Mój Kwiecisty Zakątek cz.7
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7
Geniu , to pierwiosnek łyszczak , normalnie w maju kwitnie. Biały wyniosły też się ''obudził''
Sucho to u mnie nie jest , nieźle popadało w ubiegłym tygodniu. Nawet doniczki dopiero wczoraj podlewałem. Choć ciepło , dzień już coraz krótszy , noce chłodniejsze. 
Tadziu,dawno mnie nie było
a u Ciebie wciąż jest tyle do oglądania.Widzę,że "wciągają"Cię żurawki,ja też mam ich dużo.Co prawda odmianowych tylko kilka,ale z siewu kilkadziesiąt.Nie przeszkadza mi,że nie mają nazwy.Są tak samo piękne,różnokolorowe i doskonale uzupełniają wolne miejsca na rabatach.Dodają uroku półcienistym zakątkom,gdzie jest już niewiele kwitnących roślin,a ich liście w odcieniach różu,bordo i brązu wyglądają niesamowicie.
Masz dużą,piękną kępę zimowitów...2 cebule od Ciebie
też mi zakwitły/a zapomniałam o nich zupełnie/.
Wszystkie sadzonki od Ciebie przyjęły się i rosną zdrowo,ostróżka ma pąki, żółte kokoryczki kwitną w najlepsze,a rozsadzone do doniczek siewki kokoryczek,czekają na wysadzenie
Pozdrawiam
Masz dużą,piękną kępę zimowitów...2 cebule od Ciebie
Wszystkie sadzonki od Ciebie przyjęły się i rosną zdrowo,ostróżka ma pąki, żółte kokoryczki kwitną w najlepsze,a rozsadzone do doniczek siewki kokoryczek,czekają na wysadzenie
Pozdrawiam
-
aniap56
- 200p

- Od: 6 cze 2014, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i masz ci los
-
tade k

Ewuś , ciesze się , że roślinki dobrze Ci rosną
Były w doniczkach i powinny się przyjąć.
Żurawki dawno już mnie wciągnęły , to było jeszcze w czasach , kiedy Palace Purple była nowością
Teraz przybywa ich szybko. Teraz przekonałem się , że nazwy potrzebne , przy tej ilości na rynku nie opanowałbym mojego ''dorobku''. Jeszcze muszę zrobić zamówienie. Mam kilka odmian , które ''chodzą za mną''. Muszę je mieć.
Aniu , jak bywasz u mnie przyzwyczajaj się , co dzień inne roślina
Ostróżka wrzosowa ma potomstwo , może i u Ciebie zakwitnąć.
I jeszcze kilka ''wybryków''

Trzy najładniejsze moje dalie

Kasiulu to słoneczniki od Ciebie , mają już prawie 3 metry a jeszcze nie zakwitły.
Ciekawe co w ziemi dzieje się.

I jeszcze cynie , czerwone najładniejsze

Aniu , jak bywasz u mnie przyzwyczajaj się , co dzień inne roślina
I jeszcze kilka ''wybryków''

Trzy najładniejsze moje dalie

Kasiulu to słoneczniki od Ciebie , mają już prawie 3 metry a jeszcze nie zakwitły.

I jeszcze cynie , czerwone najładniejsze

-
DTJ_1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A widzisz jednak słońce... znowu mnie w maliny wprowadzili
. Widzę że działasz przebudowa rabat, ja przystopowałam, piękne jesienne klimaty.
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Tadziu u mnie trzy liliowce powtarzają kwitnienie...prawda jak cieszą te jesienne wybryki 
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Te liliowce to powariowały w tym roku, u mnie też niektóre kwitną ponownie ale wydaje mi się że teraz barwy zdecydowanie ciemniejsze.
Dobrze że Cię wzięło na żurawki bo to super roślinki i zupełnie bezproblemowe.
Dobrze że Cię wzięło na żurawki bo to super roślinki i zupełnie bezproblemowe.
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Tadziu ale się naśmiałam
słonecznika nie zobaczysz z bliska wysoki.
Pilnuj by nie opanował ogrodu bo z nieba wielkolud zejdzie
w ziemi tworzy bulwy jak powinien, pamiętaj Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz witamin..
Piękne masz roślinki i cudownie ze smakiem ogród dopieszczony.
Pilnuj by nie opanował ogrodu bo z nieba wielkolud zejdzie
Piękne masz roślinki i cudownie ze smakiem ogród dopieszczony.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Tadziu cudna żurawka o kilku kolorach liści.
Chociaż za nimi nie przepadam, ale ta wyjątkowo mi się podoba.
Kokorycz niebieska i u mnie drugi raz zakwita, więc może one tak mają?
Twój ogród jeszcze bardzo kolorowy, piękne dalie, szkoda, że trzeba je wykopywać .
Kokorycz niebieska i u mnie drugi raz zakwita, więc może one tak mają?
Twój ogród jeszcze bardzo kolorowy, piękne dalie, szkoda, że trzeba je wykopywać .
-
tade k

Dorotko , może i wprowadzili , ale z deszczu na słońce , gorzej gdyby pod rynnę
Prawie letnia pogoda , ma może właśnie teraz typowo letnia , przedtem prawie non stop upały
Działam , działam , bo dzień coraz krótszy , już o 19 szarówka
Beatko , liliowce powtarzają co niektóre , ale nie co roku. W tym Mini Stella zastrajkowała i nawet jednego kwiatka nie wydała. A mam 3 krzaczki
Jolu , u mnie też mają wyraźniejsze kolory, a także większe kwiaty.
Na żurawki to już dawno mnie wzięło , ale z pewnych przyczyn nie kupowałem . Teraz już nie ma takiej przyczyny , by nie ''zarzucić ogrodu co najmniej setką odmian. Mam trochę cienia , część w godzinach rannych znoszą słońce , nie pali tak jak popołudniowe. Tylko na tej jednej rośnie 30 odmian , jeszcze kilka wcisnę.
Kasiu , na takiej wysokości na pewno nie zobaczę z moim wzrokiem
Ale jak bulwami wzmocnie spojrzenie , będę widział i z tak daleka
Nie znam smaku tej rośliny , myślę , że niezły. A wielkoluda muszę się bać, wierna sunia pilnuje , nie wpuści nikogo , choć sama nieco strat przysparza
Ogród dopieszczony
Tylko ci niektóre fragmenty. Gdybyś widziała doły po wykopanych liliowcach
Tereniu , ta żurawka też moja ulubiona, ale tylko w tym miejscu tak piękna. Mam 3 rośliny , ale w innych mniej okazałe i inaczej wybarwione. Za to Afra w tym towarzystwie nie była tak piękna jak w nowym. O tek porze dalie to największa ozdoba ogrodu , jak nie będzie przymrozków , długo pokwitną. Niestety mój ogród w dole i byle jaki mrozik je niszczy.
A to ''korzonek'' szkarłatki
Musiałem go wykopać i przesadzić w inne miejsce. Potwór

Beatko , liliowce powtarzają co niektóre , ale nie co roku. W tym Mini Stella zastrajkowała i nawet jednego kwiatka nie wydała. A mam 3 krzaczki
Jolu , u mnie też mają wyraźniejsze kolory, a także większe kwiaty.
Na żurawki to już dawno mnie wzięło , ale z pewnych przyczyn nie kupowałem . Teraz już nie ma takiej przyczyny , by nie ''zarzucić ogrodu co najmniej setką odmian. Mam trochę cienia , część w godzinach rannych znoszą słońce , nie pali tak jak popołudniowe. Tylko na tej jednej rośnie 30 odmian , jeszcze kilka wcisnę.
Kasiu , na takiej wysokości na pewno nie zobaczę z moim wzrokiem
Ogród dopieszczony
Tereniu , ta żurawka też moja ulubiona, ale tylko w tym miejscu tak piękna. Mam 3 rośliny , ale w innych mniej okazałe i inaczej wybarwione. Za to Afra w tym towarzystwie nie była tak piękna jak w nowym. O tek porze dalie to największa ozdoba ogrodu , jak nie będzie przymrozków , długo pokwitną. Niestety mój ogród w dole i byle jaki mrozik je niszczy.
A to ''korzonek'' szkarłatki

- lojka 63

- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Witajcie potwierdzam fakt wybryków u mnie ostróżki kwitną ponownie i niektóre mieczyki się obudziły jak Tadziu mówi potomstwo prawdopodobnie,
pracowałam dzisiaj na górce troszkę się tam zmienia muszę kiedyś pstryknąć parę fotek póki jeszcze coś chce kwitnąć. 
-
tade k

Jolciu , w dobrym roku ostróżki zakwitają nawet 3 razy . Jedyny warunek , jak najwcześniej przycięte pędy , by nie zawiązały nasion. No i odmiana wcześniejsza.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
U mnie też dwa kwitły liliowce,to fajnie nawet
Dalie masz bardzo ładne
Tak się zastanawiam, Ty to chyba masz wszystko na tej swojej działce ?
Dalie masz bardzo ładne
Tak się zastanawiam, Ty to chyba masz wszystko na tej swojej działce ?
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Tadziu widzę że na żurawki wzięło Cię na całego i sporo odmian już zgromadziłeś. Ja w tym roku chcę przerobić rabatę, na której dotychczas rosły żurawki, hosty i tawułki - hosty już wykopane, myślę nad miejscem dla tawułek, zostaną same żurawki i ewentualnie trawki jakieś nieduże, ale to się zobaczy. Takie wybryki to i u mnie są dwie prymule omszone zakwitły, ale kokorycze są słabe chyba miały za sucho i nie wyglądają teraz najlepiej.
- ASK_anulla

- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Tadziu, popatrzyłam na fotki, okazuje się, że moje ostróżki kwitną niemal bez przerwy. Tylko wystartowały później. Tata im sypnął nawozu od serca i przez jakiś czas bałam się o nie, bo liście były bardzo ciemne. Za to teraz jeden pęd kwiatowy wycinam, a kwitnie już następny, kolejny wyrasta.
Żurawkę od Ciebie już przesadziłam do półcienia. Oświeć mnie, czy żurawki dadzą radę na rabacie z kwaśnolubnymi? Jedyny pasek prawdziwego cienia przeznaczyłam na rododendrony i coś ładnego w nóżki próbuję wymyślić.
Widziałam przed działką skrzydlatego dudka. Spacerował środkiem szosy, godnie, jak pan na włościach. Cudne te Dudki. Tyle frajdy mi sprawiają
Żurawkę od Ciebie już przesadziłam do półcienia. Oświeć mnie, czy żurawki dadzą radę na rabacie z kwaśnolubnymi? Jedyny pasek prawdziwego cienia przeznaczyłam na rododendrony i coś ładnego w nóżki próbuję wymyślić.
Widziałam przed działką skrzydlatego dudka. Spacerował środkiem szosy, godnie, jak pan na włościach. Cudne te Dudki. Tyle frajdy mi sprawiają
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2