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No to pięknie :) Nic nie zostanie z tych drzewek tylko same "patyki". Czy na pewno mam je właśnie tak przyciąć? Nie watpie w aro ale chciałbym się upewnić czy właśnie tak uczynić :wink:
anbol
50p
50p
Od: 14 lut 2011, o 19:11
Kontakt:

Post »

Jak zwykle aro jest bardzo drastyczny.. :wink: Patrząc na zdjęcia myślę że właściciel chciałby mieć drzewka z przewodnikiem,w związku z tym,gałązki poziome zbyt nisko rosnące(ja stosuje zasadę że na początek pierwsze piętro zostawiam na wyskokości kolana)wyciąć na gładko,pozostałe przyciąc,z tym że wiśnia zdecydowanie najkrócej-na kilka oczek,przewodnik skrócić też,w śliwach i gruszach boczne gałązki za pomoca taśmy,sznurków i wbitych w ziemię szpilek,palików przygiąc jak się uda najlepiej do poziomu-wtedy szybko zaczną owocować.drzewko,które ma jedynie przewodnik,mozna trochę skrócić-pobudzi je do wzrostu.I prawę mówiąc zdecydowanie lepiej mi się podejmuje decyzję,jak mam drzewko przed sobą i widzę jego rzeczywiste rozmiary...a i tak po cięciu zawsze uważam, podczas choćby powrotu do początku rzędu, że niepotrzebnie to czy tamto zostawiłam.Ale to stara zasada,że właściciel nie powinien ciąć :roll:
Zasada zawsze jest taka,że wycinamy gałązki które tworzą bardzo ostry kąt z przewodnikiem(potem pod ciężarem owoców będą się wyłamywać)zbyt nisko,zbyt gęsto.Nawet w dużych sadach stosuje się formowanie drzew przez przyginanie,przywiązywanie gałęzi,zakładanie klamerek bieliźnianych na młode gałązki,wykałaczki itp,to czemu nie na małych powierzchniach.najbardziej pożadanym kształtem drzew owocowych jest "choinka",czyli dolne gałęzie najdłuższe(no i jak najbardziej poziome)a najwyższe najkrótsze,albo z tendencją do zwieszania się(czyli i tak wąsko)Wtedy słoneczko może wszystko pooglądać.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ja tam przewodnika nigdy nie tnę,tnę tylko te które będą ,,sobie przeszkadzać'' w przyszłości a jak mi szkoda :roll: to kombinuję ze sznurkiem i odchylam gałęzie na boki.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
robus75
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

anbol pisze:Jak zwykle aro jest bardzo drastyczny.. :wink: Patrząc na zdjęcia myślę że właściciel chciałby mieć drzewka z przewodnikiem,w związku z tym,gałązki poziome zbyt nisko rosnące(ja stosuje zasadę że na początek pierwsze piętro zostawiam na wyskokości kolana)wyciąć na gładko,pozostałe przyciąc,z tym że wiśnia zdecydowanie najkrócej-na kilka oczek,przewodnik skrócić też,w śliwach i gruszach boczne gałązki za pomoca taśmy,sznurków i wbitych w ziemię szpilek,palików przygiąc jak się uda najlepiej do poziomu-wtedy szybko zaczną owocować.drzewko,które ma jedynie przewodnik,mozna trochę skrócić-pobudzi je do wzrostu.I prawę mówiąc zdecydowanie lepiej mi się podejmuje decyzję,jak mam drzewko przed sobą i widzę jego rzeczywiste rozmiary...a i tak po cięciu zawsze uważam, podczas choćby powrotu do początku rzędu, że niepotrzebnie to czy tamto zostawiłam.Ale to stara zasada,że właściciel nie powinien ciąć :roll:
Zasada zawsze jest taka,że wycinamy gałązki które tworzą bardzo ostry kąt z przewodnikiem(potem pod ciężarem owoców będą się wyłamywać)zbyt nisko,zbyt gęsto.Nawet w dużych sadach stosuje się formowanie drzew przez przyginanie,przywiązywanie gałęzi,zakładanie klamerek bieliźnianych na młode gałązki,wykałaczki itp,to czemu nie na małych powierzchniach.najbardziej pożadanym kształtem drzew owocowych jest "choinka",czyli dolne gałęzie najdłuższe(no i jak najbardziej poziome)a najwyższe najkrótsze,albo z tendencją do zwieszania się(czyli i tak wąsko)Wtedy słoneczko może wszystko pooglądać.
No to mam jakaś jasność przynajmniej. A mam takie pytanie czy we wszystkich drzewkach przyciąć przewodniki? A jeśli tak to w którym miejscu je "ciachnąć". No i te gałązki jak krotko przycinać? We wszystkich drzewkach ciąć gałązki czy tylko w wiśniach? Rozumiem ze wiśnie bardziej ciąć a inne drzewka mniej. Tylko ile mniej niż wiśnie?
robus75
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie za dużo pytań za bardzo chaotycznych :roll:
robus75
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czy jakiś "wujek dobra rada" powie mi w którym miejscu obcinać gałązki i przewodnik?
anbol
50p
50p
Kontakt:

Post »

Najlepszy "Wujek dobra rada" w kwestii cięcia-Augustyn Mika 'Cięcie drzew i krzewów owocowych'.Jeśli chcesz na dłużej zaprzyjaźnić się z drzewkami i cięciem poszukaj tej ksiązki.A i tak zawsze sam musisz podjąć decyzję,gdzie ciachnąć.Dzisiaj szłam koło moich nowo posadzonych gruszek i małym sekatorkiem wycięłam jedynie ostre kąty,a przewodniki albo w ogóle,albo nad pierwszym żywym oczkiem(część wierzchołków przemarzła)
aro
50p
50p
Od: 6 mar 2009, o 20:49

Post »

Witam nie jestem ekspertem w tej dziedzinie,ale to dobra myśl żeby przeczytać tą książke, wszystko tam jest opisane Moim zdaniem trzeba przyćiąć przewodnik,żeby system korzeniowy zadziałał i nie ma co się martwić że zostaną same kikuty Drzewo przycięte,bardziej zagęszcza swoją korone i jest to zabieg niezbędny dla nowo posadzonych drzew Proszę zwróćić uwage na drzewa nigdy nie cięte;korona idzie do góry,drobne owoce,choroby grzybowe które wynikają z mało prześwietlonych koron (brak dostępu światła) A pozniej mozna napisac ze ktos jest drastyczny w cieciu drzew
anbol
50p
50p
Kontakt:

Post »

aro bardzo cię proszę nie gniewaj się na mnie.... ;:196 ,na prześwietlanie przyjdzie czas jak się zagęści....
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu !
A "cięcie Augustyna Mike", jest jeszcze możliwe do kupienia ?
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
anbol
50p
50p
Kontakt:

Post »

Jak najbardziej-bez wychodzenia do księgarni- również,na all
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu !
Czy jest jakaś różnica miedzy wydaniem z 1998 i 2006 ?
To pierwsze kosztuje 20 zł, to drugie 40 zł.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

Witam
A czy może mi ktoś napisać jak mam przyciąć drzewka gruszek których zdjęcia zamieściłem na poprzedniej stronie?
Mam książkę Augustyna Miki o cięciu drzew owocowych ale nie mam jeszcze odpowiedniej wprawy, dlatego wolałbym się upewnić jak mam to zrobić poprzez to forum. W zeszłym roku próbowałem przygiąć gałązki bardziej do poziomu ale były już bardzo sztywne i bałem się je mocniej naginać aby ich nie złamać. Nie wiem teraz czy tak je zostawić czy jednak wyciąć.
Proszę o pomoc.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”