MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

klik Wybrałem się do sklepu w poszukiwaniu długich wierteł i okazało się że takie do metalu są niestety dość drogie. Wybrałem więc do tego celu wiertła do betonu (z węglikiem). Chyba dobrze zrobiłem bo te wiertła są jakby bardziej tępe i nie kaleczą zbytnio źdźbeł miskanta. Wiertło mocowałem w tokarce, dzięki czemu miałem wolne obie ręce i mogłem swobodnie operować rurkami podczas ich patroszenia. Żeby uwolnić wnętrze od powstałych paprochów, po przewierceniu również na obrotach wprowadzałem do środka coś w rodzaju wyciora z rozcapirzonej na końcu linki stalowej. Żeby była taka operacja możliwa, linkę usztywniłem na pewnej długości przez obsadzenie jej w rurce metalowej o średnicy mniejszej niż wcześniej użyte wiertło.. Na koniec, dla pewności piłowałem wnętrze rurki poruszając w niej kawałkiem gwintowanej szpilki (śruba "z metra") i przedmuchałem kompresorem. Roboty było co niemiara. Nie wiem czy pszczoły to docenią. Liczę na zainteresowanie owadów tymi rurkami z papierowym wkładem bo byłoby to na przyszłość mniej pracochłonne a plastykowe lub gipsowe "cegły dziurawki" wielokrotnego użycia i łatwiejsze do czyszczenia. Te moje plastykowe rurki mają długość 165 mm. Z odcinka handlowego o długości 2mb za około 1 zł wychodzi w ten sposób 12 odcinków. Nie ciąłem dłuższych bo czytałem że często pszczoły nie zagospodarowują rurki od samego końca. Poza tym chcę te cegły schować do posiadanej skrzynki magazynowej tak żeby były dobrze chronione przed opadami i taki rozmiar akurat mi pasował. To wszystko na razie jest pierwszym podejściem do tematu. Po sezonie wyciągnę jakieś wnioski i być może będą zmiany koncepcji. Najchętniej odszedłbym od źdźbeł naturalnych, chociaż są takie eko :D, o ile oczywiście pszczoły dadzą się nabrać na moje wynalazki.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

Witaj klik owszem pisałeś, dzięki i wielkie za pomoc, jednak bym potrzebowała troszke wiecej tej trzciny, bo niewiele zostało, a sam też potrzebujesz :)
Buziaki
:)
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie nie zamierzałem się dostosować do twojego "zamówienia" i przygotować ci troszkę więcej :wink: Spokojnie, wystarczy też dla mnie. Mam 1,5 km od domu kilkadziesiąt hektarów trzcinowiska. Wiadomo, większość to "grubasy" do 6 mm w porywach, ale odkryłem , że wzdłuż starych kanałów melioracyjnych rośnie taka do 11-12 mm. I się nie przejmuj bo lubię tam siedzieć , cisza , spokój , ptaki i bajeczny widok na góry :D :D :D Tylko musi trochę podmarznąć , bo się miejscami leciutko ugina ziemia i trochę mokro się robi :D
Dida127
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lis 2015, o 13:24

Czyszczenie kokonów piaskiem

Post »

Witam jestem nowym forumowiczem i nowym hodowcą Murarki Ogrodowej więc mam w związku z tym pytanie.
Na wiosnę tego roku zakupiłem 200szt. kokonów które dały mi około 1300szt. nowych (wyciągałem kokony w połowie października)
usuwałem larwy muszki oraz inne zagrożenia dla kokonów. W tym momencie kokony czekają do wiosny lecz dużo czytam o roztoczach które i u mnie się trafiały i teraz moje pytanie chcę oczyścić dokładnie jeszcze raz kokony przed wiosną oglądałem filmiki jak myją kokony lub czyszczą w piasku ja bym chciał wyczyścić w piasku, czy do tego celu używać jakiegoś specjalnego piachu proszę o podpowiedz w tej sprawie.
Pozdrawiam niebawem pochwalę się moim domkiem.
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Skąd wiecie czy w kokonie jest pszczoła czy larwy muszki?
ania1590
Awatar użytkownika
Zembolina
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 23:04

Post »

Dida127 ja myślę że może być zwykły sypki piasek, ale wyprażyłabym go w piecu żeby był sterylny, powiedzmy w 150 st przez jakieś 30 minut tak na oko. Taka temperatura powinna spokojnie zabić wszystkie drobnoustroje :)
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

ania1590 Muszka Cacoxenus indagator o którą zapewne pytasz, nie rozwija się w kokonie. To jest pasożyt gniazda a nie samej murarki. Larwy tej muszki zjadają pyłek przeznaczony dla larwy pszczoły i ta ginie z niedożywienia zanim zacznie budować kokon.W komórce zostają więc larwy a potem kokony muszki i martwa larwa pszczoły bez kokonu. W rurkach możesz też znaleźć kokony innych gatunków owadów niż Murarka ogrodowa. Różnią się kształtem i kolorem. Wiele z nich też jest pożytecznych w ogrodzie więc możesz je zachować. Możesz też potraktować je w szczególny sposób i w następnym sezonie specjalne dla nich stworzyć w innym miejscu odrębne siedlisko. Pachnie to troszkę segregacją rasową :D ale dzięki temu dowiesz się co to właściwie było.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
klik
1000p
1000p

Post »

Dida127 była już krótka dyskusja na forum o czyszczeniu. Spróbuj skorzystać z "szukaj" , tylko wszystkie części trzeba przelecieć. Zdaje się sparks25 jest super mocny w czyszczeniu , ale chyba diapauza u niego jak u większości :wink: Może jednak się odezwie.

diodas1 :) str. 145, Figure 9b. Monodontomerus obscurus
http://www.researchgate.net/profile/Lju ... 000000.pdf
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ta błonkówka to rzeczywiście bezwzględny drapieżnik który wyżera wnętrze kokonu pszczoły. Jego działalność można stwierdzić po otworkach z zewnątrz trzciny bo atakuje dopiero kiedy larwa pszczoły jest już duża i pewnie owinięta kokonem. Podejrzewam że taki kokon odróżnia się barwą od pozostałych. U mnie go raczej nie będzie bo nie przebije się przez rurkę z tworzywa sztucznego ani przez grubszą ściankę gipsu.
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ania1590
Cacoxenus indagator to najliczniejszy i najgorszy pasożyt gniazd murarki.Jedynym ratunkiem (oprócz łuskania) jest pająk skakun (na zdjęciach). W Polsce stwierdzono występowanie 59 gatunków.Lubią miejsca nasłonecznione i ciepłe,powiedziałbym gorące do wręcz piekących.Latem tegoż roku na miejscach nasłonecznionych pająki chodziły jakby nic się nie działo a mnie w ręce paliło.
Sądzę,że należy naszykować pająkom miejsca,które nie będą co roku wyciągane i niszczone.Skakun rozmnaża się w ciepłych miesiącach i zimuje.Myślę,że właśnie na okres spokojnego zimowania sprzymierzeńców powinniśmy zostawiać takie właśnie nietknięte miejsca.Mogą to być pozostałości po połamanych źdźbłach trzciny,suche patyczki z drzew owocowych- tak ,aby poukładane tworzyły wokół siebie przestrzeń.
Podobno młode skakuny mogą odżywiać się również roztoczami.

Obrazek

Obrazek
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

W sieci można znaleźć informacje u hodowców pająków na temat tego skakuna. Niektórym udaje się je nawet skutecznie rozmnażać w malutkim terrarium. Rozmnożone i wypuszczone koło siedliska pszczół wyczyściłyby teren z nieproszonych gości :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Czyszczenia kokonów dot. między innymi n/w posty :wink:
klik
1000p
1000p

Post »

O jak miło , że admin dba o nas :)

kidaa21 chwilowo mam przygotowane dla ciebie ponad 400 szt. Powiedz ile jeszcze potrzebujesz! Cięte na skos nożem żeby nie pękała . Do prostego cięcia nie mam maszyny :wink: , a nożem na prosto bardziej się je uszkadza. Sekatorem to wg. mnie trochę lipa miazga wychodzi. W tym roku susza jednak zrobiła swoje , średnice są zadawalające , tylko ścianki jakieś takie cieńsze , delikatniejsze. Nie wiem, które lepsze do łuskania.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zapytanko - ponieważ moja piwnica obecnie ma ok 10*C moje zakupione murarki (200szt) mam zawinięte w bawełnianą ściereczkę w kartoniku grubo obłożonego gazetami. To wszystko razem jest spakowane do wiadra gdzie dodatkowo obłożyłam je suchymi liśćmi i wiadro położyłam na boku zasłaniając metalową kratką przed ptactwem. Czy jeśli przyjdą większe mrozy murarki przeżyją. Ostatnio jak sprawdzałam ,,pakunek" miałam wrażenie , że gazety i kartonik są jakby ,,naciągnięte" wilgocią bo papier nie szeleścił.
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Jolek pisze:Zapytanko - ponieważ moja piwnica obecnie ma ok 10*C moje zakupione murarki (200szt) mam zawinięte w bawełnianą ściereczkę w kartoniku grubo obłożonego gazetami. To wszystko razem jest spakowane do wiadra gdzie dodatkowo obłożyłam je suchymi liśćmi i wiadro położyłam na boku zasłaniając metalową kratką przed ptactwem. Czy jeśli przyjdą większe mrozy murarki przeżyją. Ostatnio jak sprawdzałam ,,pakunek" miałam wrażenie , że gazety i kartonik są jakby ,,naciągnięte" wilgocią bo papier nie szeleścił.

Moje murarki mają na strychu obecnie ok 7C. Ale jak było cieplej słońce świeciło to i do 12C.

Mi się zdaje czy nie za bardzo te twoje murarki są opatulone powietrze tam dochodzi ?
Murarki mrozu się nie boją przecież to dzika pszczoła i zimę musi przetrzymać :wink:
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”