Moja działka 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 6

Post »

Ostatni kosaciec niesamowity ;:oj Aż przewertowałem katalog historycznych kosaćców z początku XX wieku Goosa&Koenemana ale nie znalazłem go.
Widzę, że masz chabra nadobnego? Bo miałem Ci robić sadzonkę :)
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wow ale kwitnienia ;:138
Urzekł mnie irys syberyjski taki ten niebieściutki i różyczki szczególnie ta pastelowa.
Dowiedziałam się że moja roślinka bez nazwy to czyściec wielokwiatowy i zobaczyłam ile można mieć rodzajów piwonii :shock:
Lubię do Ciebie zaglądać.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Marysiu delosperma to jesteś szczęśliwa, że działka podlana, u mnie nadal susza i upał niemiłosierny. Dzisiaj po południu trochę pogrzmiało i nawet poszłam do domu, ale dotychczas nie spadła ani kropla deszczu.
Nasionka szachownicy już zapisane, ale ponieważ nie zawsze wschodzą, zarezerwuję dla Ciebie również kilka cebulek.
Kocurki dziękują i również Cię pozdrawiają.

Marysiu Maska roślinki dziękują za pochwały. Żmijowiec jest śliczny, od czasu jak dostałam go od Irminki, co roku pięknie się rozsiewa.
Czarnule po porannym posiłku, wyruszają na zwiad. Najpierw spojrzenie w prawo potem w lewo i skok na wprost do sąsiada, bo tam duży trawnik do biegania i harców. A ten mały prowodyr zawsze na czele.
Nasiona szachownicy też wysiewałam, ale wzeszły bardzo słabo i to w dodatku po dwóch latach.
Jęczmień grzywiasty jest jednoroczny, ale jak raz wprowadzisz go do ogrodu, to już sam zadba o to, żeby tam zostać.
Jeże bardzo lubią kocią karmę i na pewno będą często sprawdzać, czy czeka na nie coś w miseczce. Moje lubią też skubnąć gotowanego mięsa, a nawet kości z porcji rosołowej, gdy koty coś zostawią.

Małgosiu clem3 moja piwonia 'Karl Rosenfield' ma kwiaty ciemno czerwone, prawie bordowe, niestety aparat nie oddaje wiernie tego koloru.
Czosnek 'Forelock' kwitnie u mnie po raz pierwszy. Kwiaty bardzo długo się rozkwitają, najpierw główki były skierowane w dół potem się wyprostowały i zaczęły pękać im kapturki. Teraz czekam aż kwiaty całkowicie się rozwiną.
Jęczmień to trawka jednoroczna, ale ładnie się rozsiewa.
Kocurki dziękują za pochwałę.

Jacku jacekopole dziękuję Ci bardzo za pochwały.
Ten rok jest bardzo dobry dla piwonii. Niektóre z nich mają kwiaty wprost ogromne i pachną oczywiście przepięknie. Szkoda tylko, że jest susza i upały, bo kwiaty bardzo szybko przekwitają.

Olu Bufo-bufo masz rację nie przesadzaj dyptamu, bo on lubi po przesadzeniu się obrazić i potem przez kilka sezonów wcale nie przyrasta.
Pozbieram dla Ciebie nasionka jęczmienia grzywiastego, to śliczna i niekłopotliwa roslinka , tylko do suchych bukietów trzeba ją ścinać w początkowej fazie rozwoju kłosa.
Ten czosnek jest niesamowity, opisałam rozwój jego kwiatostanu powyżej w odpowiedzi dla Małgosi.

Marysiu mar33 tak, kosaciec jest śliczny, to jeden z niższych i o stosunkowo małych kwiatach. Jeszcze kwitnie, więc jest szansa, że obejrzysz go w realu i jak się spodoba, to zrobimy sadzonkę.

Jacku JacekP kosaciec jest ciekawy, ale jak już napisałam powyżej, raczej niskiego wzrostu i o niezbyt dużych kwiatach.
Kupiłam go kilka lat temu na targu. Nie przyrasta rewelacyjnie, ale coś tam skubnę dla Ciebie.
Chaber nadobny odnalazł się i po raz pierwszy zakwitł dwoma kwiatami, niestety jeden z nich zasmakował ślimakom. Za sadzonkę więc dziękuję.

Aneciu anetta bardzo dziękuję i cieszę się, że moje zdjęcie przyczyniło się do identyfikacji Twojej rośliny.
Mam 13 odmian piwonii i nie wydaje mi się, żeby to było bardzo dużo.
Zapraszam, zaglądaj do mnie kiedy tylko masz ochotę.

Zapraszam na spacer.

Na początek makowa panienka w spódniczce i w kapturku.
Obrazek Obrazek

Rozkwitają pierwsze lilie.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Róże pnące obie nn
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Powojnik bylinowy 'Arabella'
Obrazek Obrazek

Miecznica kalifornijska
Obrazek Obrazek

Następne dwie róże nn
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kosaciec holenderski 'Blue Magic'
Obrazek Obrazek

Czosnek 'Forelock'
Obrazek Obrazek

Rozkwita mój potwór wiciokrzew japoński 'Halliana'
Obrazek Obrazek

Pierwsze kwiaty penstemona palczastego 'Mystica'
Obrazek Obrazek

Jodła koreańska 'Silberlocke'
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lideczko, masz tyle roślinek zupełnie mi nieznanych ;:oj a róże, irysy, lilie i maki cudownie ujęte, nawet czosnek w fikuśnym kapelusiku. ;:138 ;:138
Ale najfajniejsze są kociambry jakby czekały w kolejce na znikający pod ziemią obiadek a nie doczekawszy się gryzonia, łaskawie spałaszowały co pańcia nastroiła i z wielką rozkoszą leżakują. ;:19 ;:306 ;:306
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Widzę, że lilie kwitną ci już na całego ;:oj U mnie dopiero dwa kwiaty mają... I u ciebie jasne róże? Też muszę sobie sprawić, piękne są.
Świetnie uchwyciłaś czosnek z kapturkiem na głowie ;:306
A koty cudnie pozują do zdjęć ;:215
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Lideczko , Marysia ma rację :D . Mnie już się oczy zaświeciły do tego iryska ;:oj - prześliczny.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu coś mi zwykłe polne maczki zniknęły, ale już sąsiad posiał zboże to może wrócą :D Śliczne róże ;:333 coś ostatnio na zdecydowaną czerwień mnie bierze :D Lilie i u mnie zaczynają ale jeszcze nie tak szybko. Ciekawy jest penstemon palczasty i miecznica. Będę musiała wysłać Ci pw bo kwitną mi różne ciekawostki a nie wiem co to :;230 Kotki chowają się pod roślinach, bo tam chłodniej.
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lidziu jak dobrze że Cię znalazłam ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Lidziu jak szybko Tobie te rośliny kwitną. Lilie i penstemon już jakie pootwierane ;:oj
Ja jeszcze na nie czekam, choć lilia już pierwszy kwiatek uchyliła... ;:224
Czosnek fajnie wyglądał w tej czapeczce ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Stasiu stasia_ogrod dziękuję za pochwałę roślinek.
Koty rozprawiły się już z wszelkimi myszowatymi i teraz są na moim wikcie. W czasie upałów szukały cienistych i chłodnych miejsc do drzemki.

Małgosiu clem3 z lilii kwitnie na razie pierwsza azjatycka, martagony i marhan. Po zimie mam bardzo duże straty w liliach.
Czosnek przez kilka dni zmieniał ubranka, najpierw miał płaszczyk, a potem juz tylko kapturek.
Róż u mnie coraz mniej, za dużo przy nich pracy, a sił już brakuje.
Koty są bardzo aktywne, ale w upał najczęściej odpoczywają.

Danusiu ktoś irysek właśnie zakończył kwitnienie i niedługo go wykopię, żeby podzielić i przesadzić. Będę wtedy pamietać również o Tobie.

Marysiu Maska mak polny pieknie się wysiał i chyba nie smakuje ślimakom, bo kwitnie jako jedyny oprócz wschodniego. Pozostałe zostały skonsumowane.
Koty w czasie upalów najchętniej leżą pod liśćmi lepiężnika.
Wklejaj ciekawostki w swoim wątku, będę zaglądać i postaram sie rozpoznać. No chyba że wolisz na PW.

Irenko adamiec z braku czasu, rzadko ostatnio piszę na forum i pewnie dlatego nie mogłaś mnie znależć. Ale skoro już znalazłaś, to zapraszam do częstszych spacerów.

Zuzo sweetdaisy w czasie upałów rośliny szybciej rozkwitają, ale też krócej cieszą kwiatami.
Było tak gorąco, że nawet czosnek musiał zrzucić czapeczkę.

Zapraszam na spacer w deszczu.
Obrazek ostróżka letnia

Obrazek lilak Meyera 'Palibin'

Obrazek rutewka orlikolistna 'Alba'

Obrazek pierwiosnek viala

Obrazek czosnek 'Forelock'

Obrazek driakiew gwiaździsta

Obrazek wiesiołek czworokątny

Obrazek ruta zwyczajna

Obrazek powojnik włoski 'Etoile Violette'

Obrazek mak polny

Obrazek ostrożeń japoński

i kilka widoczków
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu niebieskie kłoski na zdjęciu z jednym maczkiem też mam, ale jeszcze nie tak zaawansowane kwitnienie :D To poproszę nazwę. Będę wklejać po kolei ;:333 ( dwie pierwsze wstawione ;:180 )
U mnie też solidnie podlało i już się martwię jak długo utrzyma się taka pogoda ;:131
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lidziu u ciebie już tak dużo kwitnie a u mnie jakoś wolniej,ale mam nadzieję,że mimo,że później ale zakwitną.Liliowce dopiero dwa pąki maja a u ciebie pełny rozkwit.Masz dużo roślinek o których nie mam bladego pojęcia,ale mnie kuszą swoją urodą,muszę tylko wykombinować trochę miejsca na przyszły rok bo teraz nie dam rady.Już będzie co robić w następne lato a teraz muszę ogarnąć te co zakupiłam w tym roku.Ślicznie kolorowo :)
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu to oficjalnie dwie się przyznały do chęci posiadania iryska ;:108 reszta w ukryciu więc pilnuj go dobrze bo po śladach trudno będzie poszukać gdzie się przeniósł ;:306
Rośliny skąpane w deszczu ślicznie wyglądają ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Czy ostrożeń japoński pachnie?
Bo ten żuczek tak w nim zaparkował, jakby conajmniej upojony zapachem był ;:oj
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Lidziu, ta piegowata lilia to martagon. :?: U mnie też kilka lilii zniknęło po zimie. ;:124 ;:124
Śliczna ruteweka i driakiew. :heja ;:215
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”