Moje ulubione kwiaty domowe

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje ulubione kwiaty domowe

Post »

Marysiaaa pisze:...styropian do ziemi, którego na razie używam zamiast perlitu. Świetnie się sprawdza - korzenie nie gniją. Większych kawałków używam jako drenaż do wszystkich roślin doniczkowych. Jestem z tego sposobu bardzo zadowolona i polecam innym. ;:108

Obrazek
Całkowicie się zgadzam ;:108 i też polecam :wit
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Piękny skrętniczek Ci przybył....u mnie liść siedzi i siedzi i wcale nie widać maluszków...
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Marysiu, super, że masz taką pomocnicę ;:167
Wiesz, kochana, że od razu możesz kupić granulat? Kruszyć styropian to koszmarna robota, cały dom jest od razu biały :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Śliczne sa te kwiaty, skretniki, fiołki - masz tak ciekawą game kolorów, że dech zapiera.
Ja też od lat stosuję styropian, szczególnie w dużych donicach - przyłączam się do grona polecających ten sposób.
Oleander ;:167
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwitnienia domowe i ogrodowe u ciebie.

Bella wspaniale podrosła :wit
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

Dziękuję Wam za odwiedziny mojego wątku. ;:173

Gracjella, Beaby widzę, że nie tylko ja korzystam z takich tanich udogodnień jakim jest wykorzystywanie styropianu. :D Mam też wrażenie, że korzeniom jest cieplej, gdy mają pod spodem styropian a nie keramzyt. :wink:

izary tak, mój kolejny wymarzony skrętnik - Hototogisu trafił w moje posiadanie. Mam tylko nadzieję, że przetrwa zimę. ;:97

illonka oj, pomocnica się przydaje, widzę, że ją to ogrodnictwo trochę pociąga - to daje mi dodatkowo dużo radości. :wink:
Co do styropianu, to ja tak po taniości wykorzystywałam taki, który akurat był pod ręką, a w zeszłym tygodniu kupiłam nareszcie perlit i jego używam już do mieszania z podłożem, natomiast styropianowe kawałki nadal idą na dno doniczek i kubeczków jako drenaż i myślę, że na razie nie zrezygnuję z tej metody. ;:108

Filigranowa27 Cieszę się tą moją bellą, teraz super się puszcza - jak na wiosnę. :tan Zresztą pozostałe hoje też. :lol:

Czy z takiego strączka skrętnika będą nasiona? Nie wiem czy go zostawić, czy nie osłabi rośliny. ;:204

Obrazek

Cały czas czekam na kwitnienie czerwonego oleandra. Czy to długo może jeszcze trwać zanim otworzą się pąki?

Obrazek

Teraz jeszcze raz pochwalę się skrętnikiem Hototogisu. :heja

Obrazek

To moja "plantacja" Gloksynii. Mam jeszcze poza nimi 2 bulwki, puszczające pierwsze listki.

Obrazek

Czy tego fiołka Ness' Orange Pekoe należy przesadzić do większej doniczki? Bo rośnie coraz większy a ma tak mało miejsca. ;:131

Obrazek

Czekam na Wasze rady. ;:196
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p
Od: 11 sie 2014, o 08:48

Post »

To ja od góry będę pisać co wiem. To na skrętniku jest nasiennikiem. Każde zawiązanie nasion męczy roślinę, bo to spory wydatek energetyczny. Ale krzywdy zrobić mu nie powinno. Wszystko zależy od tego, czy chcesz się bawić w sianie skrętników.
Hototogisu jest śliczne... ;:oj Mój zdobyty dwa miesiące temu liść w końcu zaczął wypuszczać coś bokiem, więc niedługo nie będzie sterczał pojedynczy liść z doniczki.
Plantacja gloksynii wygląda ciekawie. :) U mnie dopiero niedawno pojawiła się jedna bulwa (prezent) która siedzi sobie w ziemi i zobaczymy co z niej wyrośnie. Czy dobrze widzę, że dwie mają kolorowe listki?
A fiołka przesadź koniecznie, bo biedak ma ciasno...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79668" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

To ja odpowiem tak.
Jeśli chodzi o skrętnika. Jeśli roślina jest zdrowa, mocna. To spokojnie Możesz zostawić nasiennik, aż zbrązowieje. I wysiać nasiona po zbiorze.

Czekam na kwiaty oleandra ;:108

Fiołek - nieco szerszej doniczki, jeśli się jeszcze nie zapączkował.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - ależ piękny ten skrętnik Hototogisu. Aż .... skręca :D z zachwytu!
A styropian na zimę jest doskonały, przynajmniej mam takie doświadczenie. Jak trzeba było przechować na balkonie np hosty to ładowałam je do tych styropianowych miseczek na zupę - świetnie się sprawdzały chroniąc przed zimnem.
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

Witajcie Kochani!

Wehlen dziękuję za porady i pochwały ;:196 Fiołka przesadzę jak przekwitnie, bo akurat zabrał się teraz za "pączkowanie" i czekam na dalszy rozwój wydarzeń. ;:173
Co do moich gloksynii, to te dwa listki, które wyprodukowały bulwki mają takie ciapki chyba od nadmiaru słońca, ale pięknie wytworzyły system korzeniowy, który obserwuję przez bezbarwne ścianki kubeczków. :wink: Mam kolejne dwie gloksynie, których zdjęć nie dodałam ostatnio, bo nie było ich jeszcze widać, ale wyrosły im już malutkie listki. :tan

justus27 Trzymałam 2 tygodnie nasiennik na Loli, ale taka jakaś słaba się zrobiła biedaczka, że obcięłam pęd z nasiennikiem i zakwitła znów jednym małym kwiatuszkiem. :D

Beaby wiesz, w tej chwili Hototogisu jest najładniejszym skrętnikiem, bo pozostałe mają trochę klapnięte liście, końce im podsychają. A w domu jest wilgotne powietrze, nigdy nie spada poniżej 50%. Rośliny stoją na półce z dala od kaloryfera. Takie bidulki z nich się zrobiły. ;:131

Pokażę Wam co u mnie nowego się dzieje. ;:224

Różowy fiołek kwitnie na całego! ;:3

Obrazek

Obrazek

Nowy sukulent - aichryson variegata

Obrazek

Obrazek

Z braku miejsca rośnie sobie z Gasterią w ziemi dla kaktusów. :D

Obrazek

Tak rośnie Hippeastrum Royal Red - ma 3 pędy z pąkami i liście też ładnie wypuszcza. :tan

Obrazek

To moje nowe hoje:

Carnosa Tricolor

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hoja Odetteae

Obrazek

Pąki oleandra zamiast rozkwitnąć - obsychają. Liście ma piękne, nie obsychają, nie stoi przy kaloryferze. Ma dużo światła na południowym oknie. Wilgotne powietrze. Nie wiem czemu obsychają mu paki. ;:223

Obrazek
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Marysiu, to nie twoja wina, po prostu dzień jest już zbyt krótki dla niektórych kwiatów. Mój olek jeszcze na balkonie , też nie rozwinął pąków. Najgorzej że nie mam gdzie go przezimować i chyba pójdzie na kompost. :(
Fiołeczek ci szaleje. ;:215
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Oczywiście fiołeczek na miejscu lidera :) Pięknie kwitnie ;:215
Madosia
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 22:15

Post »

Super hippeastrum będzie jak zakwitnie :D . No, no, no :wit
Gosia
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

Marysiu masz cudne fiołeczkiObrazek
Moje przedszkole fiołkowe zostało niestety anihilowane przez mojego A podczas mojego wyjazdu... Najpierw je ususzył nad kaloryferem, potem podlał...z góry...po listkach malutkich... ;:223 ;:223 ;:145
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Fiołeczek różowy - to dopiero szaleje z kwiatami ;:138

Kiedy Kupiłaś tę cebulę hippeastrum, że już ma tak duże pędy kwiatowe?
Trzymam kciuki za jego kwitnienie ;:108
U mnie na parapecie, dopiero trzy cebule zwartnic stoją...poczekamy na kwitnienia...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”