Całkowicie się zgadzam
Moje ulubione kwiaty domowe
- Gracjella
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 kwie 2014, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje ulubione kwiaty domowe
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
Piękny skrętniczek Ci przybył....u mnie liść siedzi i siedzi i wcale nie widać maluszków...
Marysiu, super, że masz taką pomocnicę
Wiesz, kochana, że od razu możesz kupić granulat? Kruszyć styropian to koszmarna robota, cały dom jest od razu biały
Wiesz, kochana, że od razu możesz kupić granulat? Kruszyć styropian to koszmarna robota, cały dom jest od razu biały
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Śliczne sa te kwiaty, skretniki, fiołki - masz tak ciekawą game kolorów, że dech zapiera.
Ja też od lat stosuję styropian, szczególnie w dużych donicach - przyłączam się do grona polecających ten sposób.
Oleander
Ja też od lat stosuję styropian, szczególnie w dużych donicach - przyłączam się do grona polecających ten sposób.
Oleander
Piękne kwitnienia domowe i ogrodowe u ciebie.
Bella wspaniale podrosła
Bella wspaniale podrosła
-
Marysiaaa
- 500p

- Od: 18 wrz 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Wam za odwiedziny mojego wątku.
Gracjella, Beaby widzę, że nie tylko ja korzystam z takich tanich udogodnień jakim jest wykorzystywanie styropianu.
Mam też wrażenie, że korzeniom jest cieplej, gdy mają pod spodem styropian a nie keramzyt.
izary tak, mój kolejny wymarzony skrętnik - Hototogisu trafił w moje posiadanie. Mam tylko nadzieję, że przetrwa zimę.
illonka oj, pomocnica się przydaje, widzę, że ją to ogrodnictwo trochę pociąga - to daje mi dodatkowo dużo radości.
Co do styropianu, to ja tak po taniości wykorzystywałam taki, który akurat był pod ręką, a w zeszłym tygodniu kupiłam nareszcie perlit i jego używam już do mieszania z podłożem, natomiast styropianowe kawałki nadal idą na dno doniczek i kubeczków jako drenaż i myślę, że na razie nie zrezygnuję z tej metody.
Filigranowa27 Cieszę się tą moją bellą, teraz super się puszcza - jak na wiosnę.
Zresztą pozostałe hoje też. 
Czy z takiego strączka skrętnika będą nasiona? Nie wiem czy go zostawić, czy nie osłabi rośliny.

Cały czas czekam na kwitnienie czerwonego oleandra. Czy to długo może jeszcze trwać zanim otworzą się pąki?

Teraz jeszcze raz pochwalę się skrętnikiem Hototogisu.

To moja "plantacja" Gloksynii. Mam jeszcze poza nimi 2 bulwki, puszczające pierwsze listki.

Czy tego fiołka Ness' Orange Pekoe należy przesadzić do większej doniczki? Bo rośnie coraz większy a ma tak mało miejsca.

Czekam na Wasze rady.
Gracjella, Beaby widzę, że nie tylko ja korzystam z takich tanich udogodnień jakim jest wykorzystywanie styropianu.
izary tak, mój kolejny wymarzony skrętnik - Hototogisu trafił w moje posiadanie. Mam tylko nadzieję, że przetrwa zimę.
illonka oj, pomocnica się przydaje, widzę, że ją to ogrodnictwo trochę pociąga - to daje mi dodatkowo dużo radości.
Co do styropianu, to ja tak po taniości wykorzystywałam taki, który akurat był pod ręką, a w zeszłym tygodniu kupiłam nareszcie perlit i jego używam już do mieszania z podłożem, natomiast styropianowe kawałki nadal idą na dno doniczek i kubeczków jako drenaż i myślę, że na razie nie zrezygnuję z tej metody.
Filigranowa27 Cieszę się tą moją bellą, teraz super się puszcza - jak na wiosnę.
Czy z takiego strączka skrętnika będą nasiona? Nie wiem czy go zostawić, czy nie osłabi rośliny.

Cały czas czekam na kwitnienie czerwonego oleandra. Czy to długo może jeszcze trwać zanim otworzą się pąki?

Teraz jeszcze raz pochwalę się skrętnikiem Hototogisu.

To moja "plantacja" Gloksynii. Mam jeszcze poza nimi 2 bulwki, puszczające pierwsze listki.

Czy tego fiołka Ness' Orange Pekoe należy przesadzić do większej doniczki? Bo rośnie coraz większy a ma tak mało miejsca.

Czekam na Wasze rady.
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
To ja od góry będę pisać co wiem. To na skrętniku jest nasiennikiem. Każde zawiązanie nasion męczy roślinę, bo to spory wydatek energetyczny. Ale krzywdy zrobić mu nie powinno. Wszystko zależy od tego, czy chcesz się bawić w sianie skrętników.
Hototogisu jest śliczne...
Mój zdobyty dwa miesiące temu liść w końcu zaczął wypuszczać coś bokiem, więc niedługo nie będzie sterczał pojedynczy liść z doniczki.
Plantacja gloksynii wygląda ciekawie.
U mnie dopiero niedawno pojawiła się jedna bulwa (prezent) która siedzi sobie w ziemi i zobaczymy co z niej wyrośnie. Czy dobrze widzę, że dwie mają kolorowe listki?
A fiołka przesadź koniecznie, bo biedak ma ciasno...
Hototogisu jest śliczne...
Plantacja gloksynii wygląda ciekawie.
A fiołka przesadź koniecznie, bo biedak ma ciasno...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79668" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
To ja odpowiem tak.
Jeśli chodzi o skrętnika. Jeśli roślina jest zdrowa, mocna. To spokojnie Możesz zostawić nasiennik, aż zbrązowieje. I wysiać nasiona po zbiorze.
Czekam na kwiaty oleandra
Fiołek - nieco szerszej doniczki, jeśli się jeszcze nie zapączkował.
Jeśli chodzi o skrętnika. Jeśli roślina jest zdrowa, mocna. To spokojnie Możesz zostawić nasiennik, aż zbrązowieje. I wysiać nasiona po zbiorze.
Czekam na kwiaty oleandra
Fiołek - nieco szerszej doniczki, jeśli się jeszcze nie zapączkował.
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marysiu - ależ piękny ten skrętnik Hototogisu. Aż .... skręca
z zachwytu!
A styropian na zimę jest doskonały, przynajmniej mam takie doświadczenie. Jak trzeba było przechować na balkonie np hosty to ładowałam je do tych styropianowych miseczek na zupę - świetnie się sprawdzały chroniąc przed zimnem.
A styropian na zimę jest doskonały, przynajmniej mam takie doświadczenie. Jak trzeba było przechować na balkonie np hosty to ładowałam je do tych styropianowych miseczek na zupę - świetnie się sprawdzały chroniąc przed zimnem.
-
Marysiaaa
- 500p

- Od: 18 wrz 2013, o 12:41
Witajcie Kochani!
Wehlen dziękuję za porady i pochwały
Fiołka przesadzę jak przekwitnie, bo akurat zabrał się teraz za "pączkowanie" i czekam na dalszy rozwój wydarzeń.
Co do moich gloksynii, to te dwa listki, które wyprodukowały bulwki mają takie ciapki chyba od nadmiaru słońca, ale pięknie wytworzyły system korzeniowy, który obserwuję przez bezbarwne ścianki kubeczków.
Mam kolejne dwie gloksynie, których zdjęć nie dodałam ostatnio, bo nie było ich jeszcze widać, ale wyrosły im już malutkie listki.
justus27 Trzymałam 2 tygodnie nasiennik na Loli, ale taka jakaś słaba się zrobiła biedaczka, że obcięłam pęd z nasiennikiem i zakwitła znów jednym małym kwiatuszkiem.
Beaby wiesz, w tej chwili Hototogisu jest najładniejszym skrętnikiem, bo pozostałe mają trochę klapnięte liście, końce im podsychają. A w domu jest wilgotne powietrze, nigdy nie spada poniżej 50%. Rośliny stoją na półce z dala od kaloryfera. Takie bidulki z nich się zrobiły.
Pokażę Wam co u mnie nowego się dzieje.
Różowy fiołek kwitnie na całego!

Nowy sukulent - aichryson variegata

Z braku miejsca rośnie sobie z Gasterią w ziemi dla kaktusów.
Tak rośnie Hippeastrum Royal Red - ma 3 pędy z pąkami i liście też ładnie wypuszcza.
To moje nowe hoje:
Carnosa Tricolor

Hoja Odetteae

Pąki oleandra zamiast rozkwitnąć - obsychają. Liście ma piękne, nie obsychają, nie stoi przy kaloryferze. Ma dużo światła na południowym oknie. Wilgotne powietrze. Nie wiem czemu obsychają mu paki.

Wehlen dziękuję za porady i pochwały
Co do moich gloksynii, to te dwa listki, które wyprodukowały bulwki mają takie ciapki chyba od nadmiaru słońca, ale pięknie wytworzyły system korzeniowy, który obserwuję przez bezbarwne ścianki kubeczków.
justus27 Trzymałam 2 tygodnie nasiennik na Loli, ale taka jakaś słaba się zrobiła biedaczka, że obcięłam pęd z nasiennikiem i zakwitła znów jednym małym kwiatuszkiem.
Beaby wiesz, w tej chwili Hototogisu jest najładniejszym skrętnikiem, bo pozostałe mają trochę klapnięte liście, końce im podsychają. A w domu jest wilgotne powietrze, nigdy nie spada poniżej 50%. Rośliny stoją na półce z dala od kaloryfera. Takie bidulki z nich się zrobiły.
Pokażę Wam co u mnie nowego się dzieje.
Różowy fiołek kwitnie na całego!

Nowy sukulent - aichryson variegata

Z braku miejsca rośnie sobie z Gasterią w ziemi dla kaktusów.
Tak rośnie Hippeastrum Royal Red - ma 3 pędy z pąkami i liście też ładnie wypuszcza.
To moje nowe hoje:
Carnosa Tricolor

Hoja Odetteae

Pąki oleandra zamiast rozkwitnąć - obsychają. Liście ma piękne, nie obsychają, nie stoi przy kaloryferze. Ma dużo światła na południowym oknie. Wilgotne powietrze. Nie wiem czemu obsychają mu paki.

Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
- georginja
- 500p

- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Marysiu, to nie twoja wina, po prostu dzień jest już zbyt krótki dla niektórych kwiatów. Mój olek jeszcze na balkonie , też nie rozwinął pąków. Najgorzej że nie mam gdzie go przezimować i chyba pójdzie na kompost. 
Fiołeczek ci szaleje.
Fiołeczek ci szaleje.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Oczywiście fiołeczek na miejscu lidera
Pięknie kwitnie 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Fiołeczek różowy - to dopiero szaleje z kwiatami
Kiedy Kupiłaś tę cebulę hippeastrum, że już ma tak duże pędy kwiatowe?
Trzymam kciuki za jego kwitnienie
U mnie na parapecie, dopiero trzy cebule zwartnic stoją...poczekamy na kwitnienia...
Kiedy Kupiłaś tę cebulę hippeastrum, że już ma tak duże pędy kwiatowe?
Trzymam kciuki za jego kwitnienie
U mnie na parapecie, dopiero trzy cebule zwartnic stoją...poczekamy na kwitnienia...