Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Post »

Geniu , to pierwiosnek łyszczak , normalnie w maju kwitnie. Biały wyniosły też się ''obudził'' :D Sucho to u mnie nie jest , nieźle popadało w ubiegłym tygodniu. Nawet doniczki dopiero wczoraj podlewałem. Choć ciepło , dzień już coraz krótszy , noce chłodniejsze. ;:131
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadziu,dawno mnie nie było :oops: a u Ciebie wciąż jest tyle do oglądania.Widzę,że "wciągają"Cię żurawki,ja też mam ich dużo.Co prawda odmianowych tylko kilka,ale z siewu kilkadziesiąt.Nie przeszkadza mi,że nie mają nazwy.Są tak samo piękne,różnokolorowe i doskonale uzupełniają wolne miejsca na rabatach.Dodają uroku półcienistym zakątkom,gdzie jest już niewiele kwitnących roślin,a ich liście w odcieniach różu,bordo i brązu wyglądają niesamowicie.
Masz dużą,piękną kępę zimowitów...2 cebule od Ciebie ;:180 też mi zakwitły/a zapomniałam o nich zupełnie/.
Wszystkie sadzonki od Ciebie przyjęły się i rosną zdrowo,ostróżka ma pąki, żółte kokoryczki kwitną w najlepsze,a rozsadzone do doniczek siewki kokoryczek,czekają na wysadzenie ;:224
Pozdrawiam ;:196
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

:wit
No i masz ci los :;230 .Najpierw hibiskusy i żurawki, a teraz zimowity. A ta wrzosowa ostróżka :oops:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewuś , ciesze się , że roślinki dobrze Ci rosną :D Były w doniczkach i powinny się przyjąć. ;:333 Żurawki dawno już mnie wciągnęły , to było jeszcze w czasach , kiedy Palace Purple była nowością ;:131 Teraz przybywa ich szybko. Teraz przekonałem się , że nazwy potrzebne , przy tej ilości na rynku nie opanowałbym mojego ''dorobku''. Jeszcze muszę zrobić zamówienie. Mam kilka odmian , które ''chodzą za mną''. Muszę je mieć. ;:215
Aniu , jak bywasz u mnie przyzwyczajaj się , co dzień inne roślina ;:306 ;:306 Ostróżka wrzosowa ma potomstwo , może i u Ciebie zakwitnąć.

I jeszcze kilka ''wybryków'' :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzy najładniejsze moje dalie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiulu to słoneczniki od Ciebie , mają już prawie 3 metry a jeszcze nie zakwitły. ;:oj ;:oj Ciekawe co w ziemi dzieje się. :?:
Obrazek
I jeszcze cynie , czerwone najładniejsze ;:333
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A widzisz jednak słońce... znowu mnie w maliny wprowadzili :;230 . Widzę że działasz przebudowa rabat, ja przystopowałam, piękne jesienne klimaty.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Tadziu u mnie trzy liliowce powtarzają kwitnienie...prawda jak cieszą te jesienne wybryki :D
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Te liliowce to powariowały w tym roku, u mnie też niektóre kwitną ponownie ale wydaje mi się że teraz barwy zdecydowanie ciemniejsze.
Dobrze że Cię wzięło na żurawki bo to super roślinki i zupełnie bezproblemowe.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Tadziu ale się naśmiałam :;230 :;230 słonecznika nie zobaczysz z bliska wysoki. ;:138
Pilnuj by nie opanował ogrodu bo z nieba wielkolud zejdzie ;:138 w ziemi tworzy bulwy jak powinien, pamiętaj Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz witamin..
Piękne masz roślinki i cudownie ze smakiem ogród dopieszczony. ;:138
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadziu cudna żurawka o kilku kolorach liści. ;:167 Chociaż za nimi nie przepadam, ale ta wyjątkowo mi się podoba.
Kokorycz niebieska i u mnie drugi raz zakwita, więc może one tak mają?
Twój ogród jeszcze bardzo kolorowy, piękne dalie, szkoda, że trzeba je wykopywać . :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko , może i wprowadzili , ale z deszczu na słońce , gorzej gdyby pod rynnę ;:306 ;:306 Prawie letnia pogoda , ma może właśnie teraz typowo letnia , przedtem prawie non stop upały ;:oj Działam , działam , bo dzień coraz krótszy , już o 19 szarówka ;:131
Beatko , liliowce powtarzają co niektóre , ale nie co roku. W tym Mini Stella zastrajkowała i nawet jednego kwiatka nie wydała. A mam 3 krzaczki ;:174
Jolu , u mnie też mają wyraźniejsze kolory, a także większe kwiaty.
Na żurawki to już dawno mnie wzięło , ale z pewnych przyczyn nie kupowałem . Teraz już nie ma takiej przyczyny , by nie ''zarzucić ogrodu co najmniej setką odmian. Mam trochę cienia , część w godzinach rannych znoszą słońce , nie pali tak jak popołudniowe. Tylko na tej jednej rośnie 30 odmian , jeszcze kilka wcisnę.
Kasiu , na takiej wysokości na pewno nie zobaczę z moim wzrokiem ;:306 ;:306 Ale jak bulwami wzmocnie spojrzenie , będę widział i z tak daleka :D :D Nie znam smaku tej rośliny , myślę , że niezły. A wielkoluda muszę się bać, wierna sunia pilnuje , nie wpuści nikogo , choć sama nieco strat przysparza ;:7 ;:7
Ogród dopieszczony ;:oj ;:oj :;230 :;230 Tylko ci niektóre fragmenty. Gdybyś widziała doły po wykopanych liliowcach :oops: :oops:
Tereniu , ta żurawka też moja ulubiona, ale tylko w tym miejscu tak piękna. Mam 3 rośliny , ale w innych mniej okazałe i inaczej wybarwione. Za to Afra w tym towarzystwie nie była tak piękna jak w nowym. O tek porze dalie to największa ozdoba ogrodu , jak nie będzie przymrozków , długo pokwitną. Niestety mój ogród w dole i byle jaki mrozik je niszczy.

A to ''korzonek'' szkarłatki ;:oj Musiałem go wykopać i przesadzić w inne miejsce. Potwór ;:108
Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Witajcie potwierdzam fakt wybryków u mnie ostróżki kwitną ponownie i niektóre mieczyki się obudziły jak Tadziu mówi potomstwo prawdopodobnie, :wit ;:213 pracowałam dzisiaj na górce troszkę się tam zmienia muszę kiedyś pstryknąć parę fotek póki jeszcze coś chce kwitnąć. :wit
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jolciu , w dobrym roku ostróżki zakwitają nawet 3 razy . Jedyny warunek , jak najwcześniej przycięte pędy , by nie zawiązały nasion. No i odmiana wcześniejsza.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U mnie też dwa kwitły liliowce,to fajnie nawet :D
Dalie masz bardzo ładne :D
Tak się zastanawiam, Ty to chyba masz wszystko na tej swojej działce ? ;:108
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Tadziu widzę że na żurawki wzięło Cię na całego i sporo odmian już zgromadziłeś. Ja w tym roku chcę przerobić rabatę, na której dotychczas rosły żurawki, hosty i tawułki - hosty już wykopane, myślę nad miejscem dla tawułek, zostaną same żurawki i ewentualnie trawki jakieś nieduże, ale to się zobaczy. Takie wybryki to i u mnie są dwie prymule omszone zakwitły, ale kokorycze są słabe chyba miały za sucho i nie wyglądają teraz najlepiej.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Tadziu, popatrzyłam na fotki, okazuje się, że moje ostróżki kwitną niemal bez przerwy. Tylko wystartowały później. Tata im sypnął nawozu od serca i przez jakiś czas bałam się o nie, bo liście były bardzo ciemne. Za to teraz jeden pęd kwiatowy wycinam, a kwitnie już następny, kolejny wyrasta.
Żurawkę od Ciebie już przesadziłam do półcienia. Oświeć mnie, czy żurawki dadzą radę na rabacie z kwaśnolubnymi? Jedyny pasek prawdziwego cienia przeznaczyłam na rododendrony i coś ładnego w nóżki próbuję wymyślić.

Widziałam przed działką skrzydlatego dudka. Spacerował środkiem szosy, godnie, jak pan na włościach. Cudne te Dudki. Tyle frajdy mi sprawiają ;:128
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”