Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

No już sama nie wiem Basiu, bo na kolejnym kwiatku znowu się te pomarańczowe maźnięcia ujawniły. Coś czuję, że trzeba będzie poczekać do przyszłego roku z identyfikacją.
I jeśli chodzi o 452 - Bright Star i 425 - Evelyn Rumboldt to jest wszystko ok - ja zdjecia pomieszałam. Evelyn jest w postaci 15 cm. krzaczka i obawiam się, że w tym roku nie zakwitnie.

I jeszcze te dwie od p.Stanisława mam - przyszły bez zawieszek. Ta pierwsza to może Hapet Vinete?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu,
kolorystycznie pasuje Hapet Vino i Hapet Vinette, ale te, obie, są małymi, 5 cm daliami pomponowymi...
Nie podałaś wielkości kwiatu... ale podejrzewam, że to bardziej może być Joost Champion - trochę większy od poprzednich, zaliczany do dalii typu ball i trochę "niedokolorowany" ze względu na nadmiar słońca w okresie kwitnienia...
Druga to chyba Caproz Jerry Garcia, ze względu na odcień czerwieni i specyficzny dla tej odmiany środek kwiatu w pierwszej fazie kwitnienia - końce płatków są rozjaśnione przez słonko... normalnie kwiat ma wielkość 18 cm, ale w tym roku, ze względu na suszę, pewnie nie jest tak duży.
Mogę się mylić, oczywiście...
Odnosząc się jeszcze do zdjęć z poprzedniego postu - Louie Meggos się zgadza, Myrtles Folly też i Gitt's Perfection również - niektórym osobom w tym roku zakwitła całkowicie na biało... ale ma specyficzny układ i kształt kwiatów i to ona - jeśli chodzi o odm. Spartacus to nie jest chyba jednak to, ale nie wiem co.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Basiu jeżeli chodzi o Gitt's Perfection to w zeszłym roku piierwsze kwiaty były białe dopiero następne łapały ten delikany róż , może ta odmiana tak ma ( w tym roku jeszcze u mnie nie kwitnie ) .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Basiu liczę na Hapet Vinette bo ją zamawiałam :wink: Mała jest, ale to dopiero pierwszy kwiat. Co do Spartakusa to też go bardzo podejrzewam o niebycie nim. Ale to dopiero pierwszy kwiat, może nie całkiem jeszcze rozwinięty i robione zdjęcie pod słońce. No i mały jest. Ale zobaczymy co będzie dalej. Ale mam duże wątpliwości jak patrzę na Twoje zdjęcie Spartacusa z wystawy - wygląda na zupełnie inną dalię...
A jeszcze tyle dalii nie rozkwitło...
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Coraz więcej kwitnie ;:138 ;:138

Obrazek
.....Primaner mimo , że nie zamawiałam zostanie ;:167

Obrazek
......Vouge's Perfect

Obrazek
......Dahlie La Vie

Obrazek
......Colwood Sheri

Obrazek

Obrazek
........Hollyhill Lemon Ice

Obrazek
........Jetfire

Obrazek

Obrazek
........Mingus Artur

Obrazek

Obrazek
......Koshu

Obrazek

Obrazek
........Sakura -Jooh

Obrazek
....Wyn's Cinnabar

Obrazek
.......Wyn's Conquistador

Obrazek
.......Merostar

I z zeszłorocznej odmiany NN miała być Kim Marie ale raczej nie jest
Obrazek
....do rozpoznania
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

BarbaraR pisze:Jak co roku, mniej więcej w połowie sierpnia, odbywa się wystawa dalii i mieczyków w Rybniku. W tym roku chwała wystawcom, że pomimo trudnej pogody, postarali się, żeby wystawa się odbyła. I było co oglądać!
Zaraz po otwarciu wystawy miały miejsce uroczyste chrzciny dalii DAWID. Ojcem Chrzestnym był Dawid, wnuk p. Andrzeja Surmy, który zaprezentował najwięcej odmian na wystawie (p. Andrzej oczywiście, alę łącznie z wnukiem, który dzielnie asystował). Twórcą dalii jjest oczywiście Stanisław. Bardzo sympatyczna uroczystość, a ojciec chrzestny i "dawca" imienia wcale nie był stremowany sytuacją, a wręcz przeciwnie - bardzo rezolutny i ucieszony, bo za przykładem dziadka, bardzo kocha dalie.
Basiu bardzo dziękujemy za informacje z wystawy w Rybniku! Wszystkim wystawcom i kolegom za zdobycie zaszczytnych miejsc na "pudle" za swoje wspaniałe okazy dalii składam serdeczne GRATULACJE!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ryszardzie,
szczerze mówiąc, to bardzo szkoda, że masz daleko do Rybnika - obserwując Twoją kolekcje dalii śmiem twierdzić, że gdybyś wystawił swoje najpiękniejsze okazy, również stałbyś w Rybniku na pudle... ;:180
Mirko,
Twoja ostatnia NN to Coriallo Furioso, a Twoja Hollyhill Lemon Ice wzbudza moją zazdrość :cry:
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

BarbaraR pisze:Ryszardzie,
szczerze mówiąc, to bardzo szkoda, że masz daleko do Rybnika - obserwując Twoją kolekcje dalii śmiem twierdzić, że gdybyś wystawił swoje najpiękniejsze okazy, również stałbyś w Rybniku na pudle... ;:180
O , tak Ryszardzie zgadzam się z Basią ;:108
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Witam!
Bardzo dziękuję za miłe słowa koleżankom pod moim adresem BardaraR i alicjid31. Co do moich dalii, to stwierdzam że nie są tak atrakcyjne jak naszych kolegów Grzegorza i Stanisława i innych uczestników wystaw. Tak do Rybnika z Poznania to trochę daleko i są z tym związane pewne koszty!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rysiu - Nie bądź taki skromny .
Po Twoich fotkach widać jak atrakcyjny kwiat potrafisz wyhodować , który bije na głowę niektóre moje kwiaty ;:108
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pojawił się nam nowy, kolejny, wątek daliowy...
A ja uporałam się wreszcie z fotosikiem - wieczorem wstawię jeszcze jakieś zdjęcia z ostatniej wystawy w Rybniku, bo teraz nie zdążę. Grzesiu, kiedy zobaczymy Twoje tegoroczne kwitnące dalie? Nie mogę się doczekać fotek nowych dalii od Stanisława i tych zagranicznych ;:65
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Basiu z powodu suszy , moje nowości od Stanisława nie są tak atrakcyjne jak być powinny .
Postanowiłem ze tak nieatrakcyjnych fotek nie będę publikował . Kwiaty niedorośnięte nie wybarwione .
Może zrobię jakiś wyjątek ,ale nie obiecuje .
Może przyszły rok będzie bardziej przyjazny daliom .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pomimo suszy, a potem wichury i nawałnicy dalie od Stanisława mają się dobrze. jeszcze nie wszystkie kwitną, ale pąki już są.

Danum Pinky
Obrazek

Hapet Bordeaux
Obrazek

Kageboushi
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Witajcie,

Moje dalie również pączkują i kwitną - niestety, przez brak wody, kwitnienie nie jest aż tak oszałamiające, mimo to kwiaty i tak są piękne i mam nadzieję, że wrzesień będzie daliowym miesiącem ;:108

Panie Stanisławie, raz jeszcze dziękuję ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

Kochani, zwracam się do Was z prośbą-pytaniem, co dzieje się z moimi daliami?
Przywędrowałam tutaj, jako że żadnych konkretnych informacji w sieci znaleźć nie mogę, a przygodę z daliami zaczęłam właśnie od dalii zakupionych od Pana Stanisława ;:180
Cześć zdążyła pięknie zakwitnąć, zdjęcia zamieszczałam wcześniej, jednak z dnia na dzień moje dalie nikną w oczach :(
Początkowo myślałam, że to za sprawą gnębiącej nas suszy- znajdujemy się dokładnie w epicentrum obszaru, na którym w/w zbiera swoje żniwo :( , podlewanie niewiele daje, ponieważ piaskiem nasza ziemia stoi, woda przesiąka przezeń, jak przez sito :( , ale zaczynam mieć wątpliwości, czy to przypadkiem nie jakieś choróbsko trawi moje dalie, podpowiecie? :roll:

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”