Nie domyślam się u którą dokładnie chodzi ale cieszy mnie fakt, że mam takąonectica pisze:Roślinki miodzio!Szkoda rekoi, ale jedną tam masz taką, co Ci zazdroszczę
Pospolite ale przeurocze kaktusy - PiotrAPD
- PiotrAPD
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pospolite ale przeurocze kaktusy - PiotrAPD
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to chyba wiadomo
- ta z pudełka, co z daleka wygląda jak un pico jakby 
- PiotrAPD

A tak, to ona
Nie pokazywana bo jeszcze nie kwitła. A tam bliżej okna wyjątkowo jeszcze jedna
Nie pokazywana bo jeszcze nie kwitła. A tam bliżej okna wyjątkowo jeszcze jedna
- Marek L

- Od: 5 maja 2012, o 22:11
Troszkę szkoda tej rekoi ale straty zawsze jakie są i na czymś się trzeba uczyć. Faktycznie temperatura koło 0st C mogła jej zaszkodzić
choć prędzej bym podejrzewał że to starszy epizod.... on lubieją podgnić późnym latem a dopiero na zimowisku pokazać.
Mam nadzieje że w to miejsce pojawi się inna .... tyle że trzeba kilka latek pohodować aby miała piękne skręcone ciernie.
Przy zakupie zawsze można powybrzydzać bo widziałem leptacanty z żółtymi i brązowymi cierniami.
choć prędzej bym podejrzewał że to starszy epizod.... on lubieją podgnić późnym latem a dopiero na zimowisku pokazać.
Mam nadzieje że w to miejsce pojawi się inna .... tyle że trzeba kilka latek pohodować aby miała piękne skręcone ciernie.
Przy zakupie zawsze można powybrzydzać bo widziałem leptacanty z żółtymi i brązowymi cierniami.
- Aileen

- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Fajna miejscówka dla kaktusów, bardzo przyjemny widok
masz tam jeszcze sporo miejsca

Udanych wysiewów życzę oraz 100% wschodów, czekam na relacje i duuużo fotekPiotrAPD pisze:Teraz to już czas poleciZa tydzień zaczynam przesadzanie a już za trzy wysiewanie
- PiotrAPD

Pomału przygotowuję się do wysiewów
Możliwe, że zabiorę się za nie szybciej bo po prostu nie mogę się doczekać
Kupiłem nawet specjalne lampy do roślin do wspomagania maluszków

W tym roku będę troszkę eksperymentował z podłożem. Część wysieję w czystym pumeksie a część w mieszance 80% pumeksu i 20% ziemi do kaktusów.

Wysiewać będę do pojemników szklanych z pokrywkami. Żeby jeszcze więcej światła docierało do sieweczek. Co ciekawe pojemniki te zrobione były w Czechach. Ciekawe czy wymyślone były przez jakiegoś kaktusiarza

Wszystko wysiewane będzie w elektrycznym propagatorze dla uzyskania odpowiedniej temperatury.

No i najważniejsze czyli nasionka. Naprawdę jak dla mnie to stanowczo za dużo mi się ich nazbierało

I wszystko będzie stało przy oknie w takiej oto konstrukcji. Najpierw wysiewana będzie pewna część nasion w propagatorze a jak już wykiełkują to pójdą na górną półkę i kolejna porcja pójdzie do propagatora.

Wszystko wydaje się być proste i obmyślone ale wiadomo, że w życiu tak nie jest i pewne problemiki na pewno się pojawią.
W każdym razie zobaczymy jak będą przebiegały tegoroczne wysiewy. Później dokładnie wam podam jakie gatunki zostaną wysiane i zobaczymy jak będą rosły. Naprawdę nie mogę się doczekać
Możliwe, że zabiorę się za nie szybciej bo po prostu nie mogę się doczekać
Kupiłem nawet specjalne lampy do roślin do wspomagania maluszków

W tym roku będę troszkę eksperymentował z podłożem. Część wysieję w czystym pumeksie a część w mieszance 80% pumeksu i 20% ziemi do kaktusów.

Wysiewać będę do pojemników szklanych z pokrywkami. Żeby jeszcze więcej światła docierało do sieweczek. Co ciekawe pojemniki te zrobione były w Czechach. Ciekawe czy wymyślone były przez jakiegoś kaktusiarza

Wszystko wysiewane będzie w elektrycznym propagatorze dla uzyskania odpowiedniej temperatury.

No i najważniejsze czyli nasionka. Naprawdę jak dla mnie to stanowczo za dużo mi się ich nazbierało

I wszystko będzie stało przy oknie w takiej oto konstrukcji. Najpierw wysiewana będzie pewna część nasion w propagatorze a jak już wykiełkują to pójdą na górną półkę i kolejna porcja pójdzie do propagatora.

Wszystko wydaje się być proste i obmyślone ale wiadomo, że w życiu tak nie jest i pewne problemiki na pewno się pojawią.
W każdym razie zobaczymy jak będą przebiegały tegoroczne wysiewy. Później dokładnie wam podam jakie gatunki zostaną wysiane i zobaczymy jak będą rosły. Naprawdę nie mogę się doczekać
-
jandom1

- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Świetnie to wszystko wygląda ! Nic tylko czekać na efekty wysiewów
od kogo masz nasionka ? 
Twoja radość z wysiewów i mnie się udzieliła
( chociaż to nie moje sianie
). Z takim entuzjazmem i fachowością do tego podchodzisz, że musi się udać.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Zapowiada się akcja z prawdziwego zdarzenia.
Informuj na bieżąco o postępach!
Informuj na bieżąco o postępach!
- Aileen

- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Fajna relacja, jesteś świetnie przygotowany
lampy są to już można zaczynać
Ciekawe, w którym podłożu będą lepiej rosły 
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No profeska!
Toś nam smaka narobił na fotki, teraz będziesz musiał na bieżąco zdawać relację
Nasionka są malutkie - na pewno się zmieszczą
Czyli - jak dobrze zrozumiałam - chcesz siać nie w mineralne?
Nasionka są malutkie - na pewno się zmieszczą
Czyli - jak dobrze zrozumiałam - chcesz siać nie w mineralne?
- PiotrAPD

Dziękuję za zainteresowanie
Oczywiście ciąg dalszy dotyczący wysiewu będzie
Mam tylko nadzieje, że roślinki będą ze mną współpracowały. Bo inaczej to wstyd będzie
Filip, większość nasionek mam z SuccSeed ale posiadam także własny materiał oraz od osób prywatnych m.in. od Tomka B.
Lucy, do tej pory siałem w minerale. W tamtym roku lepsze efekty miałem w czystym żwirku a dwa lata temu w mieszance żwirku i ziemi. W tym roku chcę spróbować w drobnym pumeksie i jego mieszance
Oczywiście ciąg dalszy dotyczący wysiewu będzie
Filip, większość nasionek mam z SuccSeed ale posiadam także własny materiał oraz od osób prywatnych m.in. od Tomka B.
Lucy, do tej pory siałem w minerale. W tamtym roku lepsze efekty miałem w czystym żwirku a dwa lata temu w mieszance żwirku i ziemi. W tym roku chcę spróbować w drobnym pumeksie i jego mieszance
- Marek L

- Od: 5 maja 2012, o 22:11
Przygotowania w pełni pofi... tylko podziwiać. Co do nasion z succseed to mam bardzo mieszane wrażenia ... prawda że to doświadczenia z przed kilkunastu lat
i może coś się zmieniło.
Trzymam kciuki za powodzenie akcji. W relacji fotograficznej zabrakło mi jeszcze fotki z Previcur- em
Z moich niewielkich doświadczeń wychodzi że podłoże do siewu ma znaczenie ,ale nie tak wielkie jak to do którego pikujemy
maluśkie siewki. Tam straty miałem największe. Jednak przy kiełkowaniu głównie woda , temperatura i światło graja największą role bo
pierwsze jedzonko dla roślin zapewnia to zgromadzone w nasionku.
i może coś się zmieniło.
Trzymam kciuki za powodzenie akcji. W relacji fotograficznej zabrakło mi jeszcze fotki z Previcur- em
Z moich niewielkich doświadczeń wychodzi że podłoże do siewu ma znaczenie ,ale nie tak wielkie jak to do którego pikujemy
maluśkie siewki. Tam straty miałem największe. Jednak przy kiełkowaniu głównie woda , temperatura i światło graja największą role bo
pierwsze jedzonko dla roślin zapewnia to zgromadzone w nasionku.
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- profesjonalna "porodówka" dla kaktusowych "niemowlaków".
- życie byłoby mniej ciekawe, gdyby nie było problemów, a i nasza wiedza o naszych podopiecznych byłaby zbyt zawężona o brak rozwiązywania problemów związanych z "odchowem niemowlaków", byłoby zbyt prosto, nieciekawiePiotrAPD pisze:Wszystko wydaje się być proste i obmyślone ale wiadomo, że w życiu tak nie jest i pewne problemiki na pewno się pojawią.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- PiotrAPD

I nie będzie ani z tym ani z żadnym innym środkiem bo po złych doświadczeniach z ubiegłego roku postanowiłem, że nic przeciwko grzybom nie będę aplikować.Marek L pisze:W relacji fotograficznej zabrakło mi jeszcze fotki z Previcur- em![]()
Pojemniki i substrat będą z dezynfekowane i liczę, że na nasionkch nic złego nie przeniosę