Marysiu delosperma to jesteś szczęśliwa, że działka podlana, u mnie nadal susza i upał niemiłosierny. Dzisiaj po południu trochę pogrzmiało i nawet poszłam do domu, ale dotychczas nie spadła ani kropla deszczu.
Nasionka szachownicy już zapisane, ale ponieważ nie zawsze wschodzą, zarezerwuję dla Ciebie również kilka cebulek.
Kocurki dziękują i również Cię pozdrawiają.
Marysiu Maska roślinki dziękują za pochwały. Żmijowiec jest śliczny, od czasu jak dostałam go od Irminki, co roku pięknie się rozsiewa.
Czarnule po porannym posiłku, wyruszają na zwiad. Najpierw spojrzenie w prawo potem w lewo i skok na wprost do sąsiada, bo tam duży trawnik do biegania i harców. A ten mały prowodyr zawsze na czele.
Nasiona szachownicy też wysiewałam, ale wzeszły bardzo słabo i to w dodatku po dwóch latach.
Jęczmień grzywiasty jest jednoroczny, ale jak raz wprowadzisz go do ogrodu, to już sam zadba o to, żeby tam zostać.
Jeże bardzo lubią kocią karmę i na pewno będą często sprawdzać, czy czeka na nie coś w miseczce. Moje lubią też skubnąć gotowanego mięsa, a nawet kości z porcji rosołowej, gdy koty coś zostawią.
Małgosiu clem3 moja piwonia 'Karl Rosenfield' ma kwiaty ciemno czerwone, prawie bordowe, niestety aparat nie oddaje wiernie tego koloru.
Czosnek 'Forelock' kwitnie u mnie po raz pierwszy. Kwiaty bardzo długo się rozkwitają, najpierw główki były skierowane w dół potem się wyprostowały i zaczęły pękać im kapturki. Teraz czekam aż kwiaty całkowicie się rozwiną.
Jęczmień to trawka jednoroczna, ale ładnie się rozsiewa.
Kocurki dziękują za pochwałę.
Jacku jacekopole dziękuję Ci bardzo za pochwały.
Ten rok jest bardzo dobry dla piwonii. Niektóre z nich mają kwiaty wprost ogromne i pachną oczywiście przepięknie. Szkoda tylko, że jest susza i upały, bo kwiaty bardzo szybko przekwitają.
Olu Bufo-bufo masz rację nie przesadzaj dyptamu, bo on lubi po przesadzeniu się obrazić i potem przez kilka sezonów wcale nie przyrasta.
Pozbieram dla Ciebie nasionka jęczmienia grzywiastego, to śliczna i niekłopotliwa roslinka , tylko do suchych bukietów trzeba ją ścinać w początkowej fazie rozwoju kłosa.
Ten czosnek jest niesamowity, opisałam rozwój jego kwiatostanu powyżej w odpowiedzi dla Małgosi.
Marysiu mar33 tak, kosaciec jest śliczny, to jeden z niższych i o stosunkowo małych kwiatach. Jeszcze kwitnie, więc jest szansa, że obejrzysz go w realu i jak się spodoba, to zrobimy sadzonkę.
Jacku JacekP kosaciec jest ciekawy, ale jak już napisałam powyżej, raczej niskiego wzrostu i o niezbyt dużych kwiatach.
Kupiłam go kilka lat temu na targu. Nie przyrasta rewelacyjnie, ale coś tam skubnę dla Ciebie.
Chaber nadobny odnalazł się i po raz pierwszy zakwitł dwoma kwiatami, niestety jeden z nich zasmakował ślimakom. Za sadzonkę więc dziękuję.
Aneciu anetta bardzo dziękuję i cieszę się, że moje zdjęcie przyczyniło się do identyfikacji Twojej rośliny.
Mam 13 odmian piwonii i nie wydaje mi się, żeby to było bardzo dużo.
Zapraszam, zaglądaj do mnie kiedy tylko masz ochotę.
Zapraszam na spacer.
Na początek makowa panienka w spódniczce i w kapturku.
Rozkwitają pierwsze lilie.
Róże pnące obie nn
Powojnik bylinowy 'Arabella'
Miecznica kalifornijska
Następne dwie róże nn
Kosaciec holenderski 'Blue Magic'
Czosnek 'Forelock'
Rozkwita mój potwór wiciokrzew japoński 'Halliana'
Pierwsze kwiaty penstemona palczastego 'Mystica'
Jodła koreańska 'Silberlocke'